Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Venstre misbruger storskalaloven

Flemming Møller Mortensen: Venstres pludselige interesse for Grønland er ren og skær spil for galleriet. De liberale er ikke som en tyv om natten blevet enormt bekymret for de grønlandske overenskomster. Det ville også være sært, idet Venstre så sent som i sommeren 2012 rettede et voldsomt angreb på den danske aftalemodel. Lars Løkke misbruger snarere Grønlands storskalalov til indenrigspolitisk drilleri af regeringen. Men det er en farlig leg med Rigsfællesskabets fremtid.

Flemming Møller Mortensen, Grønlandsordfører (S)
Flemming Møller Mortensen, Grønlandsordfører (S)

I ti år interesserede Venstre sig ikke en disse for Grønland. Da Lars Løkke sad for bordenden i statsministeriet, var den daværende udenrigsministers badeferie vigtigere end det arktiske topmøde, hvor regionens øvrige udenrigsministre planlagde Arktis’ sikkerheds- og erhvervsmæssige fremtid. Havde Venstre som regeringsparti læst sin egen publikation »Kongeriget Danmarks Strategi for Arktis 2011-2020«, som VK-regeringen fremlagde i 2011, ville Venstre vide, at der intet nyt er under solen, når det gælder den grønlandske storskalalov. I strategien står ordret, at Grønland, for at udvinde råstoffer, forventer en markant tilgang af udenlandsk arbejdskraft.

Venstre burde altså kende svarene på de mange spørgsmål om storskalaloven, som Venstre har tæppebombet tæt ved samtlige udvalg i Folketinget med. Og det gør de tilsyneladende også. Det vidner Birthe Rønn Hornbechs åbne ærlighed med al tydelighed om. Til Venstres store irritation fortalte den nu forhenværende grønlandsordfører, at »Selvstyrekommissionen diskuterede alt. Det er aldeles urigtigt, når nogen påstår, at minedrift m.v. og udenlandsk arbejdskraft ikke var en del af diskussionerne.«

Alligevel fortsætter den liberale spinmaskine med at spytte en lind strøm af kronikker og debatindlæg ud. Senest er det Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, sekunderet af partiets nye grønlandsordfører, Gitte Lillelund Bech, som er faret i blækhuset. De to gentager i en kommentar 9/2 i Berlingske deres trussel om ikke at stemme for den nødvendige særlov på udlændingeområdet, hvis ikke regeringen svarer på Venstres mange spørgsmål. Det gør regeringen allerede med stor velvilje og tålmodighed, men regeringen kan og vil ikke blande sig i de områder, hvor Grønland har selvstyre. Derfor kan regeringen heller ikke besvare spørgsmål, der omhandler Grønlands indre anliggender.I samme kommentar skriver Trane Nørby og Lillelund Bech, at »Venstre står fuldstændigt bag den selvstyrelov, som vi vedtog i 2009.« Det vil klæde Venstre at sætte handling bag ordene og holde op med at gamble med grønlændernes tålmodighed. Selvstyret hviler på frihed, ansvar og fællesskab. Med selvstyreloven kan Grønland overtage de sagsområder, de selv ønsker at varetage. Det er op til Grønland at bygge til og ud på selvstyret. Det skal vi respektere og ikke have en storebror-lillebror-attitude og slet ikke en dansk kontrol af grønlandske anliggender. Venstre må tage grønlænderne og de aftaler, de eksempelvis har indgået med arbejdsmarkedets parter om storskalaloven, alvorligt. Alt andet er skadeligt for Rigsfællesskabet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.