Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Banksy laver Brexit-kunstværk

Natten til søndag dukkede et vægmaleri op på en bygning i byen Dover i England. Værket forestiller en mand, der fjerner en af de 12 stjerner fra det europæiske flag. Kunstneren Banksy står bag.

Det nymalede kunstværk på en bygning ved Dover, England.
Det nymalede kunstværk på en bygning ved Dover, England.

Oven på det franske valg, der har sikret Emmanuel Macron sejren som Frankrigs næste præsident, synes det symbolsk, at der pludselig dukker et street art-kunstværk op på en bygning i byen Dover i England.

Værket forestiller nemlig det karakteristiske blå EU-flag med de tolv gule stjerner, hvor den ene af stjernerne bliver fjernet af en mand med hammer og mejsel. Det skriver The Independent.

Bag kunstværket, der er svært ikke at få øje på, står grafittikunstneren Banksy. Det bekræfter talsmænd for Banksy, hvis identitet ikke er offentlig kendt.

Det nymalede kunstværk på en bygning ved Dover, England.
Det nymalede kunstværk på en bygning ved Dover, England.

Det er første gang, Banksy, der er kendt for sine politiske statements gennem street art-kunst, kommenterer Brexit. Oven på det franske valg synes timingen for endelig at blande sig i Brexit ganske velovervejet.

Vægmaleriet er placeret på en bygning, der passeres, når bilister kører på A20-motorvejen, og som ligger lige ved byens færgeterminal. Placeringen er interessant, da færgeterminalen netop forbinder Dover med byen Calais i Frankrig, der netop har afholdt anden og afgørende runde i valget om landets næste præsident. Et valg, der stod mellem EU-skeptikeren Marine Le Pen og EU-tilhængeren Emmanuel Macron, som altså i sidste ende rendte med sejren.

Samtidig er værket tydeligvis en kommentar til hele Brexit-debatten, der, efter Storbritanniens udmeldelse af EU, lige nu kører på højtryk.

Banksy har formentlig været aktiv street art-kunstner siden 1990erne, hvor han startede med at male sine værker i byen Bristol i England. Han ønsker ikke at afsløre sin identitet, hvorfor han aldrig er mødt op til hverken egne udstillinger eller prisuddelinger, hvor han ellers har vundet for sin kunst. I 2007 blev et af Banksys værker solgt på auktion for 2.5 millioner kroner.

Klik på billedet for at se flere af Banksys tidligere værker:

Banksy-værk på en bygning i Queens, New York.
Banksy-værk på en bygning i Queens, New York.

Hvis du ønsker at blive klogere på, hvem Banksy er, og hvad han laver, kan du give sig i kast med dokumentarfilmen »Exit Through the Gift Shop«, som Banksy selv har instrueret. Alternativt kan du læse bogen »Wall and Piece«, som han også selv står bag.

Herunder kan du se en trailer til filmen »Exit Through the Gift Shop«:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.