Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kronik

Venstres Grønlands-hykleri

Mogens Jensen og Doris Jakobsen: VK-regeringen tog ikke noget ansvar for Grønland overhovedet. Derfor bør Venstre stoppe sin uværdige gidseltagning af Grønland og grønlændernes fremtid i en indenrigspolitisk vendetta mod SRSF-regeringen.

Men nu er kineserne i Grønland, ligesom australierne, canadierne og mange andre, der var villige til at investere, dengang det var usikkert og VK-regeringen ikke gad bruge så meget som en konferences tid til selv at sætte sig ind i mulighederne.
Men nu er kineserne i Grønland, ligesom australierne, canadierne og mange andre, der var villige til at investere, dengang det var usikkert og VK-regeringen ikke gad bruge så meget som en konferences tid til selv at sætte sig ind i mulighederne.

Råstofområdet i Grønland er markant modnet over de seneste 10-15 år som resultat af en langsigtet og bevidst strategi. Såvel det grønlandske Hjemmestyre som det efterfølgende Selvstyre har gennem årene arbejdet hårdt for at forsøge at tiltrække selskaber, der ville investere penge i at lede efter metaller og mineraler i landet. Grønland etablerede selv i 1999 selskabet NunaMinerals, der skulle forestå de første pioner-undersøgelser og dermed udpege interessante områder for udvinding af mineraler.

Imens gjorde den danske VK-regering ingenting.

Grønland har også i flere omgange gennem årene forsøgt at gøre den daværende danske regering opmærksom på mulighederne for råstofudvinding. Bl.a. ved en konference i 2005 på Christiansborg med titlen »From Ice to Fire«, hvor øvrige arktiske lande med undtagelse af Canada var repræsenteret og redegjorde for deres interesser og strategier for udviklingen af Arktis.

VK-regeringen glimrede ved sit fravær på nær en kort velkomsttale ved forsvarsminister Søren Gade, der straks forlod konferencen igen. Der var her ingen bud på nogen arktisk strategi fra den danske regering.

I mellemtiden dukkede der geologer og selskaber op i Grønland fra andre lande, som var villige til at risikere deres egne penge på at lede efter værdierne i undergrunden. De var mere end velkomne. For de satsede millioner uden nogen sikkerhed for gevinst, mens VK-regeringen altså forholdt sig passiv.

For at skaffe kapital til mere efterforskning satte Hjemmestyret NunaMinerals til salg ved at etablere det som et aktieselskab. Hjemmestyret købte selv næsten halvdelen af aktierne. LD købte en pæn portion. Mange gode grønlandske og danske borgere købte småportioner af aktier. Aktierne har siden været på markedet, men VK-regeringen købte aldrig én.

For en måned siden var det grønlandske Selvstyres leder Kuupik Kleist her i landet. Kort forinden havde han og professor Minik Rosing skrevet en kronik i Politiken om et muligt samarbejde med Danmark omkring råstofudviklingen i Grønland, og nu var der møde med statsministeren om sagen.

På mødet blev de to regeringsledere enige om, at samarbejdet skulle realiseres, og et udvalg hertil blev nedsat i regi af de to landes erhvervsministre. Den udstrakte hånd fra Grønland blev mødt med et fast håndtryk af Danmarks statsminister.

Samarbejdet mellem den grønlandske regering og den danske regering er altså i fuld gang – og det er måske værd at huske, at det grønlandske Selvstyre også har foreslået samarbejde om fælles standarder for begrebet social dumpning, som alt for mange udtaler sig om i disse tider i forbindelse med den nye grønlandske storskalalov – tydeligvis uden at vide, hvad de taler om.

Det er således en gang uanstændig historieforvrængning, som Venstre har gang i for tiden med deres gentagne angreb på den danske regering og Selvstyret i Grønland.

Et hykleri, der ikke mindst består i, at dengang VK-regeringen var så velkørende økonomisk, at de kunne »købe hele verden«, anvendte de ikke én eneste øre til det grønlandske ønske om at starte et nyt erhverv via minedrift.

Hvis man læser »Kongeriget Danmarks Strategi for Arktis 2011-2020«, som VK-regeringen fremlagde så sent som i 2011, står der da heller ikke et eneste ord om, at den danske regering vil investere i Grønlands undergrund. Tværtimod konstaterer strategien, at det grønlandske Selvstyre, Naalakkersuisut, forventer at udvikle en række projekter med udenlandske partnere.

