Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kronik

Europa er blevet vores hjem

Margrethe Vestager (R) og Morten Helveg Petersen (R): Danmark skal ikke kæmpe for at begrænse europæernes ret til at bevæge sig frit rundt efter arbejde i Europa, men for at få flere til at benytte sig af muligheden.

Formand for Radikale Venstre og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og Morten Helveg Petersen, Radikale Venstres spidskandidat til Europa-Parlamentet.
Formand for Radikale Venstre og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og Morten Helveg Petersen, Radikale Venstres spidskandidat til Europa-Parlamentet.

EU er fredens projekt. EU er økonomisk og global slagkraft. EU er institutionaliseringen af en på lange stræk fælles europæisk kultur og historie. EU er samhandel, og EU er den gode løsning på fremtidens grænseoverskridende udfordringer.

Men EU er også frihedens projekt. Det er hver enkelt danskers og EU-borgers ret til at bevæge sig frit og søge lykken – hvad enten den er et arbejde i Tyskland, kærligheden i Ungarn, et studieophold i Salamanca eller et otium ved den franske riviera.

EU har i bogstaveligste forstand udvidet vores grænser og muligheder som mennesker. I stedet for et land på 43.000 kvadratkilometer ligger et hundrede gange større kontinent for vores fødder, hvor vi frit kan færdes, studere, arbejde og bosætte os. Ikke nok med det. Hvis vi arbejder og betaler skat i et andet EU-land, er det med den tryghed i baghovedet, at vi er omfattet af samme sociale sikkerhedsnet, som værtslandets egne borgere. Vi havner altså ikke i et velfærdsvakuum.

Europa er blevet vores hjem.

Retten til fri bevægelighed er en afgørende byggesten i det europæiske samarbejde, og det er hjerteblod for os radikale.

Derfor er det også – i en tid hvor ikke mindst højrenationale partier over hele Europa stiller spørgsmål ved den fri bevægelighed – vigtigt at appellere til alle de traditionelle ja-partier om at lægge indenrigspolitiske hensyn til side og bakke helhjertet op om EU. Ikke alene som et fornuftsægteskab, men som et frihedens og mulighedernes projekt for alle EU-borgere.

Læs også: Vestager om velfærdsturisme: Det er ikke noget problem

I Radikale Venstre er vi stærkt optaget af at beskytte vores velfærdssamfund mod misbrug og trusler, hvor end de kommer fra, og vi er parat til at slå hårdt ned og lave de nødvendige tiltag for at beskytte den samfundsmodel, vi har valgt i Danmark. Men vi er helt overbevist om, at vi ikke skal vælge enten fri bevægelighed eller dansk velfærd.

Truslen fra de få må blot aldrig føre til, at vi fratager danskerne og andre EU-borgere den rettighed, der måske er det mest mærkbare, borgernære resultat af den Europæiske Union, nemlig den fri bevægelighed.

Danmark skal ikke kæmpe for at begrænse europæernes ret til at bevæge sig frit rundt efter arbejde i Europa, men for at få flere til at benytte sig af muligheden.

For dem, der påstår at kere sig om Danmarks velbefindende og fremtid, er den fri bevægelighed ikke alene en vigtig frihedsrettighed for den enkelte, men også en helt nødvendig betingelse for en stærkere dansk og europæisk økonomi.

Det er ikke kun udsyn og sprogkundskaber, som europæiske medborgere bidrager med, når de beslutter sig for at tage ophold i Danmark. De er desuden med til at skabe vækst, dynamik, jobs og skatteindtægter, der er helt nødvendige for at opretholde den danske konkurrenceevne og styrke det danske velfærdssamfund. Ligesom danske medborgere efter ophold i udlandet tager både erfaringer og sprogkompetencer med sig hjem, som de danske virksomheder er dybt afhængige af.

Udfordringen for den danske økonomi op gennem 00erne var ikke, at der kom for mange europæere til Danmark for at bidrage, men derimod at vi ikke tiltrak flere. Der pågår i Europa – som i resten af verden – en intens kamp om at tiltrække de skarpeste hoveder og dygtigste medarbejdere, og taberne bliver dem, der opstiller barrierer og grænsebomme i et misforstået forsvar for nationalstaten.

Læs også: Tysk udenrigsminister om begrebet velfærdsturisme: »Kynisk«

Rent faktisk kan vi glæde os over, at den frie bevægelighed løfter levestandarden i alle EU-medlemslande. Vi er alle blevet rigere af, at vores europæiske fællesskab er blevet større med de østeuropæiske lande.

Det på trods, er der desværre i den danske debat om udenlandsk arbejdskraft en række sejlivede myter og rygter om påståede »velfærdsturister«, der skulle vælte ind over de danske grænser og underminere vores velfærdssamfund. Vi vil gerne disse myter og rygter til livs, for de er direkte skadelige for Danmark og dansk økonomi.

