Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kronik

Kongehuset i cyberspace

Henrik Day Poulsen: Er man indadvendt, kan nettet blive begyndelsen til, at man tør møde andre. Og folk med alvorlige sygdomme kan her finde information og fællesskab. Så dronningen har altså ikke ret i, at cyberspace kun er for de overfladiske.

Dronningens nytårstale er en god tradition i Danmark. Dronningens taler har ofte givet anledning til debat, selv om hun i sin rolle som monark i forhold til alle andre offentlige personer har begrænset frirum til at sige, hvad hun mener. Enkelte gange er hun blevet kritiseret for at blande sig for meget og blive politisk. Klassikeren er hendes udtalelser i 1980erne om danskernes »dumsmarte bemærkninger« over for udlændinge. Nogle tog det som udtryk for, at dronningen havde en holdning til Danmarks udlændingepolitik og misbrugte sin position til at udbrede sin mening. Om det var tilfældet, tvivler jeg nu på, men det er klart, at der er grænser for, hvad dronningen kan udtale sig om. Og det er jeg helt sikker på, at hun af alle er bevidst om. Dronningens relativt høje alder taget i betragtning følger hun forbavsende godt med i verden omkring sig. Jeg havde ikke personligt set det komme, at Facebook og verden i cyberspace optog vores majestæt. Hendes bemærkninger om EUs krise i årets tale var langt mere forudsigelige.

Kongehuset har i flere år selv haft en hjemmeside og følger altså med i teknologien. Om dronningen selv er på Facebook, ved jeg ikke, men det er en kendsgerning, at det virtuelle rum er dagligdag for de fleste. Enkelte gammeldags personer som jeg selv fravælger aktivt Facebook og gør det, fordi jeg ikke har behov for at delagtiggøre verden i, hvilken restaurant jeg spiser på eller om mit fly til Paris var en time forsinket. Jeg slipper også for at skulle sige nej til folk, der vil være venner med mig, men som jeg ikke har lyst til at være venner med. Men det er måske lidt kujonagtigt af mig ikke aktivt at ville fravælge nogle frem for andre? Gad vide, hvor mange der ville være venner med dronningen på Facebook?

I ledelseskredse diskuteres det ivrigt, om man som chef skal være på Facebook og i alle tilfælde skal man tænke sig godt om, hvad man skriver. Berlingskes businesssektion har flere gange taget dette vigtige emne op og der er delte meninger herom ledere imellem. En af mine lægekollegaer har allerede haft ørerne i maskinen hos sin chef, da lægen på Facebook kommenterede en sygeplejerskes opførsel til en fest, som han fandt upassende. Kvinden klagede efterfølgende til ledelsen og min kollega blev irettesat til trods for, at det var som privatperson, at han skrev det.

Men har dronningen en pointe i, at cyberspace forfladiger unge mennesker og resulterer i en overfladisk verden, hvor selviscenesættelse bliver omdrejningspunktet? Måske, men ikke ubetinget.

Det er et faktum, at internettet benyttes af de fleste danskere. Selv generationen på alder med dronningen står i kø for at komme på EDB-kurser, og Ældre Sagen har i flere år oplyst, at der er meget stor interesse blandt ældre i at komme på nettet og skrive emails, deltage i chatrooms og komme på Facebook.

Verden på nettet er kompleks. Man kan i dag få oplysninger på få sekunder, som det tidligere tog flere dage at fremskaffe. Man kan møde sin kæreste på nettet og der er mange eksempler på langvarige forhold, der er startet på en dating side. Ensomme individer kan få nogen at tale med og dermed komme ud af lejlighedens isolation og opleve at få input fra omverdenen. Er man indadvendt og menneskesky, kan nettet være den uforpligtende verden, som kan blive begyndelsen på, at man måske tør, på et tidspunkt, at møde andre. Patienter med alvorlige sygdomme kan hente information og møde andre i samme situation og dermed komme lidt lettere igennem en svær tid i livet. Så dronningen har altså ikke ret, hvis hun mener, at cyberspace kun er for overfladiske mennesker.

