Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ambitiøs musikkonkurrence på Fyn får lov til at fortsætte

Beslutningen om et foreløbigt stop for Carl Nielsen Konkurrencerne i Odense er omgjort. Konkurrencerne fortsætter allerede næste år med ny ledelse og bredere dækning i medierne.

Det skabte stort postyr, da planerne om drosle ned på Carl Nielsen Konkurrencen blev offentligt kendt. Og nu fortsætter dysten om at spille den fynske komponists værker bedst muligt som hidtil.
Det skabte stort postyr, da planerne om drosle ned på Carl Nielsen Konkurrencen blev offentligt kendt. Og nu fortsætter dysten om at spille den fynske komponists værker bedst muligt som hidtil.

Opstandelsen på Fyn var stor tidligere i år. De ansvarlige for Odenses internationale Carl Nielsen Konkurrence havde sat hele projektet i bero og fyret dets mangeårige leder, Marianne Granvig. Begrundelsen dengang kom fra Odense Symfoniorkesters musikchef, Finn Schumacker:

»Konkurrencerne koster os omkring en million kroner pr. styk. Vi vil hellere bruge de penge til at styrke fejringen i 2015,« sagde Schumacker til Berlingske i juni

Musikchefen ville altså sætte de årlige konkurrencer på pause og i stedet spare sammen til festlighederne i forbindelse med komponisten Carl Nielsens 150 års fødselsdag. Beslutningen vakte harme både herhjemme og i udlandet.

Klarinettisten og musikdommeren John Kruse kaldte resultatet »bittert og kortsigtet«. Og klarinetsolisten Sabine Meyer – en af verdens største på feltet – var helt i oprør:

»Hvis man lukker de konkurrencer i Odense, vil det være et kæmpe tab for hele musikkens verden,« sagde hun dengang.

Carl Nielsen Konkurrencen blev grundlagt sidst i 1970erne som en konkurrence for unge violinister. Den blev i 1997 udvidet med konkurrencer for de instrumenter, som fynboen også komponerede koncerter for: Klarinet og fløjte.

Arrangementet har tiltrukket talenter fra hele verden og haft form af åbne arrangementer i Odense Koncerthus. Dommerne er berømtheder med øre for det særlige talent.

Altså lige indtil Finn Schumackers udmelding i forsommeren.

Protesterne gjorde indtryk

Mange møder fulgte. Politikerne blandede sig. Symfoniorkestrets chef blev kaldt på rådhuset og skulle senest forklare sig igen tirsdag eftermiddag. Resultatet er ifølge Berlingskes oplysninger en omgøring af den gamle beslutning:

Arrangementerne i Odense fortsætter allerede til næste år. Første skridt bliver en konkurrence for fløjte i 2014. Man afholder siden konkurrencer for violin i 2016 og for både fløjte og klarinet i 2018.

Rollen som tovholder er samtidig overladt Jacob Soelberg fra Nordic Artists Management (NAM) i København – kendt som arrangør af bl.a. de store Malko Konkurrencer for unge dirigenter.

»Det viser sig, at konkurrencen møder stor opbakning i kommunen,« siger Jacob Soelberg til Berlingske.

»Succeskriterierne er samtidig blevet klarere: Vinderne skal være morgendagens solister. Og selve Carl Nielsen Konkurrencen skal være mere kendt i den danske befolkning.«

Den nye konkurrence afholdes altså hvert andet år – hvor man hidtil havde en hvert år. Førsteprisen sættes ned fra 20.000 euro til 12.000 euro i kontanter, men udløser til gengæld en pladekontrakt med Odense Symfoniorkester til samme værdi.

Man har i samme ombæring strammet op på proceduren: De interesserede talenter indsender videoer, der alle bliver vurderet af en præjury med fløjtevirtuosen Emmanuel Pahud som ny præsident.

Arrangørerne har desuden skrottet den private indkvartering. Samtlige deltagere skal selv betale for rejse og forplejning, men får betalt hotel. Konkurrencen diskuterer i øjeblikket et større samarbejde med DR om dækning af både de indledende runder og de store slutrunder.

Politikerne forlangte handling

Finn Schumacker fra Odense Symfoniorkester har aldrig selv talt om lukning af konkurrencerne, siger han. Kun om at orkestret havde brug for pengene til festlighederne i 2015 – og om at konkurrencen nok behøvede trimning og modernisering.

Da hans foreløbige bremse og fyringen af Marianne Granvig kom frem her i spalterne, udløste det en storm af læserbreve og protestskrivelser. Reaktionerne førte til et krav fra By- og Kulturudvalget i Odense Kommune om dels at lade konkurrencen fortsætte, dels at udarbejde en handlingsplan. Det er den plan, Finn Schumacker forelagde udvalget i går eftermiddag.

Har du også fået flere penge?

»Nej. Kommunen har ikke afsat særlige midler til at fortsætte. Så jeg må tage lidt penge fra fejringen i 2015 og prøve at få enderne til at nå sammen ad den vej. Men det er dejligt, at politikerne for en gangs skyld stiller sig op på barrikaderne for noget kulturelt,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.