Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kronik

En spindoktors testamente - del 1

Peter Goll: Den ophidsede debat om de forfærdelige spindoktorer har druknet den saglige diskussion om, hvad toppolitikere skal have af rådgivning og bistand, hvis vi skal styrke den politiske og demokratiske styring af vores land.

Tegning: Claus Bigum
Tegning: Claus Bigum

Der hersker en gadekærs-mentalitet her i landet i forhold til vores politikere. Idealet, som danske politikere bliver holdt op imod, er, at de bør være en slags græsrødder, der gør alting selv. De bør selv tænke hver eneste politiske tanke, de præsenterer for borgerne - og selv udvikle hvert eneste forslag, de fremsætter. De bør træffe alle beslutninger selv. De bør selv udtale sig direkte i interviews til alle medier, der henvender sig, og svare journalister på alle spørgsmål. Politikerne bør i øvrigt også skrive alle deres taler selv. De bør selv skrive alle læserbreve. Og de bør repræsentere Danmark ved alle møder i udlandet under deres ansvarsområde - i hvert fald så længe de rejser så billigt, at de ikke sprænger budgettet for en tilsvarende rejse taget af unge rygsæk-turister.

Dette ideal er latterligt, og det er på tide, at vi gør op med det. Politik er meget komplekst at agere i. Med det opskruede tempo fra medier og det stadig mere professionaliserede pres fra interesseorganisationer, virksomheder og internationale organer, skal dygtige politikere først og fremmest være dygtige ledere for at kunne komme igennem med deres politik. Hvis de bare selv søger at løse det hele, farer de vild i det kaos af komplekse interesser, som moderne politik er præget af. Vil vi løse de meget vanskelige udfordringer, som Danmark står over for, så skal vi have de bedste ledere til at stå i spidsen for samfundet.

Gode ledere gør ikke alting selv. Gode ledere udretter noget ved at arbejde gennem andre. De er blandt andet dygtige, fordi de ved, at der findes mennesker, som har stærkere kompetencer end lederen selv på forskellige områder. Dygtige ledere kan aktivere meget kompetente mennesker i teams og organisere deres arbejde i en struktureret holdindsats. Organiseret teamarbejde er forudsætningen for at nå ambitiøse mål. Hvis man bare arbejder selv, flytter man ikke meget - hvis man skaber et hold, der arbejder for et mål, så udretter man langt mere.

Det virker på debatten som om, at mange medier og borgere ikke er opmærksomme på, at vi har parlamentarisme i Danmark. Vi vælger et folketing, der peger på en statsminister, som derefter nedsætter en regering - der ikke må have et flertal i Tinget imod sig. Det er ikke befolkningen, der direkte vælger regeringen. Sat sammen med gadekærs-mentaliteten om, at politikere bør gøre alting selv, giver myten om den direkte valgte regering en skadelig offentlig norm for, hvordan vores samlede regering og enkelte ministre bør agere. Dogmet i debatten er, at ministre skal stå for al politik selv, for de er de sande folkevalgte, og kun derved sikrer vi ordentlig demokratisk styring.

Dette er en vrangforestilling. En minister styrer et land og ikke et gadekær. Og en dygtig minister gør derfor heldigvis heller ikke alt selv. Det vil være langt mere hensigtsmæssigt, hvis vi her lærer af USA og i stedet ser ministre og toppolitikere som lederfigurer. Vi skal ikke bare måle toppolitikere på, hvad de selv kan og vil, men i høj grad også på, hvilket hold, de sætter omkring sig. Og hvordan de bruger det hold i praksis. Fordi det viser noget om dem som ledere - og det viser hvilke resultater, de i praksis som demokratisk valgte kan skabe for vores land.

Denne anderledes tilgang til danske politikere vil samtidig betyde en befriende og demokratisk nødvendig anderledes holdning til politisk udpegede rådgivere - dem der nu under ét i den offentlige debat temmelig misvisende bliver kaldt for spindoktorere. En moderne politiker har brug for mange forskellige rådgivere. Idealet for rådgiveren i den offentlige debat i øjeblikket er den neutrale embedsmand, som kun tænker på rent faglige hensyn og slet ikke på politik, magt og taktik. Det overlades til de onde spindoktorer at beskæftige sig med den slags. Men det er et misforstået ideal, og det har intet med virkeligheden at gøre.

