Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Adam Price: Vi er IKKE ude i et politisk ærinde - vi laver drama

Når 'Borgen' ruller over skærmen søndag aften i sin tredje sæson bliver fiktion til virkelighed dagen efter.

Adam Price i forgrunden sammen med skuespillere fra "Borgen": Thomas Levin, Pilou Asbæk, Julie Agnete Vang, Birgitte Hjort Sørensen og Jeppe Gjervig Gram (bagest fra venstre) samt Lisbeth Wulff, Sidse Babett Knudsen og Adam Price (forrest fra venstre)
Adam Price i forgrunden sammen med skuespillere fra "Borgen": Thomas Levin, Pilou Asbæk, Julie Agnete Vang, Birgitte Hjort Sørensen og Jeppe Gjervig Gram (bagest fra venstre) samt Lisbeth Wulff, Sidse Babett Knudsen og Adam Price (forrest fra venstre)

Sidste søndag var det danske griseproducenter, der fik et skud tv-virkelighed, der satte dagsordenen om mandagen. I går var det prostitution, der var til fiktiv tv-debat, og som i dag har sat sit præg på det danskerne taler om.

Og virkelighedens politikere vogter nidkært over Danmarks Radios drama-afdeling.

Tidligere har Dansk Folkeparti klaget over, at de bliver fremstillet som forudsigelige karikaturer, landbruget protesterede voldsomt over, at deres grise-produktion blev kaldt dyremishandling af fiktive politikere i Borgen, og i forbindelse med søndagens afsnit om kriminalisering af købesex, har blandt andet Socialdemokraternes Lars Aslan Rasmussen klaget over, at Borgen idylliserer prostitution.

- Prostitution bliver glorificeret i serien, og det synes jeg er usmageligt, sagde Lars Alslan til BT, og kaldte blandt andet serien 'løgnagtig' i en klage til DRs bestyrelse.

Men seriens forfatter, Adam Price, melder hus forbi.

- Det er da fantastisk, at nogen tager bolden videre i virkeligheden, og har lyst til at diskutere videre, men det er vigtigt for os at understrege, at vi ikke har nogen intentioner om at være aktører og deltage i virkelighedens diskussioner. Men det må være op til de relevante parter; politikere og interesseorganisationer. Jeg laver drama og fiktion, og det må folk være opmærksomme på, siger Adam Price, der ikke føler sig ramt.

- Nogen kritiserer os for at vi er ude i et politisk ærinde. Det er vi ikke. Vores valg af emner er dramaturgiske valg og ikke politiske. Vi er sågar blevet spurgt om det er vores skyld, at vi har en kvindelig statsminister, og der må jeg sige, at der er grænser for, hvad vi bilder os ind, smiler Adam Price, der vedkender sig, at han tager udgangspunkt i den danske virkelighed.

- Selvfølgelig gør vi det. Serien handler om politik. Men hvis du lægger mærke til det, så handler tredje sæson om et nyt parti, der gerne vil gøre sig bemærket, og derfor med fuldt overlæg vælger kontroversielle sager, der kan markere partiet og sætte dem på mediernes dagsorden. Sager som landbrugets griseproduktion og prostitution.

Birgitte Nyborgs parti Nye Demokrater har for eksempel en forbløffende lighed med Naser Khaders Ny Alliance. det har I vel skelet til?

- Det er klart, at dannelsen af Ny Alliance har været en inspiration. Det er en af de store politiske fortællinger i nyere dansk politik. Vi har researchet en del på Ny Alliance, set Christoffer Guldbrandsens film ('Dagbog fra midten') og læst meget om dem. Fødslen af det parti satte Danmark på den anden ende, og der var en enorm interesse for dem. Men Ny Alliances historie endte nok vel som en tragedie, som der så kom et helt nyt parti ud af.

- Det spændende ved at beskrive dannelsen af et nyt parti er, at vi taler om demokratiets mindste byggesten, der bygges op til at blive en hel bevægelse, der får politisk indflydelse, siger Adam Price, der fortæller, at det ikke er slut med at tage brandvarme emner op.

- Næste søndag bliver det et opgør med en fiktiv venstrefløj, og hvilke konsekvenser det har for en politiker, der har en politisk fortid som ung venstreorienteret. Det tager udgangspunkt i det opgør og den overvågning, der har været omkring venstrefløjen.

Har du selv været politisk aktiv som yngre?

- Nej, men du kan måske kalde mig politisk nysgerrig. Jeg har aldrig stået på én eneste barrikade. Min generation er 80'er-generationen. Vi lod vores forældre om at gøre oprør, og så blev vi bare forbrugere i det samfund, der var, siger Adam Price til BT.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.