Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Vi skal passe på, vi socialdemokrater

»Jeg anser de tiltag, Danmark nu kan være nødsaget til at tage i brug – grænsekontrol, ekstremt stramme familiesammenføringsregler, der går til grænsen af konventionerne – som kriseværktøjer og aldrig et generelt bud på, hvordan Danmarks asylregler skal være.«

Lasse Quvang Rasmussen
Lasse Quvang Rasmussen

Vi står midt i den alvorligste flygtningekrise i nyere tid, og selvfølgelig er vi nødt til at reagere. Socialdemokraterne har altid været et parti, der tager ansvaret på sig, når det gælder.

Men de seneste måneders debat har afsløret en række farlige faldgruber, vi som socialdemokrater virkelig skal passe på.

Flygtningekrisen må ikke betyde, at vi skal gøre op med det velfærdssamfund, som vi har brugt generationer på at bygge op. Det er der risiko for, hvis ikke flygtningepresset håndteres.

Men (1) vi skal passe på, at vi ikke i velfærdssamfundets navn skaber et almengyldigt argument, der for tid og evighed retfærdiggør, at Danmark ikke skal tage internationalt ansvar og tage imod flygtninge.

Jeg anser de tiltag, Danmark nu kan være nødsaget til at tage i brug – grænsekontrol, ekstremt stramme familiesammenføringsregler, der går til grænsen af konventionerne – som kriseværktøjer og aldrig et generelt bud på, hvordan Danmarks asylregler skal være.

Vi skal (2) passe på, at vi ikke hopper med på de borgerliges chikanerende symbolpolitik. De fleste »stramninger« er ren symbolpolitik med to klare formål: at chikanere flygtninge og udvise en hård linje over for den danske opinion.

Det skal aldrig være socialdemokratisk politik at indkvartere mennesker i teltlejre i minusgrader eller at tage værdigenstande fra mennesker på flugt fra krig og ødelæggelse. Det er ikke værdigt, og det har ingen effekt for tilstrømningen.

Vi skal passe på (3), at vi ikke glemmer debatten om, hvordan vi rent faktisk løser problemet. Den danske debat er udelukkende symptombehandlinger.

Det skriger til himlen, at der er behov for en fælles europæisk løsning med en fælles fordeling i hele Europa og en lukning af den ydre grænse. EUs regeringsledere sidder på hænderne, når det kommer til at lukke den ydre grænse eller øge den økonomiske bistand til nærområderne.

For i virkeligheden er en europæisk løsning også kun symptombehandling. Flygtningekrisen kræver en massiv opgradering af udviklingsbistanden fra hele Europa kombineret med opblødning af de europæiske handelsbarrierer mod Mellemøsten og Afrika.

Flygtningeudfordringerne stopper ikke før, vi gør noget ved det, folk flygter fra.

Endelig (4) skal vi VIRKELIG passe på, at vi ikke gør flygtningekrisen til et spørgsmål om, hvor folk kommer fra.

Vi må ikke gøre det til et spørgsmål om, hvorvidt flygtninge er ikke-vestlige eller ej, sådan som Henrik Sass Larsen mere end antydede i juleferien. Vi i den rigeste del af verden har et ansvar, uanset om flygtninge er ikke-vestlige eller ej.

Vi skal erkende, at det er svært for et ansvarligt parti som Socialdemokraterne at finde fodfæstet i komplicerede kriser som den, vi står i nu. Det er i kriser, vi styrker og udfordrer vores principper og idealer, men det er også i kriser, at vi skal passe på, at vi ikke glemmer dem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.