Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Barcelonas bogbrændende krimihelt genopstår

Den samfundskritiske serie om privatdetektiven Pepe Carvalho fortsætter med en ny forfatter bag tasterne.

Efter 13 års fravær vender privatdetektiven Pepe Carvalho tilbage til sin hjemmebane i det centrale Barcelonas smalle gader - i hvert fald i fiktionens verden. Foto: Henning Bagger.
Efter 13 års fravær vender privatdetektiven Pepe Carvalho tilbage til sin hjemmebane i det centrale Barcelonas smalle gader - i hvert fald i fiktionens verden. Foto: Henning Bagger.

Enhver storby med respekt for sig selv huser en krimihelt, og Barcelona er ingen undtagelse.

Men Pepe Carvalho – den madglade privatdetektiv, der desuden har for vane at brænde bøger af i sin pejs – har i årevis været på pension som en trist konsekvens af sin skaber, Manuel Vázquez Montalbáns død i 2003.

Lige siden har Carvalho-seriens mange trofaste læsere både i og udenfor Spanien savnet at se livets gang i den driftige middelhavsmetropol taget under kærlig behandling i de samfundskritiske og ofte satiriske krimier. Men det bliver der efter al sandsynlighed rådet bod på, når privatdetektiven nu genopstår med Carlos Zanón bag tasterne.

Zanón, hvis litterære og politisk engagerede multitalent ligesom Vázquez Montalbáns spænder fra krimi til poesi, er blevet enig med den afdøde forfatters arvinger om at skrive som minimum et nyt bind til serien. Bogen ventes på gaden i begyndelsen af 2018, og skriveprocessen er i fuld gang.

Zanón vil i sagens natur ikke røbe plottet - kun at også hans Carvalho skal opklare sager med forbindelse til aktuelle begivenheder. En kryptisk aviskronik, offentliggjort for et par måneder siden, tyder imidlertid på, at Barcelonas venstreorienterede græsrodsborgmester Ada Colau og turismens voldsomme pres på byen vil indgå i handlingen.

Carvalho-serien gav Vázquez Montalbán plads på top 10 over de mest oversatte spansktalende forfattere i selskab med sværvægtere som Cervantes, Borges, García Márquez og Vargas Llosa. Og når Andrea Camilleris sicilianske Commissario Montalbano hedder, som han gør, er det som en gestus overfor den catalanske forfatters banebrydende sydeuropæiske krimiunivers.

Carlos Zanón er da også både stolt og ydmyg over at have fået opgaven med at give Carvalho nyt liv.

»Det er lidt, som havde man givet mig nøglerne til en Ferrari og sagt: Kør du dig bare en tur, knægt,« erkender han overfor avisen La Vanguardia.

Som optakt til den nye roman genudgiver forlaget Planeta i løbet af de kommende måneder Carvalho-seriens 18 eksisterede bind.  

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.