Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Vi skyder os selv i foden

Bjørn Rothaus: »Ét fejlslagent forsøg på en sko-bombe, og vi skal tage sko af i lufthavnen. 31 skole-skyderier siden Columbine, og ingen ændring i vores våbenlovgivning.« Citatet er John Olivers fra The Daily Show, og det er møntet på amerikansk risikoprioritering. Men er vi ikke også i Danmark skyldige i en ofte tilfældig og ineffektiv prioritering af, hvilke risici vi bruger vores ressourcer på?

Tag for eksempel akut-pakken: 12.500 mennesker risikerer at stå uden job og dagpenge. Så vi hjælper dem frem i køen. Samtidig har vi med over 800.000 på forsørgelse i den arbejdsdygtige alder en byrde, der på sigt kan medføre, at det er hele Danmark, der får brug for en akut-pakke. Vi bekymrer os om udkantsområder og afstande til hospitaler i et land på størrelse med en mellemstor australsk farm, og med love forsøger vi at reducere risikoen for, at vi spiser for meget fedt, bliver skilt for hurtigt eller glemmer at sætte penge af til ferien.

Tendensen er den samme i private og offentlige organisationer. I kommuner handler risikostyring primært om, hvordan man skal sikre de dyrt indkøbte kunstværker, samtidig med at man lider gigantiske tab på komplekse finansielle produkter. I mange private organisationer er risikostyring et kig i bakspejlet for at sikre og dokumentere, at regnskaberne er retvisende.

Selv i vores privatliv er vi skyldige. Vi køber os fattige i elektronik- og afbestillingsforsikringer, samtidig med at vi spiller lotto og gambler på ejendoms- og aktiemarkedet.

Hvorfor er det, at vi tilsyneladende er ganske tilfældige i vores prioritering af, hvilke risici vi skal bruge vores kræfter på? Svaret kan bl.a. findes i adfærdsforskningen, som har dokumenteret menneskers tilgang til risikopådragelse. Vi er bl.a. mere bange for at flyve, når vi lige har hørt om en flyulykke, vi gør hvad andre gør, vi vil ikke realisere tab, og vi generaliserer subjektive oplevelser.

Den menneskelige natur er vanskelig at gøre noget ved. Men vi har ikke nogen undskyldning for ikke at bruge vores sunde fornuft. Det har de mest succesrige virksomheder erkendt. De ved, at risikovillighed er afgørende for vores innovation og udvikling. Men de ved også, hvor det er, de er verdensmestre i at tage risici. Og hvor de skal lade andre om det. De kender deres samlede risiko og styrer ikke efter delresultater men efter bundlinjen. I Danmark har vi heldigvis ikke set skyderier som i USA. Men til gengæld risikerer vi at skyde os selv i foden, hvis vi på nationalt, organisatorisk og personligt plan ikke bliver bedre til at tage og håndtere de rigtige risici.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.