Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
KOMMENTAR

Venstre vil lave kommunal social dumping i København

København har ikke brug for oplæring af skodsamlere, men for en reel beskæftigelsesindsats.

Valgkampen er gået i gang, og Venstre er tydeligvis ude på at score populære point med sit forslag om at sende 500 kontanthjælpsmodtagere ud i de københavnske gader for at opsamle cigaretskodder og pizzabakker i sommerhalvåret.

Venstres problem er, at man både er optaget af efterladenskaber og en uudnyttet arbejdsressource. Derfor vil Venstre med opbakning fra De Radikale og Konservative sende 500 kontanthjælpsmodtagere ud i en såkaldt nytteindsats for på den måde at »slå to fluer med ét smæk«. Det leder tankerne tilbage til fattiglemmernes tid.

Jeg må her minde om, at nytteindsats-ordninger lovmæssigt ikke må fortrænge ordinært arbejde. Affaldshåndtering arbejde ligger allerede som en del af opgaverne i Teknik- og Miljøforvaltningens eksisterende renholdsafdeling. Er der brug for flere hænder til at løse opgaven, må man jo ansætte flere i helt ordinære job. Ellers fortrænger det jo overenskomstmæssigt arbejde, og kommunen vil gøre sig skyldig i social dumping på skatteborgernes regning.

I stedet for tage andres arbejde, vil jeg anbefale, at man bruger de ganske udmærkede beskæftigelsesfremmende redskaber. Det er jobrotation, arbejde med løntilskud i en privat virksomhed og evt. fleksjob, understøttet af kursus- eller uddannelsestilbud.

Det vil for det første give de arbejdsløse nogle opkvalificerende og socialiserende tilbud, som reelt bringer dem tættere på arbejdsmarkedet. For det andet vil det give dem netværk og relationer på arbejdspladserne. For det tredje vil det ikke fortrænge ordinært overenskomstmæssigt arbejde.

Derfor vil jeg opfordre Venstre til at forkaste sin nytteløse socialpolitik fra 1800-tallet og i stedet træde ind i nutiden ved at mobilisere sit arbejdsgivernetværk til at stille disse tilbud til rådighed.

Med mit forslag slår man ikke to, men hele tre fluer med ét smæk.

Selvom jeg på ingen måde er Venstre-mand, så må Venstres spidskandidat ved kommunalvalget Cecilia Lonning-Skovgaard gerne låne mit forslag her i den gryende valgkamp.

Christian Grønnemark er formand, HK Hovedstaden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.