Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kultur på spidsen

»Badehotellet« og de 1,6 mio. seere

En del af de medvirkende i "Badehotellet" - fra venste: Birthe Neumann, Anette Støvlebæk, Anne Louise Hassing, Cecilie Stenspil og Lykke Scheuer.
En del af de medvirkende i "Badehotellet" - fra venste: Birthe Neumann, Anette Støvlebæk, Anne Louise Hassing, Cecilie Stenspil og Lykke Scheuer.

TV 2s store dramasatsning er folkekomedien »Badehotellet«, der over en bred kam har fået klø af anmelderne, som til gengæld har været ganske positive over for DRs drama-ditto, »Arvingerne«.

Jeg hører selv til i koret af anmeldere, som ikke har den helt store fidus til »Badehotellet«– figurerne er for en stor dels vedkommene lavet af pap, historien er til tider ufrivillig morsom, og det hele er for det meste underligt bedaget at følge. Man kan måske undre sig over, at så stærke skuespilkræfter som Lars Ranthe, Bjarne Henriksen, Jens Jacob Thychsen – med mange flere – synes at falde igennem i manieret overspil, men det er vel først og fremmest en påmindelse om, hvor vigtig en rolle instruktøren spiller, når det handler om at besjæle manuskriptet og tøjle skuespillerne. I tilfældet »Badehotellet« synes dette altså at mangle.

Eller gør det?

Det interessante er nemlig, at TV-seerne ikke umiddelbart synes at være påvirket af de negative anmeldelser, snarere tværtimod. Fra første til andet afsnit af »Badehotellet« kom der cirka 100.000 flere seere til, så der i mandags var 1,6 mio., som fulgte med i trakasserierne på det fiktive badehotel i 1928ernes Danmark.

Og selvom hverken TV 2 eller folkene bag »Badehotellet« sikkert er særligt glade for at få dårlige anmeldelser, kan man godt få den tanke, at dét, som vi anmeldere falder over, ikke bare er udtryk for kreative fejlslag, men er frembragt med åbne øjne, fordi det – uagtet kvaliteten – har en klangbund i »folkedybet«, hvis i vil tillade mig at bruge et lidt nedladende udtryk.

Som mediekommentatoren Lasse Jensen påpeger i Information, så går det er »en lige linje fra fortidens »Soldaterkammerater«, »Det var på Rundetårn« og ikke mindst »Huset på Christianshavn« til »Badehotellet««. Nøgleordet er, med Jensens ord, dansk: »Miljøet er dansk, skuespillerne er danske, sproget er dansk«.

Så kan vi anmeldere råbe og skrige, der er åbenbart et stort publikum til løjerne.

Vi har set det før, f.eks. med diverse platte komedier og familiefilm, som rituelt bliver slagtet af anmelderne, men som alligevel trækker et stort publikum.

Betyder det så, at anmelderne fejler eller ikke er i sync med publikum? Nej, det mener jeg ikke. I tilfældet »Badehotellet« vil der med statsgaranti også være mange, som synes, at det er noget bras, men på den anden side skal anmelderen heller ikke bygge sin kritik på en folkestemning, men på sin forhåbentligt store indsigt i området og – naturligvis også – en vis personlig smag og tilgang. Det vigtigste er sådan set, at analysen og præmisserne for kritikken lægges åbent frem – så kan man være enig eller uenig.

Vi bombarderes med utallige kulturtilbud på alle mulige platforme. Lige netop derfor har kulturkritikken – herunder også TV-kritikken – måske aldrig været mere relevant.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.