Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Vil vi nogensinde lære af historien?

Farshad Kholghi: For to år siden brød kaos ud i Egypten. Da jeg hørte om de første demonstrationer i Kairo, var min reaktion umiddelbart ikke jubel og glædesrus.

Farshad Kholghi, Skuespiller og foredragsholder
Farshad Kholghi, Skuespiller og foredragsholder

Jeg tænkte, at nu ville Det Muslimske Broderskab få magten. Det Muslimske Broderskab er en islamisk organisation, der i omtrent 80 år ganske tålmodigt og ihærdigt har arbejdet på at islamisere Egypten og resten af verden. De er yderst velorganiserede, velskolede og pengestærke, og de har været ekstremt dygtige til at infiltrere de samfund, de opererer i. Deres vigtigste styrke er, at de lige nøjagtigt ved, hvordan man skal kommunikere med vestlige medier for at virke »moderat«. Men deres mål er alt andet end moderat. – Det er en islamisk stat med sharia som grundlov.

Jeg fik kendskab til »brødrene« for mange år siden, da jeg læste bogen Mod Mørket skrevet af journalist og forfatter Helle Merete Brix. Bogen handler om Det Muslimske Broderskab. Bogens fokus er på organisationens netværk i Europa og Danmark; men den giver et godt og generelt billede af, hvordan disse »veluddannede« islamister tænker, og hvilke grundværdier de er parate til at dø og dræbe for. Da oprøret brød ud i Egypten, var de fleste i Vesten lykkelige. Eksperter, politikere og journalister stod hånd i hånd, og med tårer i øjnene sang de »Oh Happy Day«. Selv de danske eksperter, der havde boet i Egypten – og burde vide bedre, sammenlignede det hele med Murens fald. Hvis man trods alt vovede at ytre sig en anelse kritisk, blev man straks beskyldt for at være ondskabsfuld og pessimistisk. Da jeg i en direkte TV-debat vovede at sammenligne situationen med den iranske revolution i 1979, der blev overtaget af Khomenis islamister, sukkede Mogens Lykketoft træt og sagde: »Kholghis neurose er islamisme«. Men to år er gået efter »Murens fald«, og det ser ud til, at Det Muslimske Broderskab ikke blot har taget magten – men nu er i gang med at bygge en endnu højere og tykkere mur. Mange i Egypten er dog ved at vågne op, og de siger det samme, som den iranske befolkning har sagt i over 30 år: »Hjælp. Islamisterne stjal vores revolution«. Historien har desværre gentaget sig. Nej, lad mig rette denne sætning ... Det er ikke så meget det, at historien har gentaget sig. Det er os, der ikke har lært af historien, og vi har endnu en gang gentaget vores fejltagelser. Endnu en gang har håbefulde mennesker troet på islamisternes løfter om frihed og retfærdighed – men er endt i et helvede. Spørgsmålet er nu, om det internationale samfund også vil begå den samme fejltagelse, som det begik over for islamisterne i Iran? Vil Danmark nu indgå i en lukrativ »kritisk dialog« og sælge fetaost til islamisterne i Egypten – vel vidende, at befolkningen ikke ønsker islamisterne? Vil Danmarks økonomiske interesser vinde over Danmarks integritet? Eller med andre ord: Vil vi nogensinde lære af historien?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.