Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kronik

Nordisk renæssance

Bertel Haarder: Norden er cool. Svensk musik, norske og islandske bøger, finske skoler og danske film går som varmt brød verden over. Sammen er vi stærke. Lad os arbejde mere og mere sammen. Lad os sætte det populære nordiske »brand« på lystavlen.

Vi ville være blandt de absolutte sværvægtere i EU, hvis vi alle var med og talte med én stemme.
Vi ville være blandt de absolutte sværvægtere i EU, hvis vi alle var med og talte med én stemme.

Udlandet har fået øje på Norden. Midt i finanskrisens begrædeligheder er der fem lande, der konsekvent ligger øverst i alle internationale målinger. Vi er blandt de ti mest konkurrencedygtige og forretningsvenlige lande. Vi er blandt de mest åbne og tolerante og mindst korrupte (Danmark og Finland helt i top). Vi har tillid til andre mennesker og til samfundet. Derfor ligger danskerne i top i EUs målinger som det lykkeligste folk i Europa.

Svensk musik, norske og islandske bøger, finske skoler og danske film går som varmt brød. »Borgen« og »Forbrydelsen« har gjort os berømte for ligestilling, stærke kvinder - og cykler! I Kennedy Centret i Washington er der i denne tid »Nordic Cool« med deltagelse af 700 nordiske kunstnere, skribenter, designere, musikere, sangere, dansere, skuespillere, kokke og mange flere. Norden er indbudt, fordi Norden er cool.

Det ansete britiske tidsskrift The Economist skrev i efteråret at »de nordiske lande skinner« blandt de ti mest attraktive lande at blive født i. Senest har tidsskriftet bragt en forside og et særtillæg med overskrifterne: »Den næste supermodel«, »Nordiske lys«, »Mere for mindre«, »Kulturrevolution«, »Hemmeligheden bag succesen« osv. Hvem skulle have troet det muligt. Den gumpetunge nordiske velfærdsmodel, tynget af skatter, fanget i velfærdsordninger, formynderi og forkælelse, har vist sig i stand til at forny sig selv og få borgerne til at arbejde mere og bedre. Sverige har tilmed nedsat skatterne.Ny Nordisk Mad er et kvalitetsmærke. Verdens bedste restaurant hedder som bekendt NOMA (Nordisk mad). Ny Nordisk Mode blev præsenteret med flotte modeller på catwalk på Nordisk Råds session i Helsinki i efteråret. Der samarbejdes om fælles værdier, videndeling og miljømæssigt bæredygtig produktion. Ny Nordisk Skole er overskriften på de aktuelle skoledrøftelser.Vi måler os med hinanden. Danmark har lært af de finske læse-verdensmestre. Danske børn er nu blevet næstbedst i Norden og femtebedst i verden!

Forleden fik jeg »Nordisk Fuldkornsbrød« hos bageren på Statoil-tanken. Før jul så man plakater om »Nordisk Jul« i Tivoli. Det nordiske er kommet på mode. »Hele Norden undrer«, skrev Oehlenschläger for 200 år siden i »Guldhornene«. Nu er det hele verden, der undrer sig over, hvordan vi gør i Norden.

Den nordiske model er blevet slankere og stærkere. Velfærdsydelser udbydes, og borgerne kan vælge. Markeds- og tryghedsøkonomi på én gang. Velfærdskapitalisme. De nordiske arbejdsmarkeder er fredelige. Fagforbundenes monopoler modsvares af krisebevidsthed, så man endog kan forhandle reelle lønnedgange. Danmark er berømt for »flexicurity«, dvs. friheden til at hyre og fyre, der modsvares af en aktiv indsats for at få ledige i job og uddannelse. Vel er væksten beskeden, især i Danmark, men tilsammen er den nordiske økonomi 12. størst i verden og dermed selvskreven til medlemskab af de store landes klub, G20, hvis vi var forenede som i Margrethe den Førstes tid. Vi ville være blandt de absolutte sværvægtere i EU, hvis vi alle var med og talte med én stemme.

Det gælder også militært. Tilsammen har vi større luftstyrker end de største lande i Europa. Vi har enorme territorier i Nordatlanten og Arktis. Senest har de fem nordiske lande truffet en historisk beslutning om fælles overvågning af det islandske luftrum.

