Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

1.500 bøger til gratis udlån på nettet

Nu kan danske biblioteksbrugere låne e-bøger på nettet og downloade dem til computer, tablet eller smartphone. Gyldendal og 54 andre forlag er med i aftalen.

Nu behøver du ikke gå på biblioteket for at låne bøger. Knapt 1.500 digitaliserede bøger er til gratis hjemlån på din tablet, smartphone eller computer.
Nu behøver du ikke gå på biblioteket for at låne bøger. Knapt 1.500 digitaliserede bøger er til gratis hjemlån på din tablet, smartphone eller computer.

Nu har danskerne adgang til et kæmpemæssigt gratis hjemmebibliotek. Folkebibliotekernes e-bogsprojekt, ereolen.dk, er blevet lanceret med knapt 1.500 titler på de digitale boghylder – lige til at downloade til egen computer, tablet eller smartphone.

- Projektets opgave er at levere aktuelle nye e-bøger til bibliotekets lånere. Som det er lige nu, har vi knapt 1.500 bøger derinde, og mange af dem er helt nye bøger. Forlagene har det princip, at de publicerer de elektroniske bøger samtidig med de fysiske bøger, så der ligger mange nye aktuelle bøger derinde, fortæller projektleder for Folkebibliotekernes e-bogsprojekt, Susanne Iversen.

Det eneste, man skal bruge for frit at kunne låne de elektroniske bøger, er lånenummer eller cpr-nummer og en adgangskode. Med det kan du logge ind på hjemmesiden ereolen.dk og låne et begrænset antal bøger for en måned af gangen. Cirka 80 af landets 97 biblioteker er tilmeldt ereolen.dk.

Tidsbegrænsning skaber købere

Typisk kan man låne fem bøger om måneden, men det er op til det enkelte lokalbibliotek. Når låneperioden udløber, kan man genlåne én gang, og så har man derefter ikke adgang til e-bogen i tre måneder.

Denne begrænsning håber Gyldendals forlag at kunne bruge.

- Det bliver interessant at se, om biblioteksbrugerne vil købe nogle af de e-bøger, som de låner. Der er nemlig en købeknap ved siden af låneknappen, og bibliotekslåneren så vil købe bogen, når låneren møder en begrænsning. Hvis der er sådan en købs-konvertering, så er det interessant, siger koncerndirektør for Gyldendal, Elisabeth Fogtdal.

Ud over købeknappen tjener Gyldendal og de 54 andre forlag, som har indgået aftale med bibliotekerne, penge hver gang en låner downloader en bog.

- Den model, der styrer, at det ikke løber løbsk, er en ordning, hvor bibliotekerne betaler for hvert download, som lånerne foretager. Den er rimelig i forhold til den ydelse, som lånerne for adgang til, siger Elisabeth Fogtdal.

God reklame for e-bogen

Det kan ikke bare vise sig at være en god forretning for forfattere og forlag. Projektet, som kører som pilot frem til efteråret 2012, hvor en endelig aftale skal forhandles på plads, kan også være med til at udbrede danskernes kendskab til e-bøgernes marked.

- I og med bibliotekerne er i kontakt med så utroligt mange læsere, så tror vi, at bibliotekernes tilgængelighed kan skabe en interesse for e-bogsmarked, som endnu kun er på et lidt beskedent niveau. Det så vi, da vi begyndte at lave lydbøger til det kommercielle marked, hvor vi også lavede en aftale med bibliotekerne, som var med til at skabe opmærksomhed omkring lydbøgerne, siger Gyldendals Elisabeth Fogtdal.

Projektet begyndte i går, den 1. november, og kører frem til efteråret 2012, hvor bibliotekerne skal forhandle en ny aftale på plads med forlagene med afsæt i det først års erfaringer.

Du kan begynde at låne bøger ved at gå ind på ereolen.dk og indtaste dit cpr- eller lånenummer og din pinkode. Indtil videre skal alle bøgerne downloades, når man låner dem. Men der arbejdes på en streaming-løsning, så man ikke behøver at vente på, at den lånte bog bliver downloadet.

Blandt andet kan man lige nu låne den nye biografi af Steve Jobs, Peter Øvig Knudsen nye bog "Hippie" og Helle Helles "Dette burde skrives i nutid."

Det er Styrelsen for Bibliotek og Medier, som har igangsat pilotprojektet.

INFOshop: Det er cool at læse bøger

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.