Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
2012-kavalkade

Årets 10 bedste film

Stumfilm, royalt historisk drama, dødens gru, indonesisk kampsport og en hemmelig agent, der har genfundet sig selv; sjældent har listen med årets bedste film spændt over så mange genrer og emner.

Fra »The Artist«
Fra »The Artist«

»The Artist«

Michel Hazanavicius

1. Denne søde franske perle hylder ikke bare stumfilm, men filmkunst som helhed, og sætter ikke et komma forkert med sin kærlighedshistorie om storhed og fald i 1920ernes Hollywood. Konstant underholdende og et tankevækkende eksperiment med filmsproget, der går andre veje end »større, dyrere og mere larmende«.

»En Kongelig Affære«

Nikolaj Arcel

2. Zentropa kunne levere andet end en pinlig kontrovers med filmbladet Ekko. »En kongelig affære« rummer alle ingredienser til et hult kostumedrama, men Danmarks svar på Steven Spielberg, Nikolaj Arcel, fik med makkeren Rasmus Heisterberg turneret et omhyggeligt medrivende manuskript, der gav genlyd langt uden for kongeriget. Mikkel Følsgaard modtog fortjent Berlinalens bedste skuespillerpris som den første dansker nogensinde.

»Amour«

Michael Haneke

3. Den østrigske instruktør Michael Haneke har stået bag voldsomheder som »Funny Games«, der fokuserer på menneskets ondskab mod hinanden. Hans seneste film, der har premiere i morgen, skruer ned for den fysiske vold, men op for den eksistentielle gru, da »Amour« tager fat på den død, alle må se i øjnene. På en grufuld baggrund fremmaner instruktøren mere ømhed og mere nærvær end i nogen af sine tidligere film.

»The Act of Killing«

Joshua Oppenheimer

4. Joshua Oppenheimers danskproducerede dokumentarfilm åbnede årets CPH:DOX og løb med al opmærksomheden. Den engelske instruktør bad en gruppe ældre indonesiske bødler genopføre de massakrer, som de foranstaltede under general Suharto for 40 år siden og fik en række øjenopspærrende scener ud af eksperimentet.

»Moonrise Kingdom«

Wes Anderson

5. Det er ikke altid lykkedes Wes Anderson at ramme den rette blanding af excentriske karakterer og krusedullet historiefortælling, men her falder brikkerne på plads med en dejlig naturlighed, der understøttes af en meget sikker og musikalsk fornemmelse for filmens periode i starten af 1960erne. Læg dertil to gode barneskuespillere, der for en gangs skyld opfører sig nogenlunde, som børn normalt gør.

»The Raid: Redemption«

Gareth Evans

6. Man forstår allerede af de første scener, hvor en forbryderboss henretter sine fjender med pistol og hammer, at denne indonesiske politi/kampsportsfilm ikke har tænkt sig at stryge nogen med hårene. Den engelske instruktør Gareth Evans undgår den amerikanske ironiske actionskabelon og satser i stedet på lange kampsekvenser med stenhård realisme, hvor liv tages med 30 dolkestød ad gangen. Drop den dårlige samvittighed over volden og nyd filmens enorme vitalitet.

»Holy Motors«

Leos Carax

7. Leos Carax er en vaskeægte fransk film-auteur, hvis fingeraftryk er overalt på dette gådefulde, men maksimalt visuelle headtrip. Det starter med et klassisk eventyrgreb, hvor en mand opdager en hemmelig dør i sit soveværelse, der åbner ind til en biograf. Filmen er ikke lavet på et stort budget, men vibrerer i kraft af en strøm af ideer, der blandt andet byder på en scene med Carax forklædt som en slags varulve-satyr, en melankolsk sang af Kylie Minogue og talende limousiner.

»The Hunger Games«

Gary Ross

8. En af årets bedste overraskelser var filmatiseringen af Suzanne Collins bog, der beskriver et degeneret fremtidssamfund, hvor unge fra underklassen skal kæmpe til døden i et stort anlagt gameshow. Flere af bogens og filmens ideer er set før, men den grå vision i »The Hunger Games« har en særlig resonans i nutiden, hvor unge over hele verden må kæmpe for at etablere en menneskeværdig tilværelse midt i den økonomiske krise.

»Skyfall«

Sam Mendes

9. Filminstruktøren Sam Mendes fik rekonstrueret James Bond-figuren i den veloplagte, men også alvorsfulde »Skyfall«, der tematiserer kontrasten mellem den handlekraftige koldkriger og den ny tids digitale uhåndgribelighed. Daniel Craig spiller en Bond, der er plaget af kynisme og livstilssygdomme, men er mere menneskelig end nogensinde før. Judi Dench og Javier Bardem giver 007-serien fornyet tyngde.

»The Avengers«

Joss Whedon

10. »Spiderman« blev relanceret i 2012, og Christopher Nolan udsendte sin sidste Batman-film »The Dark Knight Rises«. Årets bedste superheltefilm var dog Joss Whedons »The Avengers«, der bar præg af instruktørens intime kendskab til superhelteuniverset og balancerede mellem jordrystende, skyskraberknusende dueller og mere stilfærdige scener, hvor heltenes personligheder blev trukket op.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.