Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Antikviteter på Børsen

Man kan gå på loppemarkeder og byde løs hele døgnet på internetauktioner. Men der er en speciel kærlighed til antikviteter, som holdes i hævd af de gamle antikvitetsforretninger.

Børsbygningens gamle sal er blevet inddelt i 26 stadepladser til de handlende. Foto: Ditte Valente
Børsbygningens gamle sal er blevet inddelt i 26 stadepladser til de handlende. Foto: Ditte Valente

Antikvitetsforretningerne er i hård konkurrence med loppemarkeder, auktionshuse og ikke mindst internetauktioner, som breder sig. Folk kan klikke sig ind på en række netauktioner og løbende byde på varer, og det har taget en del købere fra de traditionelle antikvitetsforretninger. Til gengæld kan forretningerne byde på atmosfære, service og historie. For ofte er der knyttet spændende historier til antikviteter, som man nu engang ikke får serveret ved en netauktion.

På den årligt tilbagevendende antikmesse, Antikviteter på Børsen, udstiller 26 antikvitetshandlende deres bedste genstande. En af dem er antikvitetsforretningen Damgaard-Lauritsen fra Odense, der f.eks. udbyder et prægtigt ur fra 1800-tallets begyndelse. Flot ser det ud som det mandshøjt og nypudset står fint til Børsbygningens smukke lokale. Men det forøger absolut oplevelsen, når man ved, at netop dette ur fra Aabenraa var en bryllupsgave, da de to skibsrederfamiler - Raben fra Aabenraa og Karberg fra Sønderborg - blev indgiftet i hinanden. De to forhenværende konkurrerende familier smedede symbolsk den nye familiealliance ved, at Raben familien stod for urkassen, som de lod snedker Lorentz Nielsen fra Aabenraa fremstille, mens familien Karberg lod urværket bygge af den kendte urmager Lassen fra Sønderborg. Uret, der fremstår stort set uændret, koster 85.000 kr.

Margit Damgaard-Lauritsen, der har været i branchen i 25 år, siger: »Vi har længe haft hård konkurrencefra auktionshusene, men så må vi jo klare os med bedre service og den viden, der giver antikviteterne en unik historie.«

Anne Ammitzbøls har forretning ved Bredgade og sælger hovedsagelig ældre smykker, men forsyner dog en del af dem med sine egne, nye kæder. Her er de klassiske Georg Jensens skønvirkesmykker, men der er også franske Art Deco smykker fra 1915-1920. De oprindelige Art Deco smykker er sjældne, fordi de kun blev produceret i få år, og mange af dem blev senere omsmeltet for at blive anvendt til nye smykker. Anne Ammitzbølls personlige favoritsmykker er fra den engelske victorianske periode, som er noget mere pyntet end Art Deco-smykkerne.

Antikmessen på Børsen har sine faste stande, hvor mange af de erfarne antikvitetsfolk kommer igen år efter år. Oliver Antik fremviser en afrikansk høvdingestol fra Cameroun. Soelberg Kunst og antik har specialiseret sig i grønlandsk kunst og har bl.a. en smuk samling af fedtstensfigurer skåret af skærefamilien Kristoffersen fra Nuuk. Og så har Peter Brodersens Antik fine ting både i skulpturer, malerier og lamper fra 1920erne og 1930erne.

Udstillingen er et bevis på, at antikfolket endnu ikke er slået ud af loppemarkeder og internetauktioner.Dansk Kunst & Antikvitetshandler Unions censurerede udstilling, Antikviteter på Børsen. Børsbygningen, Slotsholen, 9.-12. marts. Torsdag-fredag 14.00-21.00 lørdag-søndag 10.00-18.00

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.