Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Koncert

Den nye pophøvding

Det pæne og polerede var erstattet af kant og kraft, da det danske pophåb Oh Land gæstede Store Vega.

Oh Land – med det borgerlige navn Nanna Øland Fabricius – sang og dansede med en egen naiv charme i Store Vega.
Oh Land – med det borgerlige navn Nanna Øland Fabricius – sang og dansede med en egen naiv charme i Store Vega.

En strygerkvartet bølger frem og tilbage bagest på scenen. Sart, sødmefuld, med en febril intensitet i hver eneste strøg med buerne.

Klokken er lidt over 21, det er lørdag aften og et andet sted i Europa er Champions League-finalen i gang. Men her venter vi på Nanna Øland Fabricius med kunstnernavnet Oh Land, som lidt overraskende har ladt fire klassiske musikere åbne sættet.

Og dog. Det skæve og uforudsigelige er en del af hendes signatur, som først åbenbarede sig på minialbummet »Fauna«, og siden på dette års selvbetitlede fuldlængdedebut – som udkom på det internationale selskab Epic.

Her var det skæve og knirkende imidlertid tonet noget ned til fordel for et mere poleret popudtryk. At det var en popstjerne, Epic ville have, det kunne mærkes på de 11 sange, som var lovlig polerede i produktionen, men gemte på indtil flere fine melodier.

I det udsolgte Store Vega må den radiovenlige sound dog vige for det anderledes kantede og farverige. Det står allerede klart, da strygerkvartetten åbner sættet, og da Oh Land ti minutter senere træder ind, er det iklædt en kridhvid hovedprydelse, som ligner en indianerhøvdings.

Et smukt og forunderligt syn, og inden publikum har set sig mætte, sætter Oh Land skred i »Perfection«, som bliver givet i en helt anderledes tung og vital version end på albummet. Bunden i bassen slår mod brystet som en knytnæve i en hovedpude, og trommernes tørre slag rammer trommehinden knaldhøjt og både over- og underløber den blødt svungne melodi.

Vidunderlig voodoo

Samme melange af tyngde, elegance og volumen gør sig gældende i den efterfølgende »Break The Chain«, som gemmer på linjen »She said ’Sorry you are never gonna dance again’« og dermed ligner fortællingen om Nanna Øland Fabricius’ egen balletkarriere, der blev slået itu af en skade.

På den måde blev én drøm knust og en anden født, som har ført hende til Store Vega, hvor et hengivent og overvejende kvindeligt publikum kan erfare, at også det tredje nummer følger albummets trackliste.

Hittet »Sun Of a Gun« tager således over, mens Oh Land slår hårdt på sin drumpad og synger med sin karakteristiske stemme, som blander en kvindes sensualitet med en naiv, næsten barnlig klang og sætter tydelige nordiske accenter på de engelske ord.

Alt dette er også til stede i aftenens højdepunkt »Voodoo«, som efter et Yazoo-inspireret keyboard-tema når frem til et herligt omkvæd, som syntes velkendt og nyt på én og samme tid.

Når Oh Land ikke har fat i de gode melodier, stiller sagerne sig imidlertid noget anderledes. Men det meste af sættet redder hun hjem med sin vidunderlige stemme og kejtede, charmerende dans, som ikke just giver mistanke om en fortid som ballerina.

Men det er jo også fjern fortid i et liv, som har slået en stor bue, og i Store Vega er det åbenlyst, at det musikalske talent kan bære. Så må hun bare vælge, om hun vil lave generisk pop som på sit internationale album eller heftigere, mere kraftfuld og uberegnelig musik som den, der sine steder gør denne lørdag aften vidunderlig. Lad os håbe, hun træffer den rette beslutning.

Hvem: Oh Land

Hvor: Store Vega, lørdag

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.