Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Vinderstaten Danmark

Mikkel Vedby Rasmussen: Måske behøver statsministeren i fremtiden ikke tigge tv-starletter om en autograf, men tværtimod kan hun selv begynde at skrive dem ud på vegne af sit land. I Storbritannien og USA ser venstrefløjen tv-serien »Borgen« som et indblik i et utopisk samfund med stærke kvinder, offentlig børnepasning på højt fagligt niveau og miljøvenlige cykler i gaderne.

Mikkel Vedby Rasmussen, professor, Institut for Statskundskab, KU
Mikkel Vedby Rasmussen, professor, Institut for Statskundskab, KU

Højrefløjens The Economist peger i et særligt tillæg på præcis denne evne at til finde bæredygtige og nyskabende løsninger, som noget resten af verden kan lære af. Når Frankrig har brug for et effektivt og hurtigt militært bidrag, så ringer man til Danmark.

Lige så forlegne de fleste danskere er overfor personlig ros, lige så forlegne har vores nationale samtale reageret på al denne positive omtale. Den passer bestemt heller ikke ind i den historie, som vi fortæller os selv. Skal man tro debatsiderne, er »Borgen« lige så utroværdig som den er urealistisk, de initiativrige danskere udsat for en heksejagt fra offentlig bureaukrater, cyklister farlige i trafikken og forsvaret kun godt for at holde kaserner åbne i jyske byer.

Når omverdenen ser vores hverdag som udtryk for en succesfuld opskrift på et moderne samfund, er der grund til at stoppe op og spørge, hvad det er vi koger sammen i det nye nordiske køkken og hvorfor vi ikke selv kan dufte det? I debatten efterlyses visioner for fremtidens Danmark. Socialdemokratiet formodes at miste stemmer i fraværet af en klar vision og Venstres ledelse skoses for at se tavshed som vejen tilbage til magten. Selv enhedslisten har tøvende aflyst revolutionen.

Måske er fraværet af revolutioner og visioner pointen snarere end problemet. I dag er Danmark et mere spændende samfund end i midten af det 20. århundrede, hvor alle havde en ideologi om fremtidens Danmark. En grund er, at 1980erne økonomiske krise tvang os til at tage dogmerne op til revision. Siden den gang er også de ubehagelige politikker blevet begrundet i, at vi var på vej ud over afgrunden. Vi har slået lejr på kanten af den afgrund og gyser veltilfredse ved, hvor langt der er til bunden.

I dag ved vi godt, at Danmark ikke længere er på vej ud over kanten, men det er det eneste sted vi kikker hen. Derfor har vi så svært ved at sætte positive dagsordner, svært ved at være stolte af, hvad vi kan og svært ved, at tro på, at vi kan nå større mål. Men det må vi godt og det kan vi godt.

Det er på tide at være stolt af Danmark igen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.