Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kronik

Den ny værdikamp

Anna Mee Allerslev: Hvordan ændrer vi værdipolitikken, så danskerne erobrer verden igen? Det første skridt er stort, men ligetil. Vi skal aktivt og fokuseret omfavne og udnytte vores mangfoldighed.

TEGNING: KAMILLA WICHMANN
TEGNING: KAMILLA WICHMANN

En epoke er slut. Pia Kjærsgaard, kvinden bag 00ernes uværdige værdipolitiske dagsorden, går af. Jeg vil benytte anledningen til at bede statsministeren om hjælp til at sætte en ny og konstruktiv værdipolitisk dagsorden.

Sammen med kommunerne kan den nye regering med statsminister Helle Thorning Schmidt i spidsen indlede det endelige opgør med den borgerlige regerings og Dansk Folkepartis negative og ufrugtbare integrationspolitik. Og sætte en helt ny kurs. Ikke blot for de etniske minoriteters skyld, men for hele Danmarks skyld. For positivt fokus på mangfoldighed i stedet for dæmonisering og konfrontation er vejen frem, hvis vi vil ruste os til en globaliseret verden og opnå øget kulturel rigdom og økonomisk vækst i Danmark.

Dansk kultur og traditionelle danske værdier er ikke længere statisk og eneherskende i Danmark. I stedet oplever vi en løbende udvikling, hvor nye og anderledes tankesæt og traditioner efterhånden vinder indpas. Og således har Danmarks kultur faktisk altid været summen af de påvirkninger, vi får udefra - fra juleaften til kaffe fra Madam Blå. For diversiteten er ikke farlig. Kun 00ernes politiske selvtilstrækkelighed, frygt og mangel på udsyn er farlig. Pia Kjærsgaard går af - lad hende tage sine skadelige dagsordener med sig, så vi andre kan komme videre.

Men Pia eller ej, så er der ingen tvivl om, at der er brug for et aktivt opgør fra centrum-venstre, for en ny værdipolitisk dagsorden kommer ikke af sig selv. Den borgerlige fløj har ikke givet op, og med Kristian Thulesen Dahl i spidsen for Dansk Folkeparti kan den værdipolitiske debat blive endnu grimmere end i 00erne. Samtidig opfører Liberal Alliance sig som Fremskridtspartiets afløser. Forleden indledte partiet et angreb på vores etniske minoriteter, som de ønsker at sende ud af landet for cykeltyveri. Man tror det er løgn, men desværre for kommunernes arbejde med inklusion og mangfoldighed er 00ernes forfølgelse af etniske minoriteter langt fra lagt i graven med Pia Kjærsgaards exit.

Mit nylige besøg i Vancouver var både et chok, en øjenåbner og en bekræftelse af en langsomt opbygget bekymring. For efter at have oplevet en canadisk by med store ambitioner, rivende udvikling og ikke mindst med en fundamental anderledes tilgang til integration og globalisering, stod det lysende klart for mig: Kommunerne og Danmark skal tænke helt anderledes offensivt om mangfoldighed og globalisering, og vi skal gevaldigt op i gear, hvis vi skal gøre os nogle forhåbninger om at følge med verdens metropoler og nye økonomier.

Men et nyt dansk sindelag, et nyt ’mindset’, kommer ikke af sig selv. 00ernes diskurs har desværre bidt sig fast både hos meningsdannere, politikere og nogle dele af befolkningen. Her er det nye værdipolitiske flertals engagement afgørende. Sammen skal vi gøre kampen lige så klar og tydelig, som VKO gjorde, da de overtog magten i 2001.

Men hvordan ændrer vi værdipolitikken, så danskerne erobrer verden igen? Det første skridt er stort men lige til. Vi skal aktivt og fokuseret omfavne og udnytte vores mangfoldighed. Midlet er en progressiv og positiv integrations- og inklusionsindsats fra dag et, og målet er at vi sammen løser både vores nuværende integrationsproblemer og samtidig maksimalt forløser det potentiale for vækst og kulturel rigdom, der er i vores forskellighed.

Et af de vigtigste områder er folkeskolen. Her er det efterhånden anerkendt, at vi ikke løser problemerne ved at følge den tidligere regerings assimilationspolitik. Tværtimod modarbejder det elevernes faglige udvikling, hvilket de sidste ti års forfejlede indsats har bevist. Ifølge Undervisningsministeriet ligger elever af udenlandsk herkomst, når man ikke korrigerer for social baggrund, stadig to karakterer under deres etnisk danske kammerater, når de forlader den københavnske folkeskole. Så vi skal helt nye veje.

