Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kronik

Bogens liv

Johannes Borch Green: Boghandlere og forlæggere har ikke noget udtalt ønske om egentlig statsstøtte. Men boghandlerne er pressede af prissætninger og af en stigende konkurrence fra elektroniske bøger samt nem adgang til at bestille bøger på nettet.

Jeg har oplevet bøgernes verden på flere måder. For tiden gør det lidt ondt.
Jeg har oplevet bøgernes verden på flere måder. For tiden gør det lidt ondt.

Onsdag 9. januar bragte Berlingske en meget væsentlig kronik af forfatteren Jens Christian Grøndahl Bogens pris, hvor han advarede mod følgerne af helt frie priser på bogmarkedet. Søndag 15. januar havde advokat Jens Frederik Hansen en meget kritisk kommentar Stemmer bøgerne.

Af de to artikler fremgår det klart hvem af de to der har det største kendskab til bogens situation i Danmark. Jens Chr. Grøndahl sætter fokus på de uheldige følgevirkninger af frie priser i et lille sprogområde. (Lad mig i parentes nævne, at det gør det ikke nemmere at vi opererer med begreberne faste priser kontra frie priser. Ordene er værdiladede og hvem ønsker ikke, at alt er frit. Men hvis faste priser karakteriseres som enhedspriser fastsat i en periode, så der ikke var prisforskelle på bøger i den mindre boghandel i provinsen og boglader i de større byer, så var der bedre mulighed for at bevare et bredt net af boghandlere i Danmark). Apotekerne har en ordning, der skal sikre en rimelig spredning af apoteker og håndkøbsudsalg. Det virker fornuftigt.

Boghandlere har intet imod konkurrence og selv med enhedspriser i en periode konkurreres på livet løs. Konkurrencen går på udvalg, god vejledning, service, hurtig hjemtagning af bogen der ikke er på lager etc.

Spørgsmålet er, om befolkningen ønsker boghandler og biblioteker.

Boghandlerne og bibliotekarerne trækker på samme hammel. De vil være kulturbærende og forsyne alle med bøger. Bøger er vitaminer til hovedet. Bibliotekerne udlåner endda gratis (hvis man afleverer til tiden). I hvilke andre brancher kan man låne salgsvarerne kvit og frit?

Når der alligevel sælges bøger, er det fordi læserne gerne vil eje de bøger, de synes godt om. En bog man holder af vil man gerne kunne tage frem fra reolen og evt. genlæse. Nogle af boghandlernes bedste bogkunder er også flittige biblioteksbrugere. Det er der lavet undersøgelser over.

For nogle år siden indrettede boghandlerne i Lyngby-Taarbæk Kommune i et par uger en boghandel på Stadsbiblioteket i Lyngby. Vi kaldte den Fællesboghandelen. To dage havde vi arrangementer med debuterende forfattere. Forfatterspirerne fik lejlighed til at læse højt af deres værker og den etablerede digter Peter Poulsen bandt det hele sammen. Der er ikke økonomi i at lave debutantarrangementer eller debutantsigneringer i bogladerne, men det er en god måde at nurse de ofte unge forfattere og give dem et lille skub. Måske bliver en af dem en Jens Chr. Grøndahl. Formålet med Fællesboghandelen var også at vise vore bogkunder, hvad bibliotek og boghandel ønsker af jer: Køb bøger, lån bøger, læs bøger.

Arrangementet blev en publikumsucces og i en af bog­laderne fortsatte man med debutantarrangementerne.

Boghandlere og forlæggere har ikke noget udtalt ønske om egentlig statsstøtte. Boghandlerne servicerer bibliotekerne og har en lille fortjeneste på det. Dette være sagt for ikke siden at få skudt i skoene, at vi fortier det. Vi kunne bestemt godt tænke os flere litteraturudsendelser i TV og radio. Vi er glade for boganmeldelser i aviserne. Tror og håber, at aviserne der også har det svært vil overleve lige som bogen.

Momsnedsættelse på trykte medier lyder forjættende, men der er andre varer brød og mælk m.m. der så også bør få momsnedsættelse og der er vist nok store administrative problemer forbundet med variabel moms.

En dispensation fra Konkurrencestyrelsen som vi tidligere har haft og som en række lande har ville gøre det muligt for forlagene at operere med enhedspriser (faste priser) i en periode på tre, eller gerne, seks måneder.

De ret få, men betydningsfulde, stærkt sælgende titler (bestsellere) ville give alle boglader et økonomisk lift og det ville give mulighed for et bredere lager og veluddannet personale, så Jens Fr. Hansen ikke har grund til at skrive nedsættende om »yndige blondiner med hestehaler«.

