Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skolebyggerier er løbet løbsk

Oppositionen beskylder borgmester Hans Toft (K) for at sløse med kommunens penge i forbindelse med det omstridte SKUB-projekt. Det er på tide, at der placeres et ansvar, lyder kravet.

Udbygningen og moderniseringen af Gentoftes skoler er blevet væsentligt dyrere end først antaget. Her ses toiletterne på den nyrenoverede Munkegårdsskole.
Udbygningen og moderniseringen af Gentoftes skoler er blevet væsentligt dyrere end først antaget. Her ses toiletterne på den nyrenoverede Munkegårdsskole.

Mens kommunalvalget nærmer sig, skærper oppositionen nu tonen i deres kritik af Hans Tofts forvaltning af kommunens økonomi.
Kritikken går på en elendig styring af udbygningen af folkeskolerne, der indtil videre er eskaleret til en samlet regning på 1,5 milliarder kroner.
»Hele projektet har været karakteriseret af et gigantisk overforbrug, der ikke har været set andre steder. Borgmesteren har ganske enkelt ikke været sit ansvar bevidst,« siger Socialdemokraternes spidskandidat, Søren B. Heisel.

Sagen går tilbage til 1998, hvor et bredt flertal vedtog at afsætte et samlet beløb på 531 millioner kroner til det såkaldte SKUB-projekt.
Beløbet skulle bruges til udbygning af de 11 folkeskoler i Gentofte kommune, men siden da er budgettet skredet med i alt 396 mio. kroner på grund af høje rådgiverhonorarer og uforudsete byggeomkostninger.
»Det har været ude af kontrol. Det er der slet ingen tvivl om. Men fra de Konservatives side har man ikke villet indse, at det var ved at løbe løbsk, og derfor har det fået lov til at flyde,« lyder det fra Gentoftelistens spidskandidat, Birgit Hemmingsen.

Dårlig planlægning

Alene Munkegaardskolen er blevet 145 mio. kr. dyrere end oprindeligt budgetteret, mens ombygningen af kommunens andre skoler i gennemsnit har kostet en ekstraregning på 30 mio.kr. Penge som oppositionen mener kunne have være sparet, hvis Hans Toft havde sikret, at der var blevet holdt bedre snor i budgetterne:
»Der er tale om klokkeklare budgetoverskridelser, som borgmesteren efter min mening er ansvarlig for. Jeg har ikke noget imod, at vi har fået moderniseret vores skoler. Men jeg har noget imod den dårlige planlægning, der har været. Med en bedre styring kunne vi have gjort det samme for langt færre penge,« siger de Radikales spidskandidat og nuværende viceborgmester, Marie-Louise Andreassen, der understreger, at kritikken ikke går på de 383 millioner, der yderligere er blevet brugt på idrætshaller og tandklinikker på skolerne.

Hans Toft er uforstående over for kritikken og mener ikke, at ekstraomkostningerne har været større, end hvad man kunne forvente:
»Det er jo klart, at det er blevet dyrere. Vi har udbygget skolerne i en periode, hvor hele byggebranchen har været overophedet. Og når man ser på den samlede regning, skal man huske på, at vi ikke bare har fået 11 topmoderne folkeskoler med plads til yderligere 2.500 børn, men udvidet projektet med bl.a. en specialskole, seks nye idrætshaller, et nyt bibliotek, et nyt fritidscenter og fem tandklinikker,« siger han.

Politisk flertal

Hans Toft peger samtidig på, at kommunalbestyrelsen selv har været med til at godkende de godt 150 ekstra bevillinger, der er blevet givet i forbindelse med byggeprojekterne.
»Så at sige alle bevillingerne er blevet vedtaget i enighed eller med et bredt flertal i kommunalbestyrelsen. Kun i tre tilfælde har alle øvrige partier stemt imod. Derfor kan det ikke komme bag på nogen, at den samlede regning ser ud som den gør,« siger han.
Men det argument holder ikke, mener Birgit Hemmingsen:
»Det har været et spørgsmål om pest eller kolera: Enten kunne vi lade et halvfærdigt byggeri stå hen i det uvisse, eller også måtte vi betale for at få det færdigt. Reelt set har vi ikke haft noget valg,« siger hun.

Oppositionen bestående af Venstre, Socialdemokraterne, Gentoftelisten, SF og De Radikale har senest bedt om en ekstern revisionsgennemgang af forløbet for at få placeret et ansvar. Men det har det konservative flertal i byrådet indtil videre afvist.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.