Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Venstrefløjen er intolerant ind til benet

Søren Hviid Pedersen: Hvor er det paradoksalt, at venstrefløjen, der, helt uberettiget, har taget patent på at være de tolerante, er det stik modsatte.

Søren Hviid Pedersen, cand.scient.pol. og ph.d.
Søren Hviid Pedersen, cand.scient.pol. og ph.d.

De seneste dages hændelser viser med ønskelig tydelighed, at venstrefløjen herhjemme og i udlandet er de mest intolerante. To vidt forskellige hændelser danner tilsammen et billede af en venstrefløj, der ikke skyr nogle midler for at lukke munden på mennesker, de ikke kan lide. Først så vi det i Sverige, hvor man havde inviteret Gert Wilders til at holde en tale. Her skulle almindelige borgere løbe spidsrod mellem såkaldte svenske og danske anti-fascister, opleve at blive overdænget af skældsord og rådne æg etc. Efter den hændelse aflyste Konservativ Ungdom et debatmøde med en dansk højreradikal, efter at man havde oplevet hærværk på KUs hovedkontor, og at der samtidig var kaldt til demonstration vendt mod debatmødet.

Kendetegnende for begge hændelser var, at det var ganske almindelige, lovlige og fredelige møder. Møder som foregår hver eneste dag i civilsamfundet. Møder som repræsenterer det folkelige demokratiske liv i ethvert velfungerende folkestyre. Meningen med demokrati er at ideer skal formuleres, modsiges og debatteres, det er livsnerven i demokratiet. Den danske teolog og højskolemand, Hal Koch, formulerede i sin lille bog Hvad er demokrati?, at demokrati er samtale i modsætning til diktaturet, der løser problemer med sværdet.

Den danske venstrefløj, der vedbliver at sabotere fredelige møder, burde læse Hal Koch! For både venstrefløjens politiske praksis og politiske ideer er milevidt fra den demokratiske debatkultur. Venstrefløjens aggressive demonstrationer, med slagord, paroler, larm og skrål, er jo det stik modsatte den demokratiske samtale, som Hal Koch forestillede sig.

Venstrefløjens massive og larmende demonstrationer er ikke oplæg til debat og diskussion, men en overdøvende monolog, hvis hensigt det er at intimidere os andre. Det var jo hvad der skete ved mødet med Wilders i Sverige. Her blev et møde med en folkevalgt politiker forsøgt saboteret og intimideret af aggressive venstrefløjsaktivister. Men det er ikke kun venstrefløjens politiske praksis, der kolliderer med et demokratisk sindelag, også dens politiske ideer er på kollisionskurs med folkestyret.

Den aktivistiske venstrefløj er så overbevist om sin politiske standpunkts rigtighed, at alle andre betragtes som værende klassefjender, racister eller bare fascister. Man har som venstrefløjsaktivist fundet den politiske sandhed, og når man har fundet den politiske sandhed, er det selvfølgelig svært at være demokratisk og åben for diskussion og debat. Demokrati er netop nødvendigt, fordi den politiske sandhed ikke findes derude et sted, men er et resultat af, at meninger formuleres og brydes. Demokratiets forudsætning er jo netop, at den politiske sandhed ikke findes, men at vi alle sammen skal have en stemme og indflydelse på, hvordan vores fælles liv skal være og indrettes.

Hvis man har fundet den politiske sandhed er demokratiet jo overflødigt, ja, ligefrem besværligt og uønskværdigt. Nej, den aktivistiske venstrefløj er intolerant helt ind til benet, den udviser ingen respekt for divergerende meninger, ingen respekt for demokratiske spilleregler.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.