Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bieber-pop, ABBA-børnebørn, fitness-tramp og power-ballader...

I aften går det løs i Horsens med ti kulørte bud på en sang, der kan vinde de danske TV-seeres gunst. Berlingskes musikredaktør har lyttet samtlige sange igennem og vurderer her deres vinderchancer.

1 David Jay: »Rays Of Sunlight«

Mange af årets Melodi Grand Prix-sange forsøger at ramme en lyd, der er oppe i tiden. Debutanten David Jays »Rays Of Sunlight« lægger sig tydeligvis i slipstrømmen af den bølge af funky popmusik, der toppede med Daft Punks »Get Lucky« og videreføres herhjemme af navne som Scarlet Pleasure og Julias Moon. Godt med slap-bas, horn, håndklap og feel good-vibes. Jay har en spændstig soulstemme, men melodien mangler de afgørende kroge til at gøre den til en seriøs contender.

Vinderchancer: Ikke gode

David Jay. Agnete Schlichtkrull/DR
David Jay. Agnete Schlichtkrull/DR

2 Simone: »Heart Shaped Hole«

Skal tredje gang være lykkens gang for Simone? Bookmakerne har i hvert fald den 23-årige sangerinde som storfavorit efter to tredjepladser i henholdsvis 2010 og 2013, og »Heart Shaped Hole« er da også hendes hidtil stærkeste bud på en vindersang. Her er tale om en af den slags dramatiske vind-i-håret-tåre-i-øjenkrogen-ballader, som australske Sia har for vane at toppe hitlisterne med. Den slags kræver både stor stemme og en melodi, der kan bære, hvis ikke sangen skal falde sammen som en træt oste-soufflé. Lad os bare sige, at den holder sig stående. Simone er ingen Sia, men hun slipper alligevel igennem omkvædets akrobatiske fraseringer i fornem stil. Godt hjulpet på vej af sangskriverduoen Ryden og Loves sikkert svungne melodi.

Vinderchancer: Helt i top

Simone. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Simone. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

3 Bracelet: »Breakaway«

Her er vi ovre i en slags vulgært gadekryds af oppustet arena-rock med obligatorisk Coldplay-kor, pop-punket attitude i vokalen og lidt dub-step-produktionstricks i b-stykket. Det er hørt tusind gange før, men melodien er fængende, og energien er ikke til at tage fejl af. Sjov detalje: Teksten er sunget fra et outsider-perspektiv, men to tredjedele af denne svensk/danske trio er faktisk børnebørn af en af Eurovisions helt store insidere, Benny Andersson fra ABBA, der jo som bekendt vandt med »Waterloo« tilbage i 1974. Om de svenske Grönvall-brødre i samarbejde med danske Rebecca Krogmann kan gøre deres berømte farfar kunsten efter, tvivler jeg dog på.

Vinderchancer: Over middel

Bracelet. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Bracelet. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

4 Sophia Nohr: »Blue Horizon«

Et lidt atypisk nummer, der går uden om de største og mest bombastiske MGP-klichéer, tør slippe foden fra gaspedalen og i stedet vugge i sin egen sødmefulde takt. Sangen er sunget af Sophia Nohr, som nogen måske vil huske fra sidste års X Factor, og hun lægger sig vokalmæssigt i snorlige forlængelse af sangerinder som Fallulah og Oh Land og deres lidt skæve og legesyge tilgang til poppen. Et dejligt musikalsk indslag, der dog savner lidt temperament og det sidste melodiske schwung til for alvor at sætte sig fast efter første lyt. Og det er jo som bekendt alfa og omega her.

Vinderchancer: Middel

Sophia Nohr. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Sophia Nohr. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

5 Veronicas Illusion: »The Wrong Kind«

Den diametrale modsætning til foregående nummer. Her toner sangerinden Veronica Jensen rent flag med en hårdtpumpet dancepop-basker, der er designet til at have maksimal gennemslagskraft uden nogen fine fornemmelser eller svinkeærinder undervejs. Der er absolut intet personligt særpræg her, alt kører som en strømlinet EDM-maskine med fuld knald på poppen. Som mange andre numre her har der været et par svenskere involveret i sangskrivningen, og de er jo som bekendt kongerne af den her slags opkørte fitnesscenter-musik. Det er funktionelt og får pulsen op. Men noget varigt aftryk efterlader det immervæk ikke.

