Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Arkitekten der elsker kurver

Den brasilianske arkitekt Oscar Niemeyer lægger ikke skjul på, at kvindekroppen har leveret afgørende inspiration til hans arkitektur. Stor, retrospektiv udstilling i Bruxelles åbner Niemeyers univers.

BRUXELLES

Hvor kommer kurverne fra? Kvindekroppen har inspireret billedkunst og litteratur. Men hvor mange tænker på den kvindelige krop som afgørende inspirationskilde for arkitektur? Den brasilianske arkitekt Oscar Niemeyer (født 1907) har ikke lagt skjul på, at kvindekroppen er en uundværlig inspiration for hans arkitektoniske formsprog. Han har tegnet kvinderne på stranden om morgenen, og efter sigende placeret tegningerne - som nok forholder sig frit til det, han har iagttaget - på gulvet som en slags fragmenter af liv, der giver kurver til arkitekturen.

Det er faktisk muligt at se forbindelseslinjer mellem Niemeyers livsbekræftende skitser af kvinder og hans overraskende og sanselige arkitektur. Han har, i sin mangeårige karriere, bestræbt sig på at tænke nyt og være modtagelig overfor de omskiftelser, tiden bærer med sig. Og det er tydeligt, at han opfatter arkitektur som skulptur.

»Regler er til for at blive forkastet. Det drejer sig om at skabe en arkitektur, som er enkel og anderledes,« har Oscar Niemeyer sagt. Den nu 94-årige arkitekt står som Brasiliens mest fremtrædende modernist. Han anses for at være en af de betydeligste arkitekter i 1900-tallet, stærkt påvirket af franskmanden Le Corbusier.

Fakta

Oscar Niemeyer er født i Rio de Janeiro 1907. Han er blandt vor tids betydeligste og mest nyskabende arkitekter, tydeligt inspireret af Le Corbusier. Hans navn er især forbundet med pragtbygningerne i Brasilia, herunder præsidentpaladset (1959). Fra midten af 1960erne virksom i Frankrig, Algeriet, Libanon og Israel. Modtog Leninprisen 1963. Deltog på Arkitekturbiennalen i Venedig 1996, hvor temaet var arkitekters særlige fornemmelse for fremtiden. Her var han blandt modtagerne af De gyldne løver for gamle mestre.

For arkitekter må det være en drøm at bygge en hel by. Det har Oscar Niemeyer faktisk gjort med hovedstaden Brasilia, hvor han var ledende arkitekt fra 1957. I Bruxelles vises for tiden en stor, retrospektiv Niemeyer-udstilling, der åbner den gamle mesters nyskabende og sanselige univers. Meningerne om hans bygninger i Brasilia er i dag delte. Han tegnede de fleste af Brasilias pragtbygninger, som er meget forenklede i deres udtryk og kan virke som realiserede skitser. Nogle finder byen - der opstod af intet i den brasilianske jungle - uvirkelig, blandt andet på grund af de store distancer. Der er dog ingen tvivl om, at hans offentlige bygninger i Brasilia er et monument over, hvad en arkitekt kan udføre, når han får frie hænder.

Niemeyer udviklede tidligt en personlig, ekspressiv arkitektur i beton, især præget af skulpturelt bøjede linjer og hvælv. Man fornemmer på udstillingen hans tro på intuitionen og evnen til at være forud for sin tid. Blandt de tidlige arbejder er undervisningsministeriets og sundhedsministeriets bygning i Rio de Janeiro (1937-42), tegnet i samarbejde med blandt andre Lucio Costa, Alfonso Reidi og Le Corbusier. Denne monumentale bygning regnes for den moderne arkitekturs fødsel i Brasilien. Både Lucio Costa, der var ansvarlig for Brasilias byplan, og Niemeyer har flyttet grænserne for det 20.århundredes arkitektoniske udtryk en god bid længere end hovedparten af de europæiske arkitekter. Niemeyers Frans af Assisi kirke i Pampulha (1943), som netop har det karakteristiske buede forløb, placerede ham som en af de mest visionære arkitekter i sin generation.

Oscar Niemeyer kom i skarp opposition til den brasilianske regering i 1964 og byggede herefter især i udlandet, blandt andet i Frankrig, Algeriet, Libanon og Israel. Udstillingen fortæller, med rå skitser, modeller og fotografier, en historie om en arkitekt, der går radikalt nye veje, har sans for store, sanselige linjer og for arkitekturens muligheder for at udtrykke en åndelig dimension. På udstillingen får man mulighed for at forstå de æstetiske overvejelser bag projekterne. Det er som at kigge arkitekten over skulderen. Sanselige former udfolder sig for blikket, og man fornemmer, at kunstneren lader sig påvirke af ungdommen, især dens kvindelige repræsentanter, og livets puls.

Bortset fra den væsentlige kontakt til Le Corbusier har mødet med forfatteren André Malraux og Cubas hersker Fidel Castro været afgørende for Niemeyer. Som han selv har udtrykt sit sociale engagement: »Hvis man lader de fattige passe sig selv, opnår de aldrig noget. Det er nødvendigt, at de privilegerede kæmper for dem«. Niemeyer er ikke en arkitekt, der isolerer sig med sine formmæssige problemer.

Om sin egen arkitekturopfattelse har han selv sagt, at den er »en manifestation af det åndelige, fantasien og poesien,« og han fremhæver, at intuitionen spiller en væsentligere rolle i arkitekturen end viden. Niemeyer søger bevidst skønheden. Den opstår ikke spontant. Men samtidig fastholder han, at skønhed ikke er det eneste, det drejer sig om i arkitekturen. Den bør bære vidnesbyrd om en epokes tekniske muligheder.

Der er dog ingen tvivl om, at bjergene, de krogede floder og kvindekroppens former har tegnet sig for hans indre blik, når han har siddet ved arbejdsbordet. Med hans egne ord: »Det, der tiltrækker mig, er den frie og sensuelle kurve«.

Udstillingen »Oscar Niemeyer« vises i Centre International Pour la Ville, L´Architecture et le Paysage. Rue de L´ Ermitage 55, Bruxelles. Åben tir.-søn. kl. 10.30-18.30. Indtil 1. december.

Jean Petit (red.): »Niemeyer, Paroles d´architecte«. 23,40 Euro.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.