Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Klassisk

Den nøgne sandhed

DR fejrede Jean Sibelius med dybt dygtig finne på dirigentpodiet og uforglemmelig optræden ved Leonidas Kavakos – måske verdens bedste på violin lige nu.

Den græske violinist Leonidas Kavakos, her med Wiener Philharmonikerne, henrykkede torsdag i DRKoncerthuset.
Den græske violinist Leonidas Kavakos, her med Wiener Philharmonikerne, henrykkede torsdag i DRKoncerthuset.

»Lyt aldrig til kritikerne«, sagde Jean Sibelius engang. »Ingen har nogensinde rejst en statue af en kritiker!«

Verden har til gengæld rejst masser af mindesmærker over Sibelius. Den store finne ville være fyldt 150 år i tirsdags, og det fejres med gigantiske optog og hele koncertserier.

Arrangementet i DR Koncerthuset torsdag aften begyndte, toppede og endte som en fest uden sidestykke:

Begyndte med DR SymfoniOrkestret i tonedigtningen »Pohjolas datter« – stemningsfuld som finmarkens endeløse vidder, snigende som dødens komme.

Kulminerede med den lidt traditionelle og alligevel udødelige violinkoncert i hænderne på fantatiske Leonidas Kavakos.

Den græske virtuos ligner stadig mere vor tids bedste på violin overhovedet. Hans udstråling kan være som en ung Gidon Kremers: Lige dét anderledes, lige dét mere original, et hjertemenneske med ekstra intellekt.

En kollega som Anne-Sophie Mutter satser mere på udtrykket og tænder op under flere følelser. Kavakos spiller værket anderledes økologisk, renfærdigt, næsten nøgent – lidt som salige David Oistrakh gjorde det.

At følge gæstestjernen med den fedtede frisure og sygekassebrillerne i fight med finnens naturscenerier forbliver utroligt fascinerende. Og hvem vil glemme hans enestående ekstranummer igen! En sats af gamle Bach, spillet klart som krystal!

Får det bedste ud af orkestret

Og det hele munder så ud i Sibelius’ femte symfoni med dens skildring af våren og vidunderlige svanetema til sidst. Jukka-Pekka Saraste på dirigentpodiet kender musikken ud og ind og får det bedste ud af den. Som i anden sats med alle disse enkelttoner, der bliver hængende i luften og lever deres eget liv – på en vis måde den dybeste virkning i al slags musik.

Selv om han er utroligt dygtig, virker han ikke specielt rig på udstråling. Men han får forbløffende meget ud af det danske orkester. Hvilket må være det vigtigste.

En vigtig grund til DR SymfoniOrkestrets særlige klasse er præcis det engagement, de viste i torsdags: At hin enkelte musiker ikke kun spiller »dygtigt«, men også sætter sig selv i spil.

Man bliver så taknemmelig.

Hvem: DR SymfoniOrkestret med dirigenten Jukka-Pekka Saraste og violinisten Leonidas Kavakos.

Hvad: »Pohjolas datter« samt violinkoncert, symfoni nr. 5 og »Finlandia« som ekstranummer – det hele af Sibelius.

Hvor: DR Koncerthuset, torsdag. Genudsendes søndag kl. 12.15 i P2.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.