Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Årets kampe i Kulturdanmark

Jesper Beinov, kulturredaktør.
Jesper Beinov, kulturredaktør.

Mens det ny år er frisk og jomfrueligt, er der grund til at fundere over, hvad vi har i vente. Her er fire af de ting, som Berlingske vil have fokus på i 2014.

1. Kampen om historien. Årets mange jubilæer er en anledning til at reflektere over højde- og lavpunkter i danmarks- og europahistorien. Tænk bare på nogle af de væsentlige - 500-året for den trykte udgivelse af Saxos danmarkskrønike, som blev skrevet helt tilbage i middelalderen, tabet af Norge og det landsdækkende skolevæsen i 1814, nederlaget i 1864, Første Verdenskrigs udbrud i 1914, Anden Verdenskrigs start for 75 år siden, Murens fald i 1989. Det fører klart til en fornyet værdipolitik debat om historieløshed, og om hvorvidt det store dannelsestab kan genoprettes.

2. Kampen om de tunge poster: Statens Museum for Kunst, der er fyrtårnet inden for vestlig billedkunst fra 1300 og frem, skal have ny direktør, og det skal i følge opslaget og museumsloven være en faglig profil. Bevillingerne er 80 mio. kr. om året, foruden alle de donationer, der kommer, og som den afgående direktør Karsten Ohrt, der tiltræder som formand for Ny Carlsbergfondet, om nogen har været en mester i at sikre. Det Kongelige Teater, der får en halv mia. kr. om året, er en anden vigtig post. Her går bestyrelsen efter en yngre ledelsesmæssig profil, der tillige skal kunne give kunstarterne nyt liv og betydning i en digital tidsalder, hvor publikum ønsker medinddragelse og at være medskabende, f.eks. via sociale medier. Det bliver en stor udfordring at flytte teatret, og det ved bestyrelsen så udmærket.

3. Kampen om mediemilliarderne til DR og TV2-regionerne: Marianne Jelved og mediepolitikerne skal fastlægge arten og omfanget af DR og TV2-Regionernes aktiviteter, så det er et politisk valg om noget skal være anderledes. Den nuværende medieaftale udløber i år. Sidst var alle Folketingets partier, minus LA, med i denne aftale, som udgør den økonomiske og politiske ramme, og der kommer i år godt 4,4 mia. kr. ind i medielicens. Broderparten går til DR, mens en halv mia. kr. går til TV2-Regionerne. De private mediehuse er stærkt bekymrede over det, de anser for konkurrenceforvridende, licensbetalte aktiviteter. Imens forsvarer DR sig med, at der skal være varer på alle hylder, så seere og lyttere bliver hængende.

4. Kampen om opmærksomheden. Der foregår utrolig meget indenfor kunst og kultur, så der kæmpes om omtale i medierne. 2014 bliver ingen undtagelse. Lad mig blot nævne et personligt højdepunkt: Musikalsk er det 150-året for senromantikeren Richard Strauss (1864-1949), »det 20. århundredes største operakomponist« ifølge Berlingskes Søren Schauser. Alle der ser X-factor, fodboldkampe og »Rumrejsen år 2001«, kender musikken fra hans »Also sprach Zarathustra«. I DRs Koncerthuset dækker de op til musik med Strauss allerede fra januar, mens Det Kongelige Teater er underligt fraværende.

Løftet til læserne fra Berlingskes Kulturredaktion er, at vi også i 2014 vil holde skarpt øje med det hele.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.