Hvis vi tror på vore egne ideer om fred og stabilitet og menneskelige samfund, så burde vi måske droppe småstatstænkningen og i højere grad lægge vore lodder i samme vægtskål. Vi gør det i Verdensbanken, hvor jeg som udviklingsminister ved et møde i New York måtte gøre den britiske finansminister Gordon Brown opmærksom på, at jeg som repræsentant for de fem nordiske lande repræsenterede en betydeligt større indsats end Storbritannien.

Vi bør gøre det i Arktis, hvor vi tilsammen har ansvaret for et kæmpeområde, der får stigende økonomisk betydning i kraft af mineralforekomster, skibstrafik og tilhørende miljøproblemer. Arktisk Råd er »verdens mest efterspurgte internationale organisation« (Anne Knudsen i Weekendavisen 25/1.)Tidligere hindringer for udenrigs- og forsvarssamarbejde i Norden er borte med blæsten. I Sovjettiden kunne Finland ikke, Sverige ville ikke, og Danmark, Norge og Island turde ikke. I Nordisk Råd måtte man end ikke nævne udenrigs- og forsvarspolitik.Nu fylder disse emner allermest.

Det er intet mindre end en nordisk genfødsel af den vision, der drev det nordiske samarbejde efter Anden Verdenskrig. En nordisk »renæssance«, som det hedder i The Economist. En »nordisk vår«, som den norske udenrigsminister Esben Eide har kaldt det.

I NATO-sammenhæng fremhæves det nordiske forsvarssamarbejde NORDEFCO som et mønstereksempel på regionalt samarbejde og »smart defence«. Sveriges og Finlands regeringer taler åbent og klart for et tættere samarbejde med NATO-landene Danmark og Norge om fælles uddannelse, militære øvelser og materiel indkøb. En vellykket forsvarskonference i København følges nu op af en temasession i Nordisk Råd i Stockholm, en rundbordskonference i Finland samt debatter om nordisk forsvar i de fem parlamenter.Den tidligere norske udenrigsminister Thorvald Stoltenberg har ikke blot foreslået fælles luftovervågning, militærindkøb, uddannelse, øvelser og indsats mod cyber-kriminalitet. Han foreslog tillige et omfattende ambassade-?samarbejde, som nu er på vej i Islamabad, Burma, Vietnam og Island. Den svenske professor Vetterberg og den finske lektor Johan Strang foreslår i visionære oplæg, at vi går videre til et statsforbund eller dannelsen af de »nordiske fællesskaber«.

Det er uhyre spændende, men mit forslag er, at vi som på forsvarsområdet undgår teoretiske debatter som dem, der altid har martret den danske EU-debat. Lad os i stedet tage fat i praktiske problemer, som alle kan se formålet med at få løst. Det rejser ikke vanskelige debatter for og imod EU-medlemskab i Norge og Island og for og imod NATO-medlemskab i Sverige og Finland. Enhver kan se, hvor det bærer hen. – Forleden oplyste Sveriges forsvarschef, at det svenske forsvar højst kunne holde en uge i tilfælde af angreb!

Nu følger vi op på sidste års parlamentsdebatter om fjernelse af grænsehindringer. Når Norge mangler arbejdskraft og Danmark har overskud, så er det til gavn for væksten i begge lande, at vi letter vejen for danskere, f.eks. sundhedspersonale, der kunne tænke sig at arbejde til en betydeligt bedre løn i vores dejlige naboland. Norge mangler lærere. Danmark har 3.000 ledige. I Nordjylland har jobcentrene nu ansat norske jobkonsulenter.

Lad os intensivere samarbejdet på alle niveauer og i alle internationale fora. I EU har vi ved fælles hjælp fået indført nordiske administrative normer, herunder åbenhed og en ombudsmand efter nordisk forbillede. Vi har fået åbnet et arktisk vindue og en østersøpolitik. Vi har i stort omfang fået ophøjet vore miljøstandarder til europæisk niveau. Og vi har frem for alt fået den frihandel i Europa, som de nordiske søfarende nationer altid har ønsket sig.Nu gælder det om at følge op på de meget synlige nordiske succeser og få sat det populære nordiske »brand« på lystavlen over hele verden. Det står for velstand og velfærd, innovation, bæredygtighed, fredsommelighed og gode samfund, der kerer sig om borgerne.Det kan vi være stolte af.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.