Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Landspolitik styrer lokalvalg

Partier på Christiansborg udnytter kommunalvalget til at teste metoder, der giver stemmer. Kommunalvalget har fået karakter af et midtvejsvalg.

Kommunalvalget på tirsdag har udviklet sig til et dansk midtvejsvalg efter amerikansk forbillede forud for næste folketingsvalg, vurderer flere valgforskere. Valgkampen har været halvtam, og landspolitikerne på Christiansborg har i høj grad erobret den kommunalpolitiske velfærdsdagsorden om sygehuse, madordninger i børnehaver og priser på ældremad. Og det har efterladt de mindre kendte lokalpolitikere på sidelinjen.

»Hvis man vil styre Danmark, er man nødt til også at styre kommunerne,« siger kommunalforsker og lektor på Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch, der bakkes op af professor ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær.

»Valgkampen er blevet til lidt spredt fægtning i de enkelte kommuner, fordi Christiansborg-dagsordenerne er kommet til at fylde uforholdsmæssigt meget,« siger han.

Større partier som Socialdemokraterne og SF benytter samtidig kommunalvalget til at teste helt nye metoder for at føre målrettede kampagner, der skal skaffe dem stemmer ved det næste folketingsvalg, der ventes at blive et hårdt opgør mellem regeringen og oppositionen. For første gang ved et kommunalvalg bruger partierne bl.a. et detaljeret statistisk datamateriale, som kan afsløre vaner og holdninger hos vælgerne i en konkret opgang.

»På overfladen kan kommunalvalget 2009 ligne et gammeldags valg, hvor man gik ud og stillede sig op på ølkassen eller bankede på hos tilfældige folk. Men det er i virkeligheden meget mere professionelt tilrettelagt,« siger ekspert i politisk kommunikation Rasmus Jønsson, ekstern lektor på RUC.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.