Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Anmeldelse: Pil ikke ved den store »X Factor«-illusion

Så er seermagneten »X Factor« skudt i gang. Ekstremt effektivt fjernsyn, der bygger på en stor løgn.

Har »X Factor« skabt en eneste stjerne i løbet af de forudgående fem sæsoner? Ja, Thomas Blachman. Her med meddommerne Anne Linnet og Ida Corr.
Har »X Factor« skabt en eneste stjerne i løbet af de forudgående fem sæsoner? Ja, Thomas Blachman. Her med meddommerne Anne Linnet og Ida Corr.

»Jeg er ret sikker på, at de fleste ved, hvad det her program går ud på,« siger »X Factor«s nye programvært, Signe Molde, som optakt til de auditions, der udgør den første del af programmerne, inden ti udvalgte sangtalenter skal dyste live på skærmen i bedste sendetid.

Det kan hun have ret i: »X Factor« sendes for sjette gang og er et af nationens mest sete TV-programmer, som omtrent er blevet en national institution. Vi er eksede med »X Factor«. En folkebevægelse! Men på den anden side kan man godt komme en lille smule i tvivl om, hvorvidt alle nu i virkeligheden ved, hvad programmet går ud på.

»Det handler ikke om underholdning,« hvæser for eksempel Thomas Blachman, da den midaldrende revisor, der ligner Stempelkvist fra Vinterbyøster, fra scenen i Vega fortæller, hvad han er kommet for: at underholde.

Første afsnit af den nye sæson af »X Factor« afslører, hvad vi godt vidste i forvejen. At Thomas Blachman ikke har ret. Sandheden om det hårdtpumpede koncept, »vildere, flottere og altid mere storslået«, leveres af den sympatiske rapper Clemens i det program, som er gaven til dem, der ikke kan få »X Factor« nok.

»X-tra Factor« har TVs svar på Barbies Ken, Emil Thorup, som vært og leverer kig bag kulissen krydret med fraklip fra de egentlige udsendelser. Det er her, Clemens formulerer det, vi alle ved: At TVs store popdyst skaber stjerner, så længe det ruller, men at det i programmets fem år lange historie i dansk fjernsyn ikke er lykkedes at producere et eneste langtidsholdbart popidol.

Tag nu sidste års sympatiske vinder, Ida, der også dukkede op i programmet. Hun sad nu derhjemme og arbejdede på sin første plade, fortalte hun, for hun syntes, »det skulle tage den tid, det tager«. »Du er i hvert fald køn,« replicerede Thorup. Og så klippede vi væk fra hende.

Ikke desto mindre er DR nødt til at bevare kontrakten med seerne om, at »X Factor« er den sikre vej mod stjernerne: »Du er fantastisk«, »Du er unik«, »Hun kommer til at gå hele vejen.« Dommernes retorik er allerede på plads i det første program. Man er nødt til at lade være med at pille ved illusionen, for at programmets ophedede og ophidsede stemning forplanter sig.

Scoop for programmet

Og det gør den så effektivt som nogensinde at dømme efter det første program, hvor man lykkes med at finde en balance mellem dem, der kan noget, og alle landsbytosserne som udstilles mere kærligt end skånselsløst i denne ombæring. Det er ekstremt effektiv fjernsynsunderholdning. Med dramaturgien helt på plads, med klipperne som programmets hemmelige stjerner og dommerne, nu vi er ved dem, som de synlige.

Det er ikke kun krukkeri, når Blachman siger, at han ikke kan erstattes. I hvert fald er han halvdelen af programmets tiltrækningskraft med sit aflæselige ansigt og sin skånselsløse, uforudsigelige retorik. Og indtil videre virker det, som om Anne Linnet, der med sin karisma er et scoop for programmet, stadig lidt benovet over cirkuset, med sin pondus har en positiv indvirkning på Thomas Blachman. Med Ida Corr som mediator i midten - sød, men ikke så meget at det gør noget.

»Ville du have stillet op til det her i 1970erne?« spørger Blachman Linnet i en smøgpause. »Nej, men tiden var også en anden dengang,« lyder svaret. »Ja. Men det virker, som om tiden har brug for det her nu,« funderer Blachman.

Det er så sandt, som det er sagt. May the »X Factor« be with you.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.