Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Årets 10 bedste computerspil

Computerspil er sjov, tjubang og opslugende underholdning. Men de kan også være bevidsthedsudvidende, rystende og rørende. Her er de ti spil, der rykkede grænserne vildest i år - på hver deres måde.

Journey
Journey

Journey
PS3
1
. Årets ubetinget smukkeste og mest bevægende spiloplevelse er det poetiske Journey, som svæver direkte ind på en suveræn førsteplads. Det er det første computerspil nogensinde, der har fået mig til at græde. Og det var ikke bare et lille, rørt snøft, men rigtig gråd. Spillet er en mystisk rejse gennem forpustende smukke landskaber, der får en til at holde vejret af begejstring. Og mens man flyver som en vild himmelsurfer gennem guldglitrende bjerge af sand og himmelske panoramaer mod rejsens mål, bankes dørene for spilgenrens muligheder op på vid gab med næsten spirituel voldsomhed og efterlader en dybt berørt. Sluk lyset og spil det i ét stræk – uforstyrret. Det er ren magi.

The Walking Dead
PC, iOS, PS3 og XBOX360
2
. Når zombierne kommer, er den barske realitet, at du kan blive nødt til at slå både familiemedlemmer og kære venner ihjel. Hvis man ikke vidste det i forvejen, vil man have lært det, hvis man følger med i den populære TV-serie »The Walking Dead«. Spillet er bygget på den samme tegneserie som TV-serien, men her bringes zombieapokalypsens barske virkelighed endnu tættere på kroppen i grufulde og dystre dilemmaer, der kan få selv granvoksne, hærdede gamers til at krympe sig af gru og ubehag. Mesterlig voksenunderholdning.

Diablo III
PC
3.
Kender du det der med, at du sidder på arbejde i gang med en opgave, men så liiige skal tjekke din facebook eller din indbakke? Det kaldes en overspringshandling, og det er rart og afslappende, fordi det udløser et skud dopamin i hjernen. Sådan føles det at spille Diablo, bare hundrede gange stærkere. Diablo er en dopaminfest uden lige. Hvert klik og hver vunden monsterkamp på den lange vej mod en stærkere helt, udløser et fyrværkeri af tilfredsstillende lyde, der kan sidestilles med, at et helt fodboldstadion hujer af begejstring, hver gang du tjekker din indbakke. Motiverende? Det kan du bande på. Diablo III er vanedannende ud over alle grænser og er da også blevet det hurtigst sælgende PC-spil nogensinde.

Far Cry 3
PC, PS3 og Xbox360
4
. Jason skulle bare på eksotisk drukferie med sine homies. Men pludselig er chillfesten på tropeøen forvandlet til et mareridt af en tempofyldt overlevelseskamp mellem blodtørstige voldspsykopater og vilde dyr. Det er et sjovt twist på actiongenren at lade hovedpersonen forvandle sig fra chillet turist til trænet dræber, og samtidig formår øen at forblive et saftigt univers at udforske, fyldt med adrenalinpumpende sjov og spas (svævefly! jeep-fræs! hajkampe! sexede damer!) – bare af den noget mere farlige slags.

Dear Esther
PC & MAC
5
. »Dear Esther« har utvivlsomt fået »rigtige« gamers over hele kloden til at rive sig i håret af forundring og frustration, men vil man have rykket sine grænser for, hvad et spil kan være, vil man begejstres over denne forbløffende udgivelse, der udspiller sig på en vindblæst ø i midten af ingenting. Det er en ensom og hallucinatorisk rejse gennem indre og ydre landskaber, anelsesfuldt som et digt og ultravemodigt som en længselsfuld og hjerteknust aften på en strand under en bragende fuldmåne. Den perfekte udgivelse til skeptikeren, som tror, at alle spil er noget tjubang-noget med at plaffe sig gennem kaskader af fjender eller fræse afsted mod et mål.

Hitman: Absolution
PC, PS3 og Xbox360
6
. Hitman skal være lige så stor som Batman, lyder det herligt ambitiøst fra danske IO Inter-active, som har skabt den køligt effektive lejemorder med stregkoden i nakken. IO har blæret nok kreeret deres helt egen teknologi for at gøre omgivelserne i spillet så levende som muligt, og purister på jagt efter det perfekte, lydløse drab kan stadig få sig en velvoksen udfordring, selvom denne femte udgivelse i serien også kan tilpasses den mindre tålmodige spiller. Ondt og stilfuldt - med et fint drys (barsk) dansk humor.

Catherine
PS3 OG Xbox360
7
. Den ubeslutsomme Vincent er hovedpersonen i dette usædvanlige trekantsdrama af et horrorspil, der på original vis sætter utroskab, dårlig samvittighed og sms-grublerier i centrum. Havde de to kvinder i spillet (den psykopatisk sukkersøde fristerinde og den kedsommeligt manipulerende kæreste) været knapt så karikeret fremstillet, ville spillet have været et sandt mesterværk. Men de nervepirrende klatreture i Vincents mareridtsplagede underbevidsthed er unikt tænkt og bliver hængende i hovedet længe efter.

X-Com: Enemy Unknown
PC, PS3 og Xbox360
8
. Planeten Jorden er angrebet af rumvæsener, og »X-Com: Enemy Unknown« lader dig spille køligtblå alien-skak om klodens skæbne, mens din hær langsomt forbedres af ihærdigt arbejdende forskere, som fabrikerer nanofiberveste og obducerer hjembragte alien-lig i dine travle laboratorier. Perfekt til dig, der vil mærke suset over at stå i kontrolrummet og betragte hele verdensdele gå i panik, mens du overvejer dit næste taktiske træk i kampen mod invasionen.

The Room
iOS
9
. Et mørkt rum, et mystisk skab. Hvordan får du det åbnet? »The Room« er et voksent gådespil så taktilt, at det næsten føles, som om iPaden er forsvundet, og dine fingre kan strække sig ind gennem glasset og stryge hen over de mystisk forseglede mahogniskabsdøre, hvis gyldne kodelåse og mystiske anordninger skal overlistes med tålmodighed og fingersnilde. Elegant og mildt foruroligende.

Botanicula
PC OG MAC
10
. Hvis man elsker at blive torpederet tilbage til dengang, man var barn og hele verden var magisk, og man kunne ligge med hovedet inde i en ribsbusk i haven og se den forvandle sig til en katedral af miniuniverser, er det forunderlige og fantasifulde peg-og-klik-eventyr »Botanicula« den helt rigtige indgangsportal. Her kan man udforske en pastelfarvet naturverden så piblende fyldt af forbavsende og fantasifuldt liv, at hjertet begejstres, og man bliver syv år igen. Årets absolut sødeste spil, som om muligt bliver endnu vildere at spille, når det inden længe udgives til iPad.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.