En vigtig rolle for samtlige embedsmænd i centraladministrationen er at hjælpe den til enhver tid siddende regering med at få sin politik igennem. Embedsmænd skal være saglige, de må ikke lyve, de skal sikre en høj faglighed i den politiske beslutningsproces. Men de skal også bistå en regering med at udvikle sin politik. De skal tænke taktisk i, hvordan en regering bedst udmanøvrere sine politiske modstandere, så den kan få sin politik igennem. Samtidig med det, skal embedsmænd have stor integritet, høj faglighed og saglighed. Begge dele er heldigvis fuldt ud forenelige og i overensstemmelse med idealerne i vores demokrati. For når et flertal i befolkningen bakker op om en given politisk retning ved et valg, så er det jo meningen, at den politiske retning også skal føres ud i livet. Vi skal have kontrol med magten, vi skal have plads til opposition og modstand. Men vi skal også have gennemført den politik, som borgerne har valgt - så landet kan komme videre, og vi kan overvinde de udfordringer, vi står over for.

Ekstra Bladet går som medie forrest i at manifestere vrangforestillingen om, at det alene burde være politikere, der står for politik her i landet, og at det derfor er helt forkert, at ministeren håndplukker særlige rådgivere - spindoktorere - der blander sig i mediedækning, politik og den politiske proces. Det er i den forbindelse interessant at følge Skattesagskommissionens arbejde. Af afhøringerne er det fremgået, at Ekstra Bladets chefredaktør har tilladt, at hans avis har taget direkte del i det politiske spil og samarbejdet med Skatteministeriet om at oprette en til lejligheden oprettet særlig skattekonto; en manøvre der havde som specifikt formål at angribe Helle Thorning Schmidt politisk.

Skattesagskommissionens arbejde med at udrede, hvem der står bag lækket af fortrolige og personfølsomme oplysninger og afklare, hvorvidt der har fundet magtmisbrug sted i Skatteministeriet, har Ekstra Bladet helt forplumret med avisens spin om, at det primært handler om at gøre op med onde spindoktorer. Det er svært at se som andet end et forsøg på at bortlede opmærksomheden fra avisens egen lidet heroiske rolle i sagen. For det er jo tydeligt for enhver, at sagen handler om meget mere end en enkelt spindoktors ageren. Det handler om, hvorvidt der er foregået noget forkert hos både almindelige embedsmænd, den særlige rådgiver og ministeren selv.

Ekstra Bladet bærer samtidig meget aktivt ved til myten om, at en rigtig minister er folkevalgt og kun beslutninger fra en folkevalgt er demokratiske. Avisen kørte i månedsvis en langt over stregen nedrig kampagne mod Thor Möger Pedersen, mens han var skatteminister. Her var et af de gentagne angreb, at SFeren ikke havde opnået valg til Folketinget. Glemt var åbenbart, at både Nyrup, Fogh og Løkke bragte forskellige ministre til magten, der heller ikke var valgt til Folketinget. Myten bruges blandt andet til påstanden om, at det er udemokratisk, hvis rådgivere er med til at præge politiske beslutninger. De er jo ikke valgt! Men det er forkert. Politisk udpegede rådgivere er jo netop valgt. De er valgt af de ansvarlige politikere til at styrke politikernes muligheder for at føre den politik ud i livet, som et flertal i befolkningen har givet mandat til ved det seneste folketingsvalg.

Lad os nu frem for dette mediespin i stedet fremadrettet få en langt mere perspektivrig debat om, hvordan vi mest fornuftigt klæder vores politikere på til at lede vores land bedst muligt - og hvilken form for rådgivning og organisatorisk setup, det kræver. Folketinget har vedtaget, at der skal nedsættes et udvalg, som skal se på, hvordan politisk udpegede rådgivere arbejder og skal arbejde i fremtiden. Sidste gang et lignende udvalg så på området, endte det med en lidt ufarlig konklusion om, at hver minister da godt kan have to-tre politisk udpegede rådgivere, hvis de nu synes.

Men siden har den ophidsede debat om de forfærdelige spindoktorer helt druknet en saglig diskussion om, hvad toppolitikere egentlig skal have mulighed for at få af rådgivning og bistand, hvis vi skal styrke den politiske og demokratiske styring af vores land. Den diskussion er det nødvendigt, at vi tager fat på nu!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.