Politikerne og skolerne bør omfavne mangfoldigheden ved eksempelvis at genindføre retten til modersmålsundervisning. På mange skoler skal alle lærere efteruddannes, så alle har kompetencer inden for tosprogethed og interkulturalitet. Faget ’Kristendom’ skal udskiftes med et tidssvarende og brugbart fag om’medborgerskab og religion’, og måske vigtigst af alt skal vi have de samme forventninger til etniske minoritetselever, som vi har til resten af klassen. Det er afgørende for elvernes fremtid, at de bryder ud af den nuværende’ lave forventningers onde cirkel’.

En anden afgørende indsats for den vellykkede inklusion er den arbejdsmarkedspolitiske. Desværre er hver femte mandlige etniske minoritet stadig ledig i København. Og mange arbejdspladser oplever, at forskellighed er en udfordring i hverdagen. Men heldigvis ved vi af erfaring, at vi via en seriøs politisk indsats kan vende den mangfoldige arbejdsstyrke til en stor fordel for Danmarks virksomheder og vækst. Som IBM siger: »Mangfoldighed er lig med innovation, som er lig med vækst«.

Forskellighed kan skabe øget produktudvikling, større effektivitet og bedre udnyttelse af nye markeder og kunder. Styrelsen for Forskning og Innovation påpeger, at etnisk mangfoldighed alene øger sandsynligheden for innovation med 30 procent. Og DIs mangfoldighedsundersøgelse viser, at 84 procent af virksomhederne mener, at mangfoldighed er vigtig at arbejde med, og at 51 procent mener, at mangfoldighed fører til flere innovative løsninger.

Fordelene kommer dog ikke af sig selv. Det kræver hårdt og fokuseret politisk samarbejde med danske virksomheder og organisationer, og det kræver ikke mindst politisk ejer- og lederskab. I København har vi nedsat et Mangfoldighedsboard, hvor byens store virksomheder, organisationer og kunstnere er repræsenteret. Mangfoldighedsboardet skal samle byen om at udnytte og omfavne forskelligheden til gavn for Københavns udvikling og vækst. Men der er stadig mange barrierer, der besværliggør og udfordrer vores arbejde. Vi håber derfor, at integrationsministeren og erhvervsministeren vil tage kampen op sammen med os og sikre udbredelsen af vækst- og mangfoldighedsledelse, gøre rekrutteringen af velkvalificeret udenlandsk arbejdskraft nemmere og samarbejde med kommunerne om, hvordan vi fastholder de internationale familier i landet.

Da danskerne 15. september sidste år valgte en ny regering, valgte de også et nyt værdipolitisk flertal. Sammen skal vi vise danskerne, at de ikke har sat krydset forgæves. Jeg foreslår ti bærende principper for en ny og konstruktiv værdipolitik, der skal skabe bæredygtige og målbare resultater. Principperne er enkle, men vil gøre en stor forskel for både løsninger og handlinger og ikke mindst gevinsten for Danmark.

Respekt for forskellighed. Både som værdi i sig selv og som middel til at udvikle vores egen kultur.

Respekt for at Danmark er et demokratisk retssamfund. Alle kan tænke som de vil, men må respektere disse grundsten for det danske samfund.

Islam er ikke farlig, kun fanatisme er farlig. Islam-frygten har skabt konfrontation, vi vil skabe løsninger.

Invester i mangfoldigheden. Mangfoldighed er en ressource, en kilde til vækst.

Dialogen er ufravigelig. Vi skal ikke nægte dialog med nogen, hvis det gavner - og det er ikke det samme som accept.

Omfavn verden. Vi skal omfavne globaliseringen. Ikke frygte for det nye og anderledes, men ruste vores børn til en international hverdag.

Ligebehandling er en rettighed. Og ægte ligebehandling tager højde for forskelligheder og særlige behov.

Ingen tabuer og berøringsangst. Ingen frygt for at tage et opgør med tvangsægteskaber, religiøs fanatisme, indavl og social kontrol mv.

Faglighed og dokumentation som beslutningsgrundlag i integrationsindsatsen. Ikke mere symbolpolitik.

Alles ansvar. Både staten, kommunerne, regionerne, virksomheder og den enkelte må yde for at integrationen lykkes.

En ny inklusions- og mangfoldighedspolitik med disse værdier og principper bringer Danmark på sporet af vækst og kulturel rigdom. Og København er klar til at tage del i Danmarks nye værdikamp, når statsministeren fører an.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.