Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Berlins gadekunstnere driver gæk med hagekors-graffiti

Med nogle målrettede »penselstrøg« med en spraydåse bliver sjusket tegnede hagekors på mure i Berlin lavet om til myg, påskeharer, ugler eller blomster.

Graffiti-kunsterne lader hagekorsene indgå i nye motiver. Her et udpluk fra Legacy's video om #paintback-kampagnen.
Graffiti-kunsterne lader hagekorsene indgå i nye motiver. Her et udpluk fra Legacy's video om #paintback-kampagnen.

Hagekorset er forbudt som politisk symbol i Tyskland, men på trods af - eller på grund af - at det er ulovligt, bruges det flittigt som graffiti-motiv. I Berlin går andre gadekunstnerne nu til kamp mod det forhadte nazi-symbol efter devisen »med ild skal ild bekæmpes«.

»Engang var her et hagekors. Nu er her i stedet noget smukt,« skriver Ibo Omari, som står bag butikken Legacy Bln, der sælger spraymaling og andre artikler til gadekunst og som er samlingssted for den kunstneriske del af graffitimiljøet.

Sammen med andre graffitikunstnere er Omari gået i gang med at »lave had om til kærlighed« i kampagnen #paintback. I en video fra kampagnen kan man se en del af eksemplerne på genfødte hagekors, der bliver til uskyldige og positive billeder i byrummet.

Flere af #painback-billederne er lagt på Instagram, hvor man med større eller mindre lethed kan genfinde det oprindelige hagekors i det nye tegninger. Omari forklarer, hvorfor de ikke bare maler hagekorsene over:

»Vi vil svare igen på hadet på en frisk og humoristisk måde og sende det rædsomme budskab retur til afsenderen med kærlighed,« siger han til Die Welt.

Kampagnen, der er startet i Berlinger-bydelen Schöneberg, har ifølge Omari bredt sig til graffiti-miljøer i andre store tyske byer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.