Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Balletverdenen rystet over syreangreb på balletmester

- Fuldstændig abnormt, siger balletmester Nikolaj Hübbe om angrebet på Bolsjoj Ballettens kunstneriske leder. Russisk politi vil ikke udelukke, at gerningsmanden skal findes i balletmiljøet.

Bolsjoj Teatrets balletmester, Sergei Filin, fotograferet på sygehuset, efter at han blev angrebet med syre af en ukendt gerningsmand.
Bolsjoj Teatrets balletmester, Sergei Filin, fotograferet på sygehuset, efter at han blev angrebet med syre af en ukendt gerningsmand.

Den internationale balletverden er i oprør efter angrebet på den kunstneriske leder af Bolsjoj Balletten, Sergei Filin.

Den 42-årige chef for et af verdens største balletkorps var torsdag aften på vej hjem fra en gallaforestilling, da han blev angrebet af en maskeret mand uden for sit hjem i det centrale Moskva, hvor han bor med sin kone og sine børn.

Filin har fortalt til russisk TV, at han først troede, at manden ville skyde ham, og prøvede at flygte, men manden løb uden om ham og kastede syre i ansigtet på ham.

Gerningsmanden havde en sort hætte på og et sort tørklæde for ansigtet, så kun hans øjne var synlige.

Kan miste synet

Sergei Filin har pådraget sig tredjegradsforbrændinger i ansigtet og er nu indlagt på et hospital i Belgien, hvor lægerne kæmper for at redde hans syn på hans ene øje.

- Det er fuldstændig abnormt, at sådan noget kan ske, siger balletmester Nikolaj Hübbe, der har kendt Sergei Filin, siden de begge var i 20'erne og sammen gæsteoptrådte i Japan ved flere lejligheder.

Nikolaj Hübbe var sammen med dansere fra Den Kongelige Ballet på vej til Oman, hvor balletten skal gæsteoptræde, da han fik nyheden.

- Det gik som en løbeild gennem flyvemaskinen, siger han. Jeg fik selv en sms fra en russisk kollega, der også kender Sergei, og det er tydeligt, at de fleste dansere i det russiske balletmiljø er rystede.

Jalousi og intriger

Det russiske politi har endnu ikke anholdt nogen i sagen, men vil ikke udelukke, at gerningsmanden skal findes i balletmiljøet.

Bolsjoj Balletten har ry for at være arnested for jalousi og intriger. Forud for angrebet havde Sergei Filin modtaget en række anonyme trusler, hans bil havde været udsat for hærværk, og hans e-mailkonto var blevet hacket og dens indhold lækket, formentlig i et forsøg på at miskreditere ham.

Uindskrænket magt

Sergei Filin er tidligere solodanser ved Bolsjoj Balletten, hvor han blev ansat som helt nyuddannet danser i 1988. I tre år var han balletmester på Stanislavsky Teatret, det andet store teater i Moskva, indtil han i marts 2011 blev udnævnt til kunstnerisk leder på Bolsjoj Balletten, ét af de måske mest prestigefyldte, men også mest krævende job i ballettens verden.

Bolsjoj Balletten er ét af de største - hvis ikke det største - kompagnier i verden med op mod 250 dansere, og konkurrencen mellem danserne kan være benhård.

Det flere end 200 år gamle teater har gennem årene nærmest været betragtet som en national helligdom af såvel zarer som kommunistledere i det tidligere Sovjet og det nye Ruslands ledere, og balletmesterens magt over danserne er næsten uindskrænket.

"En elskelig person"

Tidligere balletmester ved Den Kongelige ballet, Frank Andersen, har kendt Sergei Filin helt tilbage fra begyndelsen af 1990erne, da han var en ganske ung danser, og har gennem årene arbejdet tæt sammen adskillige gange.

- Han var en fantastisk danser, høj og smuk, siger han.

- Men jeg har også oplevet ham som en glimrende leder. Han opnåede mange spændende resultater på Stanislavsky, hvor han bl.a. inviterede mig til at sætte hele "Napoli" op for første gang, og han hentede også spændende koreografer som John Neumeier til teatret.

- Efter min mening kan man ikke sige hans kunstneriske dømmekraft noget på. Og desuden er han en meget elskelig person, et vanvittig sympatisk menneske, siger Frank Andersen.

Ramt, hvor det gør ondt

Også Nikolaj Hübbe fremhæver Sergei Filin som en meget smuk mand, hvilket ikke gør angrebet på ham mindre rystende:

- Når man bliver udsat for sådan noget, er det selvfølgelig lige meget, om man er grim eller smuk. Men netop fordi han er så ekstremt smuk, har man virkelig ramt ham et sted, hvor det gør ondt, siger han.

Ifølge lægerne vil det tage mindst et halvt år og kræve adskillige plastiske operationer at afhjælpe skaderne i Sergei Filins ansigt efter syreangrebet.

Foto: Sergei Filin. Arkivfoto: YURI KADOBNOV

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.