Vinderchancer: Middel

Veronica. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Veronica. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

6 Lighthouse X: »Soldiers Of Love«

Så er det blevet boyband-tid! Desværre af den allermest velfriserede og velmenende skuffe. Trioen består af tre gange svigermors drøm, Johannes Nymark, Martin Skriver og Søren Bregendal, der alle kommer fra skuespil- og musicalverdenen. Og det kan i den grad høres på deres flade vokaler. Trioen har valgt deres navn, fordi de gerne vil »lede vejen« og gøre en positiv forskel for deres omverden. Samme lidt frelste tilgang præger deres Take That-klingende bidrag her, »Soldiers Of Love«, der handler om, at vi alle skal stå sammen på tværs af køn, race og religion. Det er den slags budskab, som de fleste kan bakke op om. Desværre ledsages de store ambitioner på menneskehedens vegne ikke af tilsvarende på musikkens. Og så er vi jo lige vidt.

Vinderchancer: Middel

Lighthouse X. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Lighthouse X. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

7 Kristel Lisberg: »Who Needs A Heart«

Intet Melodi Grand Prix uden en helt klassisk kærlighedsballade. Dette år er det den færøske sangerinde Kristel Lisberg, der lægger stemme til denne klaverbårne tørvetriller med det mest universelle af alle emner: Det knuste hjerte. Sangen er egentlig ret catchy og er da også som flere andre af aftenens bidrag skrevet af et par erfarne svenske popsnedkere. Men der er ikke meget personlighed at spore her. Og så kan det undre, at man bliver ved at skrive den her slags sange til Melodi Grand Prix’et. De vinder jo aldrig! De fleste vil gerne have noget med pep i. Og det finder man altså ikke her.

Vinderchancer: Ikke gode

Kristel Lisberg.Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Kristel Lisberg.Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

8 Jessica: »Break It Good«

Selv om dancehall-bølgen har fyldt godt i radioen det sidste årti, har de vuggende reggae-toner aldrig rigtig fundet fodfæste i Melodi Grand Prix-sammenhæng. Alene derfor virker Jessicas »Break It Good« som et friskt pust blandt aftenens bidrag. Sangen er fermt skruet sammen af et hold sangskrivere med artister som Kylie Minogue, One Direction og Medina påCVet og får da også hurtigt hovedet til at boppe i takt til beatet. Det taler dog ikke til nummerets fordel, at det synges på engelsk. Meget af det mest populære dancehall i Danmark har været gimmick-sange på modersmålet. De engelske gloser ender med at gøre sangen til en noget anonym størrelse. Det mindeværdige hook mangler ganske enkelt.

Vinderchancer: Ikke gode

Jessica. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Jessica. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

9 Muri & Mario: »To Stjerner«

Årets eneste dansksprogede bidrag kommer fra duoen Muri & Mario, der allerede har godt tag i de unge lyttere på streamingtjenesterne. Og ganske forståe-ligt, for med »To Stjerner« rammer de både den helt rigtige melodi og tidens lyd renere end nogen andre her. Det opklippede og pitch-shiftede vokal-sample er tyvstjålet fra Justin Bieber. Et stensikkert hook. Der er godt med luft i arrangementet, og det giver god plads til at lade melodien folde sine store vinger ud. Bonusinfo: Med sig på scenen har Muri & Mario vennen Kim Bramstrup, der i TV-programmet »De uperfekte« tidligere har givet indblik i, hvordan det er at leve med OCD. Hvordan han kommer til at indgå i showet på en meningsfuld måde, må tiden vise.

Vinderchancer: Helt i top

Muri & Mario. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Muri & Mario. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

10 Anja Nissen: »Never Alone«

Den her ligger på alle måder også lunt i svinget til at løbe med den samlede sejr. Én ting er, at den ligger til sidst. Det er altid en fordel. Noget andet og vigtigere er, at det helt klart er et af årets stærkeste numre, unge Anja Nissen optræder med. Begge hendes forældre er danske, men hun har boet hele sit liv i Australien, hvor hun sidste år vandt deres udgave af talentprogrammet The Voice. Det siger sig selv, at hun har en stor stemme. Sangen er skrevet i samarbejde mellem den tidligere danske Eurovision-vinder Emilie de Forrest, erfarne Rune Westberg og ikke mindst MoZella, der har skrevet Miley Cyrus’ monsterhit »Wrecking Ball«. Stærke kræfter, og det kan høres på denne armene-i-vejret-pop-basker, der især vinder på sit store fængende omkvæd og sin store brusende finale.

Vinderchancer: Helt i top

Anja Nissen.Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Anja Nissen.Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.