Men nettet har også sine mere mørke sider. Der er løbende historier om chikane og endog stalking på nettet. Kriminelle huserer og lokker intetanende, og nogle gange naive, individer til at købe katten i sækken eller indgå i seksuelle arrangementer, som de senere fortryder. Vi husker alle den såkaldte »sikker chat konsulent« Rudy Frederiksen fra Ringkøbing, der i TV Avisen gav gode råd til teenagere om at undgå at blive seksuelt krænket på nettet, for så selv via skjult kamera at blive afsløret i alvorlige sexforbrydelser mod unge piger. Så nettet er altså et sted, hvor folk med urent trav trives i bedste velgående.

Det er også korrekt, at folk, der søger selviscenesættelse trives på nettet. Mange realitystjerner lever fint af et liv i cyberspace, nogle gange som supplement til en TV-optræden. Det værste, aktuelle, eksempler på lavmålet i den danske medieverden er nok Linse og Gustav eller Amalies Verden, der alle har gjort en forretning ud af spille klovn og iscenesætte sig selv uden at have noget som helst talent. Men dette fænomen er ikke nyt. I gamle dage havde man begrebet hofnarren, der underholdt overklassen med »falde på halen spøg og skæmt«. Så dronningen ville for 150 år siden nok havde hyret Linse og Gustav à la 1850, blot iført en narrehat i stedet for kunstige bryster og Burberry. Så behovet for let, nogle vil sige plat, underholdning er intet nyt fænomen. Cyberspace eller ej.

Vi havde den samme diskussion, da Danmarks Radios monopol blev brudt i 1980erne. Mange frygtede en forfladigelse af befolkningen, som kultureliten kun mente kunne tåle Poul og Nulle. P3 har netop fejret 50 års jubilæum og i den forbindelse udtalte Jørgen de Mylius til Berlingske meget rigtigt, at nogle i Danmarks Radio mente, at DR skulle opdrage lytterne og ikke betjene dem.

Anders Fogh Rasmussen var inde på samme emne i sin regeringstid, hvor han ville gøre op med smagsdommeri. Visse politikere har gennem årene haft en mani med at ’beskytte’ befolkningen mod verdens vederstyggelighed.

Verden er altså ikke så enkel, og hver gang noget nyt kommer på banen, advares vi mod fordærv i dekadencens navn ofte fra personer, som umiddelbar står til at miste deres indflydelse eller i alle tilfælde dele den med andre. Det er jo ikke dronningens problem, da et stort flertal af befolkningen bakker hende op. Men vores majestæt har nok ret i, at visse unge mennesker, hvis de bruger al for lang tid i cyberspace, ikke opnår et nuanceret billede af verden og aldrig opnår det udefinerlige Emma Gadske begreb, almen dannelse.

Nogle frygter, at folk, der bruger cyberspace i overdreven grad, tager psykisk skade. Det er der mig bekendt ingen evidens for. Har man i forvejen en psykisk sygdom, særligt en psykotisk sygdom, kan overdreven brug af cyberspace dog medføre, at den virtuelle verden inkorporeres i personens sindssygelige univers. Men før internettet var det blot andre fænomener, som den psykotiske person fik vrangforestillinger om. I 1800-tallet fx om hekse og trolde, der havde besat den syge og hans familie. Så lægeligt set er nettet ikke beviseligt skadeligt.

På det sociologiske plan, derimod, er det fair at diskutere, om mennesket mister sociale kompetencer og er i risiko for at blive mere afstumpet og selvcentreret, hvis kontakt med andre primært foregår via en computer. En del af vores intelligens er blandt andet den sociale intelligens, altså at kunne beherske omgang med andre mennesker på en fornuftig måde, og hvor man overholder de uskrevne regler om god takt og tone. Det kan lyde gammeldags, men det er meget vigtigt, og måske derfor var jeg også glad for, at dronningen berørte emnet i sin nytårstale.

En klog mand sagde en gang: jeg tror, at sex er kommet for at blive. Jeg vil vove det samme udsagn om internettet. Godt nytår!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.