Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Ytringsfrihed a la Venstre

Byline portræt af Amalie Lyhne. Torsdag den 28. januar 2016.
Byline portræt af Amalie Lyhne. Torsdag den 28. januar 2016.

Venstre har længe haft et mærkværdigt forhold til ytringsfrihed. Det begyndte med Muhammedkrisen, hvor daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen først afviste at mødes med de 11 muslimske ambassadører med den begrundelse, at Jyllands-Postens trykkefrihed ikke på nogen måde var til diskussion – hvorefter han i et interview med den arabiske tv-kanal Al Arabiya blandt andet sagde, at »den danske regering fordømmer ethvert udtryk og enhver handling som krænker folks religiøse følelser.«

Her 10 år senere kan man stadig ikke regne med Venstre, når det gælder forsvaret for ytringsfriheden.

Regeringen har netop fået vedtaget en ny lov, som helt skandaløst bryder med det afgørende retsprincip, at mennesker skal dømmes på handlinger, ikke holdninger: Den såkaldte imam-lov forbyder religiøse forkyndere at billige strafbare handlinger, som for eksempel vold, incest og flerkoneri. Det gælder imamer eller præster, som udtrykker den slags holdninger som led i religiøs oplæring – ikke kun i kirken eller moskeen, men også for eksempel på Facebook, hvis kommentaren har karakter af religiøs oplæring.

Dermed har den danske ytringsfrihed fået skåret endnu et lille hjørne af. Denne gang er det bare ikke blodtørstige terrorister, som ved at indgyde frygt får medier og privatpersoner til at udøve selvcensur. Nej, det er os selv – anført af Venstre-regeringen – som vælger at sælge ud af vores demokratiske frihedsrettigheder.

Samtidig har justitsminister Søren Pind i terrorbekæmpelsens hellige navn foreslået at file endnu mere på ytringsfriheden og retssikkerheden. Han opfordrer blandt andet internetudbydere til at blokere hjemmesider med ekstremistisk indhold, uden at en dommer har været indblandet. For nu at blive konkret: Landets justitsminister foreslår, at en medarbejder hos Telia skal sidde og vurdere, hvorvidt en privat borger må have lov til at udtrykke sin holdning til Islamisk Stat på sin egen hjemmeside.

Hos Teleindustrien, internetudbydernes brancheforening, demonstrerede direktør Jakob Willer forleden, at han kerer sig mere om borgernes retssikkerhed, end justitsministeren øjensynligt gør. »Vi vil ikke gøre det uden en dommerkendelse, for vi skal passe på, at vi ikke går på kompromis med vores retssamfund. Det skal være en dommer, der vurderer, hvad der er ekstremistisk,« sagde han til Ritzau og tilføjede det logiske retoriske spørgsmål: »For hvad bliver så det næste?«

Søren Pind vil også dømme folk for »groft uagtsomt« at dele terrorrelateret indhold. Man kan allerede i dag blive dømt for at opildne til terror, men med det nye forslag vil Venstre altså også kunne dømme folk for at dele opfordringer til terror, uden at de selv er klar over, at det er dét, de er i gang med – deraf det uagtsomme. Bliver forslaget en realitet, vil du altså kunne få en dom, selvom ingen kan bevise, at det du har sagt eller delt skulle bruges i terrorsammenhæng.

Ytringsfriheden er ikke en selvfølge. Der skal kæmpes for den.

I øjeblikket er det meget svært at se, hvordan Venstre hjælper til i dén kamp.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.