Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

86-årige Svend fra Danmark måtte bo under en motorvejsbro i Los Angeles - men så fik han hjælp fra en filmstjerne

Han rejste til Hollywood i 1958 for at forfølge sine drømme, blev filmstjernernes favorit, men endte som hjemløs.

Svend Petersen i sine velmagtsdage, da han var kendt under navnet »The Cabana King«. Privatfoto 
Svend Petersen i sine velmagtsdage, da han var kendt under navnet »The Cabana King«. Privatfoto 

Los Angeles har USAs største hjemløsebefolkning, og ifølge Los Angeles Times anslås det, at ti procent af byens 47.000 hjemløse er over 60 år.

Den 86-årige dansker Svend Petersen havde aldrig troet, at han selv skulle være tvunget til at sove under en motorvejsbro, for i mange år arbejdede han omgivet af den største luksus, man kan finde: på The Beverly Hills Hotel i Hollywood, hvor han var kendt som The Cabana King og The Pool Prince.

The Beverly Hills Hotel er et af verdens mest kendte hoteller og har siden 1930erne været tilholdssted for byens filmstjerner. Frank Sinatra og Dean Martin drak om kap i hotellets berømte Polo Lounge, og Elizabeth Taylor tilbragte seks af sine otte honeymoons i en af hotellets 26 bungalows. Mange danskere husker sikkert hotellets facade, idet det optræder på rockgruppen The Eagles plade »Hotel California«.

I 1959 kom 28-årige Svend Petersen ganske som tusinder af andre unge til Hollywood for at søge sin lykke, og da han i Danmark havde en fortid som elitesvømmer, fik han hyre i hotellets poolområde og blev senere forfremmet til poolchef.

Svend Petersen havde et venligt væsen og en fornemmelse for stjernernes behov for diskretion og privatliv, så derfor knyttede han i løbet af årene venskaber med flere store stjerner, blandt andre Ingrid Bergman og Faye Dunaway. Sidstnævnte lærte han at crawle til rollen i filmen »Mommy Dearest«, der blev optaget på hotellet.

»Ingrid Bergman spurgte mig: »Svend kan du ikke åbne tidligt, så jeg kan komme ned og svømme - der er så mange mennesker, og de kigger altid på mig«. »Det skal jeg nok,« sagde jeg, og sådan bliver man venner med dem,« fortæller Svend i et videointerview med danske Charlotte Ernst, der i Los Angeles ejer produktionsselskabet Pressbait sammen med Pernille Hass.

Svend Petersen er tunghør og har vanskeligt ved at tale i telefon, men har i et længere interview med Charlotte Ernst fortalt om sin skæbne.

I 2003 blev han pensioneret fra sit arbejde på hotellet og havde håbet at tilbringe de sidste år af livet i sit hus i Beverly Hills. En trængt økonomi tvang ham imidlertid til at sælge huset til en meget ufavorabel pris i en handel, der tilmed skaffede ham en ejendomsskattegæld på halsen. Efter få år havde han heller ikke råd til at bo på det motelværelse, hvor han havde søgt ly.

»Jeg tænkte tit, når jeg kørte til arbejde, og så folk, der levede i en opgang eller i grøfter, uden noget at spise ... jeg tænkte tit, jeg håber ikke, det nogensinde bliver mig. Det gjorde det altså - det er meget svært at snakke om, for jeg har aldrig nogensinde bedt om hjælp før,« siger Svend Petersen, der taler dansk uden accent trods mere end fem årtier i Californien.

Indtægten fra hussalget svandt hurtigt ind, og Svend Petersen har de seneste år forsøgt at klare sig for en beskeden socialindkomst. Den har ikke rakt til at betale for en permanent bopæl, og i det seneste halve år har Svend Petersen så jævnligt været tvunget til at overnatte under motorvejsbroer eller i en bil.

»Svends netværk er forsvundet, og han har ingen familie, der kan hjælpe ham. Men han er også stolt og har villet klare sig selv trods de dårlige odds. Når han nu beder om hjælp, skyldes det, at han har indset, at han ikke har andet valg. Det er farligt for både unge og gamle at bo på gaden i Los Angeles. Han fortæller mig, at han flere gange er blevet antastet om natten af personer, der gjorde ham bange, og derfor tør han ikke længere overnatte ude,« forklarer Charlotte Ernst til Berlingske.

For et par uger siden viste der sig så et lys for enden af tunnelen. Et amerikansk-østrigsk ægtepar, som Svend Petersen i flere år havde udlejet sit hus til, havde været på en længere ferie i Europa, men opdagede, at husets nye ejer havde sat dem på gaden, da de vendte hjem til Beverly Hills.

Svend, som de havde et nært forhold til, var forsvundet, og det var først, da fælles bekendte fortalte dem, at Svend nu levede som hjemløs, at de atter fik kontakt til ham.

Ægteparret iværksatte en indsamling, en GoFundMe-kampagne, for at få genhuset Svend Petersen, og snart begyndte tidligere hotelgæster og venner at sende bidrag.

»Han er så ægte, og folk kunne se det. De så hans smerte, og det han har gennemgået,« siger Mercedes Kennedy, der stod bag indsamlingen sammen med sin mand, og som her ses sammen med Svend Petersen.

Indsamlingen fik dog først for alvor opmærksomhed i midten af denne måned, efter at filmstjernen Sandra Bullock donerede 5.000 dollar til Svends genhusning.

»Svend er meget rørt og taknemmelig over den hjælp, han har fået, og han kan ikke holde tårerne, når man spørger til det,« siger Charlotte Ernst.

Til dato er der indsamlet 75.000 dollar, hvilket nu har gjort det muligt at skaffe Svend tag over hovedet i mindst to år.

»Hjemløse har særlige problemer, hvis de skal sikre sig en boligkontrakt, idet de ikke har den fornødne kreditværdighed. Det er dog lykkedes at overbevise en udlejer, der hørte om Svends historie, til at stille en lejlighed til rådighed,« siger Charlotte Ernst.

Det bedste af det hele er så, at lejligheden ligger i Hollywood. Ikke i det fine kvarter i bakkerne over byen, hvor Svend boede i de gode år, men dog i Hollywood.

»Her har han boet næsten hele sit liv, og her har han det bedst,« siger Charlotte Ernst.

Læs mere om kampagnen på https://www.gofundme.com/SvendPetersen

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.