Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Klumme

Vi skal nok klare den

Kommentator byline: Tom Jensen
Kommentator byline: Tom Jensen

Fornemmelsen af en verden på gal kurs fik for alvor tag i mig forleden, da jeg læste en historie om, at teenagere forklædt som onde klovne var begyndt at overfalde sagesløse pensionister rundt omkring i Frankrig. Stort mere ildevarslende bliver det ikke. Men ellers må man sige, at vi i vor tid synes at få hele pulveret, og da særligt de opvoksende generationer, der skal leve med smerten i langt flere årtier end vi andre:

I Sverige har man igen jagtet ubåde som endnu et tegn på, at noget der minder om Den Kolde Krig er vendt tilbage med alt, hvad det indebærer. Naturligvis er der forskelle på Den Kolde Krig, vi kendte før 1989, og den nedfrysning i relationerne til Rusland, som vi ser nu. Eksempelvis det ret centrale, at russerne ikke er nær så militært stærke, som Sovjetunionen og den gamle østblok var det. Til gengæld havde vi før 1989 ikke Al Qaeda og Islamisk Stat. Nu står vi både over for en potentielt konkret europæisk trussel i form af et Rusland, der agerer magtpolitisk, og dertil den mere uhåndgribelige trussel fra terrorismen, som kan manifestere sig på mange forskellige måder, hvad angrebet forleden i Canada foretaget af en etnisk canadier, der var konverteret til islam, var en påmindelse om.

Skulle det forekomme at være utilstrækkeligt til at fremkalde fornemmelsen af et forestående Armageddon, er der jo lige ebola’en. Stoler man på forsikringerne om, at netop denne sygdom aldrig vil kunne få fodfæste i velorganiserede vestlige samfund, er der til gengæld MRSA i og efterhånden også i rigeligt omfang uden for diverse svinebesætninger. Og så er vi end ikke begyndt at tale om klimaforandringerne, som FNs klimapanel igen i denne uge bekræftede er en trussel mod os. Eller de enorme flygtningestrømme, der er på vej mod Europa. Eller de mange millioner mennesker, som af andre grunde er på vandring fra fattige til rigere egne i verden. Eller den økonomiske krise, som truer velfærden. Eller..

Men så kom jeg til at læse et interview i Politiken med den 108-årige kvinde, Gerda Muff, der jo har oplevet lidt af hvert gennem sit lange liv. Herunder to verdenskrige. Og i slutningen af den første af dem også den spanske syge, som tog livet af 50-100 millioner mennesker verden over og også ramte Danmark, hvor formentlig omkring 14.000 døde.

»På vej til skole så vi, hvordan stablen af kister foran Vor Frelsers Kirke blev højere for hver dag. Men vi klarede den«.

Læg mærke til den sidste sætning.

»Men vi klarede den«.

Nogle gange er det virkelig værd at lytte til gamle mennesker, som har oplevet mere, end selv vi halvgamle har, og meget mere end nutidens sikkert katastrofe-forskræmte unge har det. Det kan godt være, at der er en ny halvkold krig. Det kan godt være, at Islamisk Stat truer og halshugger. Det kan godt være, at Arktis smelter og havene stiger. Det kan godt være, at ebolaen hærger og MRSAen truer. At menneskestrømme er på vej. Men verden har før stået over for endnu større udfordringer og ikke alene klaret dem. Men klaret dem med - i sidste ende - troen på fremtiden intakt. Mon ikke vi skulle gøre Gerda Muffs ord til vores egne og sige: »Vi skal nok klare den«. Trods alt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.