Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Anmeldere: Thumbs up for »Borgen«

Sæsonstarten på »Borgen« gav generel tilfredshed blandt avisernes anmeldere, der dog også kaldes »komisk provinsiel« og »stereotyp«.

ARKIVFOTO 2010 af Sidse Babett Knudsen som Birgitte Nyborg i tv-serien Borgen. /RB/ Anmelderne er glade for gensynet med Borgen. (Foto: Esben Salling/Scanpix 2013)
ARKIVFOTO 2010 af Sidse Babett Knudsen som Birgitte Nyborg i tv-serien Borgen. /RB/ Anmelderne er glade for gensynet med Borgen. (Foto: Esben Salling/Scanpix 2013)

I aftes var der premiere på tredje sæson af »Borgen« - DR1's politiske serie med Adam Price som hovedforfatter og Sidse Babett Knudsen i hovedrollen. Og generelt var anmelderne glade.

Berlingskes anmelder uddeler fem stjerner og hæfter især ved, hvordan man med held formår at puste nyt liv i tredje sæson af en serie, hvis anden sæson sluttede så definitivt. At serien springer godt to år frem i tiden fra sidst giver mulighed for nyt liv. Serien er »Eminent og stramt skrevet. Med noget til hjerne og hjerte,« skriver Berlingske.

Læs hele anmeldelsen fra Berlingske her

Jyllands-Postens anmelder uddeler fire stjerner til åbningsafsnittet af »Borgen« og kalder det »behageligt overraskende« – dermed henviser til, at Sidse Babett Knudsens figur, Birgitte Nyborg, ikke længere er landets første kvindelige statsminister, men har forladt politik til fordel for en karriere i det private erhvervsliv – selv om det dog kun varer de første 17 minutter af afsnittet, før hun er tilbage på Christiansborg som stifter af et nyt parti.

JP har kun ét at indvende, nemlig den »indvandrer- og flygtninge-moraliserende og bekymrede tone«, der får serien til at virke »komisk provinsiel«. Anmelderen håber, at de kommende afsnit ikke har »for mange rigtige meninger og politiske korrekte holdninger«.

Læs hele anmeldelsen fra Jyllands-Posten her

Ekstra Bladet har også fire stjerner i posen til »Borgen« og mener, at første afsnit »lever op til de høje forventninger«. Anmelderen beklager, at Pilou Asbæks rolle som spindoktor er blevet mindre, men håber til gengæld på at se mere til Jens Albinus, der også er trådt ind i serien. Endelig roses Adam Price og seriens øvrige skabere for at »ryste posen« og »nærmest starte forfra« med serien »i stedet for, som det var tilfældet med »Forbrydelsen«, at ende som en dårlig kopi af sig selv.«

Læs hele anmeldelsen fra Ekstra Bladet her

BT melder sig i koret af fire-stjernede anmeldelser og mener, at serien ligefrem er »beskidt«. Det skal forstås positivt som i »Det skal blive en beskidt og fornøjelig kamp at følge«. Også på BT ærgrer man sig over Pilou Asbæk lille rolle, til gengæld roses seriens hovedforfatter Adam Price for gradvist at have »gjort dilemmaerne mere personlige og fokuseret på Birgitte Nyborg uden at miste hverken den brede identifikation eller den politiske brod.«

Læs hele anmeldelsen fra BT her

Politiken vil ikke af med flere end tre stjerner og mener, at »Borgen« på en gang starter både »rodet og forudsigeligt«. Setuppet er »alt, alt for stereotypt« og »satiren snerrer aldrig for alvor«. Handlingsudspillet kaldes tyndt, og replikkerne beskyldes for enten af være dårligt skrevet eller i visse tilfælde dårligt leveret – selv om skuespillerne også roses for at gøre deres bedste.

Anmelderen mener således, at seriens ni afsnit bliver en »op ad bakke mod sejr-fortælling« – eller håber i hvert fald på det.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.