Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film:

Æblekongen der ville være kejser

Maskingevær-replikkernes mester Aaron Sorkin slår til igen med »Steve Jobs«, instrueret med stålsat blik af Danny Boyle.

Michael Fassbender fanger Jobs arrogance og lynende intelligens på kornet – men formår også at få noget blødt og rørende ind i portrættet. Foto. PR
Michael Fassbender fanger Jobs arrogance og lynende intelligens på kornet – men formår også at få noget blødt og rørende ind i portrættet. Foto. PR

Danny Boyles »Steve Jobs« er et fascinerende – og i sidste ende også sært rørende – portræt af æblekongen, der ville være kejser.

Ligesom Joshua Michael Sterns lettere forglemmelige »Jobs« fra 2013 med Ashton Kutcher i hovedrollen tager Danny Boyles »Steve Jobs« udgangspunkt i Walter Isaacsons biografi fra 2011.

Vi starter ved lanceringen af den første Mac, hvor Danny Boyle, noget dramatisk fortættet, formår både at fortælle os om Steve Jobs’ geni og nådesløshed over for sine hårdt prøvede medarbejdere – og lige kaster eks-kæresten og den lille pige Lisa, som han trods tydelige lighedspunkter nægter at være far til – ind i ligningen også. Lanceringen bliver en fiasko. Brugerne er ikke klar til Steve Jobs’ visioner om et lukket system, og en fyring venter, før Jobs igen kan klatre op på tronen som computerverdenens ukronede excellence.

Overbevisende som Jobs

Danny Boyle kommer godt rundt om Steve Jobs, uden at overforklare nogen pointer undervejs. Det er i høj grad op til os tilskuere at gennemskue Steve Jobs’ komplekse psykologi og til tider bizarre fremgangsmåder ud fra de informationer, vi får gennem Aaron Sorkins kølige, skarpe og ordrige manuskript. Karaktererne taler og taler – til hinanden, med hinanden, om hinanden og forbi hinanden – i et væk. Men ikke et ord virker overflødigt.

Michael Fassbender ligner ikke Steve Jobs særligt godt, men det er en distraktion, der hurtigt forsvinder, fordi han forsvinder ind i rollen på så overbevisende facon, at man både genkender Steve Jobs som kompromisløs og, ærligt talt, usympatisk chef og forstår, at han også havde en varme og følsomhed i sig, som han bare havde lært sig selv at undertrykke for at være i stand til at bevare den kontrol, der var så altafgørende for ham, at alt andet, ikke mindst menneskelige relationer, måtte træde i baggrunden.

Hvad: Steve Jobs

Hvem: Instruktør Danny Boyle. Medvirkende: Michael Fassbender, Kate Winslet

Hvor: Premiere over hele landet

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.