For det første er det vigtigt at slå fast, at Danmark ikke kan undvære udenlandsk arbejdskraft. Danmark har brug for flere, ikke færre udenlandske arbejdstagere. Bare i foråret 2013 var der 1.700 danske virksomheder, som måtte opgive ordrer, da de ikke kunne finde medarbejdere til deres ledige stillinger.

En rapport fra OECD viser, at indvandrere (fra både EU- og ikke-EU-lande) i 2009 samlet bidrog med over 1,8 milliarder kr. netto til det danske samfund. En svensk undersøgelse viser, at en gennemsnitlig østeuropæisk indvandrer rent faktisk lægger over dobbelt så mange penge i statskassen som en gennemsnitlig svensker.

For det andet kan man af den aktuelle debat få det indtryk, at det danske velfærdssamfund er et rent tag-selv-bord for udlændinge, og at de offentlige kasser står vidt åbne. Lad os med det samme slå fast, at 500 millioner EU-borgere ikke kan troppe op i morgen og kræve danske velfærdsydelser. For at få adgang til eksempelvis dagpenge og børnepenge skal man som EU-borger have arbejdet og betalt skat i Danmark – og dermed bidraget til det danske velfærdssamfund.

Læs også: Østeuropæere i Danmark i tal

Deraf følger naturligt, at hvis en polsk tømrer brækker benet, mens han arbejder i Danmark, så skal han naturligvis have sygedagpenge ligesom hans danske kollega.

Men det forudsætter som skrevet, at han har status som vandrende arbejdstager. Og den status har langtfra alle EU-borgere, som kommer til Danmark. Det kræver nemlig, at de har været i »faktisk og reel beskæftigelse«. Så hverken den studerende, turisten eller den arbejdssøgende har som udgangspunkt adgang til eksempelvis dagpenge.

Vi synes, det er ret og rimeligt, at man som udenlandsk arbejdstager kan nyde godt af velfærdssamfundets basale sikkerhedsnet, når man har bidraget og betalt skat til den danske statskasse. Vi ønsker ikke første- og andenklasses borgere i Danmark.

For det tredje er det en myte, at østeuropæere og andre kommer til Danmark primært for at få fingre i vores generøse velfærdsydelser. Det ser foreløbig ikke ud, som om der er et stort problem med EU-borgere, der kommer til Danmark for at udnytte vores velfærdsydelser uden at have et reelt ønske om at ville uddanne sig eller arbejde. En undersøgelse fra oktober viser, at langt den største drivkraft for vandrende arbejdstagere i EU er muligheden for at finde et bedre betalt arbejde og dermed kunne hæve sin levestandard. Muligheden for at få velfærdsydelser er generelt ikke en motivationsfaktor.

For det fjerde er det heller ikke rigtigt, at udlændinge snyder og misbruger danske velfærdsydelser. En nylig opgørelse fra Justitsministeriet viser, at der i 2012 blev registreret 39 tilfælde med snyd og misbrug med rettigheder knyttet til fri bevægelighed. Altså niogtredive tilfælde ud af de 143.816 EU-borgere, som opholdt sig i Danmark. Det lave tal ændrer dog ikke en tøddel på, at vi selvfølgelig skal slå ned på misbrug og snyd – også selv om den kun findes i begrænset omfang. Men vi vil appellere til ja-partierne om at bekæmpe myterne om omfanget.

Om vi lukker grænserne med bomme eller bureaukrati er sådan set ét fedt. Vi taber muligheder og frihedsrettigheder, og vi taber velstand. Det er den forkerte vej. Vi ønsker, at flere europæere skal benytte sig af den frie mulighed for at arbejde og studere i Europa. Det bliver vi rigere af på alle måder.

Læs også: De forsvarsløse elefanter, EU og Norden

Regeringen har en ambition om, at hveranden studerende i 2020 skal have været på ophold i udlandet undervejs i studierne. Vores drøm er, at det på sigt bliver alle studerende, der får et internationalt element i deres uddannelse.

Vi skylder vores børn og unge at give dem de samme muligheder for at tage på eventyr, forfølge den karriere, de drømmer om og vælge at slå sig ned med den, de vil, hvor de vil, og vi Radikale vil ikke være med til at indskrænke de muligheder, som EU har givet alle borgere i det europæiske fællesskab.

Lad os sammen glæde os over, at vores land er så attraktivt, at mennesker for en tid forlader deres hjem og familie for at komme hertil og arbejde og bidrage til det danske samfund. Det er et Danmark, vi i Radikale Venstre er stolte af.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.