Så meget for det »fælles ansvar for mineeventyret«, som Venstres Gitte Lillelund Bech nu pludselig efterlyser. VK-regeringen tog ikke noget ansvar overhovedet.

Lillelund Bech sekunderet af Claus Hjort påstår også, at Grønland nu vil ansætte tusindvis af udlændinge til løn- og ansættelsesvilkår, der ligger langt under normalen i Grønland. Uden skelen til, at storskalaloven fastslår, at der skal betales minimumsløn ud fra den grønlandske normalstandard og dermed ligger ganske højt over, hvad rigtig mange mennesker i Grønland faktisk tjener. Den er da også godkendt af det grønlandske LO (SIK).

V-medlemmerne har også forsøgt at problematisere, hvorvidt der nu skal indføres pas mellem Grønland og Danmark for at sikre, at udenlandske arbejdere i Grønland ikke kommer til Jylland og øerne. Som folketingsmedlemmer burde de vide, at man i forvejen viser pas, når man rejser fra Grønland til Danmark, ligesom de burde vide, at den opholdstilladelse, disse arbejdere vil få, fastsættes i Folketinget og ikke vil komme til at give mulighed for ophold i Danmark.

Men helt åbenlyst bliver forsøget på V-manipulation, når partiet antyder, at Danmark kan komme til at betale sundhedsudgifter for udenlandske arbejdere, der måtte komme til skade i forbindelse med minearbejde i Grønland. Det er jo absurd, når sundhedsvæsenet for længst er overført til Selvstyret og Danmark ingen udgifter har her. Selvstyret betaler for evt. behandling i Danmark.

Grotesk er det også, når Venstre harcelerer over, at den danske regering sender erhvervsdelegationer til Asien og Sydamerika, men (påstår de) fuldstændig overser Grønland. Grotesk fordi det kommer fra repræsentanter for den regering, hvis udenrigsminister selv tog på badeferie, da de arktiske landes udenrigsministre mødtes i Canada og planlagde regionens sikkerheds- og erhvervsmæssige fremtid.

Tydeligere billede gives ikke på de borgerlige politikeres totale mangel på reel interesse for Grønlands vilkår – altså før kineserne dukkede op med den kapital, de med største glæde ville acceptere, hvis den bare blev investeret i Danmark i stedet for Grønland.

Men nu er kineserne i Grønland, ligesom australierne, canadierne og mange andre, der var villige til at investere, dengang det var usikkert og VK-regeringen ikke gad bruge så meget som en konferences tid til selv at sætte sig ind i mulighederne. Dengang de åbenbart heller ikke gad bevæge sig hen til den grønlandske regerings nytårskure i København, så de kunne have vidst, at de officielle taler ikke kun i år, men i årevis har været fremført på engelsk på grund af de udenlandske repræsentanter som deltager. Udenlandske repræsentanter som gad høre efter. Som forstod hvad der blev sagt, og som har sørget for, at det gik videre til landsmænd med den nødvendige kapital og risikovillighed.

Vi to søsterpartier, Socialdemokraterne og Siumut, har i mange år arbejdet tæt sammen. SF er tæt samarbejdspartner med det regeringsbærende parti IA, ligesom De Radikale nu er samarbejdspartner med det andet grønlandske regeringsparti, Demokraterne.

Derfor er det nærmest tragikomisk, når Venstre prøver at fremstille det, som om de, bedre end regeringen, ved, hvad Grønland ønsker, og samtidig påstår, at Danmark ikke er interesseret i samarbejde om udviklingen af den grønlandske råstofsektor.

Regeringspartiernes tilgang til, hvordan vi tjener Grønland bedst i denne fase af landets udvikling, er baseret på input fra vore grønlandske samarbejdspartnere og foregår løbende og med Grønland i førersædet. Sådan skal det være, efter at Selvstyret er indført.

Socialdemokraterne og Siumut har været loyale samarbejdspartnere for VK-regeringen om Grønland igennem alle de år, VK havde ansvaret. For Rigsfællesskabet er for vigtigt til at blive brugt til indenrigspolitisk drilleri. Vi tog ansvar for en selvstyreaftale, som Lars Løkke Rasmussen har holdt mange skåltaler for. En selvstyreaftale der giver Danmark andel i råstofindtægterne i Grønland. En selvstyreaftale som Venstre nu uanvarligt er i gang med at underminere.

Vi opfordrer derfor Venstre til at stoppe partiets uværdige gidseltagning af Grønland og grønlændernes fremtid i en indenrigspolitisk vendetta mod den danske regering.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.