Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

VKO tør ikke modernisere dansk forsvar

Trine Bramsen: Uanset om VKO sidder på regeringsmagten eller i opposition vil de umuligt have mod til at modernisere det danske forsvar.

Trine Bramsen, MF (S), medl. af Forsvarsudvalget
Trine Bramsen, MF (S), medl. af Forsvarsudvalget

Det ville klæde forsvarsordførerne fra oppositionen, hvis de var ærlige. Så ærlige, at de turde indrømme, at de reelt ikke ønsker et dansk forsvar, der er parat til de udfordringer, der hører nutiden til.

At Troels Lund-Poulsen (V), Lene Espersen (K) og Marie Krarup (DF) ikke tør modernisere det danske forsvar står klart, efter deres indlæg her i avisen, hvor de går til angreb på forsvarsministerens ønske om et tidssvarende forsvar. Indlægget er en sand opvisning i politiske krumspring. Først og fremmest påstår VKO-ordførerne, at de vil se fordomsfrit på reformer af den forældede og dyre forsvarsstruktur. Men i samme åndedrag nægter de tre ordførere enhver form for ændring af forsvarets nuværende ledelsesstruktur. Hvordan de både kan have et ønske om modernisering af forsvaret og samtidig være imod ethvert initiativ, der lugter af nytænkning, er mig en stor gåde. Ingen kan være i tvivl om, at forsvaret står over for store udfordringer i de kommende år. Det gælder både de nødvendige ændringer af den eksisterende organisationsstruktur, der i dag er indrettet til at håndtere forsvarsmæssige udfordringer, som de så ud for Danmark under Den Kolde Krig. Og så sandelig også ledelsesstrukturen.

Hvis vores danske forsvar i fremtiden skal være i stand til at løse de militære opgaver, som vi fra politisk hold beslutter, kræver det ganske enkelt, at vi har en ledelsesstruktur, der kan navigere efter den førte politik. Det er desværre ikke tilfældet i dag, hvor hierarki og bureaukrati som følge af opdelingen i en militær og en politisk ledelse, forsinker omstilling.

Et moderne forsvar kan ikke leve med en ledelseskultur, som er så stiv, at 53 unge officerer sidste år følte sig nødsaget til at skrive et indlæg, der kritiserede både kultur og struktur i forsvaret for at være stivnet, lukket og styret gennem såkaldte old-boys-netværk, hvor ældre generationer af officerer udøver ledelse ved at trække på hinandens hjælpsomhed for at nå længere op i hierarkiet. Et moderne forsvar kan umuligt leve med at benægte enhver form for udvikling og behov for tilpasning til samtiden. Derfor undrer det mig dybt, at VKO-politikerne ikke bakker op om forsvarsministerens ønske om en modernisering af forsvarets ledelse.

Den ufleksible og dyre struktur, som VKO hylder, er udelukkende at finde i lande som Polen, Spanien og Italien. Jeg mener som forsvarsministeren, vores unge officerer og en lang række fageksperter, at den tid er kommet, hvor ledelsen i det danske forsvar skal moderniseres på samme vis, som det er sket i de Nato-lande, vi normalt sammenligner os med. Desværre synes VKO at modsætte sig den nødvendige tilpasning af bare frygt for at tage ansvar. Faktum er, at VKO ikke tør modernisere ledelsen i det danske forsvar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.