Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Amerikanske soldater skjulte civilt blodbad

Soldater skød og dræbte 19 civile for derefter at skjule hændelsen, viser efterretninger offentliggjort på Wikileaks.

Amerikanske soldater skød og drabte 19 civile for derefter at skjule hændelsen.
Amerikanske soldater skød og drabte 19 civile for derefter at skjule hændelsen.

Opsigtsvækkende historier om de amerikanske operationer i Afghanistan står i kø for at komme frem i lyset, efter at 91.000 efterretningspapirer fra det amerikanske forsvarsministerium i går blev offentliggjort på internetsiden Wikileaks.

Blandt dokumenterne findes også en historie om en regulær massakre på 19 ubevæbnede civile afghanere

Episoden er gengivet i den britiske avis The Guardian i dag.

Blodbad

Det hele begyndte med en selvmordsbombe, placeret i en varevogn.

Den 4. marts 2007 blev en konvoj med nyankomne, amerikanske marinesoldater på patrulje uden for byen Jalalabad, ramt af en selvmordsbombe.

Soldaterne kom ikke til skade under bomben og kunne efterfølgende flygte fra stedet. Under flugten åbnede soldaterne ild og skød vildt omkring sig, så de ramte både teenagepiger, motorcyklister og gamle mænd.

19 civile blev skudt og dræbt, mens 50 blev såret.

Vi udsletter dig

Intet af dette oplyser soldaterne dog i deres rapport over hændelsen. De skriver blot: "Patruljen vendte tilbage til JAF (basen, Jalalabad air field, red.)."

En time senere kom de første reaktioner på soldaternes blodbad. En lokal repræsentant for regeringen fortalte soldaterne, at 28 civile afghanere var blevet såret. En iagttagelse, der skulle vise sig at være stærkt underdrevet.

To timer senere vendte amerikanerne tilbage til ulykkesstedet. Ifølge journalister, som opholdt sig på stedet, rev soldaterne kamerarerne ud af hænderne på dem og slettede de billeder, de havde taget. En lokal journalist blev truet på livet med ordene:

"Slet dine billeder, eller vi udsletter dig."

Handlede hensigtsmæssigt

Episoden vækkede vreden hos lokalbefolkningen og ifølge de lækkede dokumenter, forlangte den lokale guvernør i Nangarhar, at de allierede styrker holdt sig på baserne i et forsøg på at dæmpe vreden.

En måned senere kom det frem, at der blandt ofrene bl.a. var en 16-årig nygift pige og en 75-årig mand. Ligene bar præg af skud fra flere retninger.

Først da indrømmede en oberst fra den amerikanske hær, at soldaternes skyderier var en "forfærdelig, forfærdelig fejltagelse" og "en skamplet på vores ære". Hver familie fik omkring 12.000 kroner i erstatning for deres tab.

De involverede soldater fik ingen straf for hændelsen. Derimod blev det konkluderet, at soldaterne "handlede hensigtsmæssigt og i henhold til de aftalte regler".

Undersøgelsen af blodbadet varede i 17 dage, og undersøgelsesrapporten var på 12.000 sider. 50 vidner, herunder to afghanere blev afhørt. De fire soldater, der skød, blev ikke afhørt.

Kilde: The Guardian

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.