Han skal dog vide, at mange af dem er dygtige, veluddannede og søde. Advokaten taler flere gange om »den store satan« i betydningen varehuse. Sådan tror jeg ikke, boghandlerne tænker, men de kan være bekymrede over, at man nogle steder sælger bestsellere som slagnumre til kostpris.

Vi glæder os, når forfattere har succes. Jussi Adler-Olsen fortjener sine store salgstal. Hans bøger er spændende. Men jeg tror egentlig, at han hellere vil have sine bøger solgt ud over det ganske land også i mindre boglader end hovedsagelig salg fra paller i nogle varehuse. De store boglader og kæderne er også ramt af forskelspriser (frie priser). De har også en trængt økonomi hvad de færreste er klar over og de føler sig ofte nødsaget til at sælge bestsellerne til »dumpingpriser«. Hvis man tror, kunderne vinder på det, tager man fejl. Omkostningerne skal jo dækkes og det betyder at alle de andre varer, smalle bøger som digtsamlinger, essays, biografier og visse fagbøger o.a. bliver dyrere.

Boghandelen har længe været presset. På et tidspunkt blev bøger fotokopieret i stort omfang, men det viste sig at være en ond spiral. Forfatterne til faglige udgivelser blev stadig mindre interesserede. Nu er der i stigende grad konkurrence fra elektroniske bøger og nem adgang til at bestille bøger på nettet. Det er noget, vi må leve med. En del boghandlere forsøger også at deltage i den nye sport. Nogle med held.

Advokat Jens Frederik Hansen har sikkert god forstand på jura og paragraffer, men han udstiller sin manglende indsigt i bøgernes verden.

Jens Christian Grøndahls bemærkning om, at bøger er »ekstremt individualiserede«, får af Jens Frederik Hansen prædikatet han er »usigelig selvoptaget« og så følger nogle underlige bemærkninger om, at fordi mange bøger i løbet af nogle årtier glider helt ud, at så er den enkelte titel ikke unik. Selv om man katalogiserer bøger som skønlitteratur, romaner, noveller, digte, essays, biografier.. så betyder det jo ikke, at den enkelte titel ikke er unik. Den enkelte bog er unik. Grøndahls postulat holder. Advokaten tror, »at de store aftagere får endnu større profit på de store sællerter«. Gid han havde ret, men han tager fejl. Forlagene sælger disse bestsellere med meget ringe fortjeneste. Det store salg matcher ikke den indtjening, der ville have været med enhedspriser, selv om de havde solgt færre eksemplarer af bogen. De havde haft en rimelig avance, og så var der også blevet noget til de mindre boghandler. Ingen har fordel af at deltage i det store »dumpingcirkus«. Advokaten stiller naivt spørgsmålet »hvem er det der tjener for lidt på bøgerne? Forfatterne, forlagene eller boghandlerne?«

Kære advokat! Det er alle tre grupper! De er som en fødekæde og forfattere, forlag og boghandlere er afhængige af hinanden. Og når han begynder sit regnestykke med 1.000 solgte eksemplarer til boghandlerne mod 2.000 til Føtex, »så behøver forlaget kun at tjene halvt så meget på hvert enkelt eksemplar«! Tror advokaten virkelig, at Føtex eller det varehus, det nu drejer sig om, betaler en rimelig stykpris ved en så stor ordre? De er dygtige, indkøberne! Forlagets virkelige besparelse er, at det er billigere at levere 2.000 bøger ét sted end at fakturere få eksemplarer af en titel til mange boghandlere.

I det lange løb risikerer forlaget også at miste sine salgskanaler og storaftageren bliver endnu stærkere og kan presse prisen yderligere, så der er meget lidt tilbage til producenten/forlaget. Det forudså den kloge og fremsynede Jarl Borgen (Borgens Forlag) for mange år siden. Hvor er Konkurrencestyrelsen her?

J.F. Hansens bemærkning, »det kræver blot lidt rygrad hos forlæggerne, så de i forhold til pris behandler alle kunder ens«, er en lovlig »flot« bemærkning hvis en forlægger økonomisk har ryggen mod muren.

Min baggrund i bogbranchen: Udlært hos Arnold Busck. Boghandler i Paris i to år og siden to år i New York og over fyrre år selvstændig boghandler i Danmark med en mindre forlagsvirksomhed. Seks år formand i Den Danske Boghandlerforening og en periode vicepræsident i GALC - Den Europæiske Boghandlerforening af EU-boghandlere.

Jeg har oplevet bøgernes verden på flere måder. For tiden gør det lidt ondt. Jeg har den glæde, at min gamle boghandel stadig klarer sig. Det er på grund af flid og dygtighed hos de to nuværende indehavere. Ikke savsmuld, ikke papirstøv, men de gode trykte ord og duften af bøger og tryksværte, det betyder noget for en gammel boghandler og forlægger.

Jeg ønsker bogbranchen alt muligt held.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.