Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Valget står mellem statsstyre og folkestyre

Mette Bock: Skal vi bryde nye veje i samfundsudviklingen, er det af afgørende betydning, at vi lærer at skelne mellem stat og samfund. Valget står mellem et statsstyre, baseret på ufrihed, mistillid og sammenhængskraft - og et folkestyre baseret på frihed, tillid og fællesskab.

Mette Bock, MF, Liberal Alliance
Mette Bock, MF, Liberal Alliance

Sammenhængskraft er et af de mest slidte og forfærdelige nydanske ord, og det anvendes i tide og utide, ikke mindst af politikere. Der er brug for mere sammenhængkraft, lyder alarmen.

Men sammenhængskraft er noget, der, ligesom lim, tvinger dét sammen, som ikke vil af sig selv. Politisk skaber vi mere sammenhængskraft ved at udstede love og regler i lange baner under det bekvemme dække, at de ukloge borgere ellers ville gøre noget andet. Staten ved bedst, derfor skal staten opdrage og adfærds­regulere.

Helt anderledes forholder det sig med fællesskabet i et samfund. Det bygger på frivillighed og tillid til, at borgerne ved bedst. Det danske samfund er bygget på en perlerække af folkelige fællesskaber, skabt af ansvarlige borgere: andelsbevægelse, højskolebevægelse og, ikke mindst, et rigt og mangfoldigt foreningsliv. Fællesskaber hvor borgerne har taget sagen i egen hånd og påtaget sig et ansvar for både sig selv og samfundsudviklingen.

I slutningen af 1800-tallet lagde vi grunden til et ansvarligt Danmark med velstand, tryghed og tillid mellem borgere og stat. Siden har vi lagt os i selen for at nedbryde fællesskaberne med myriader af love, regler, kontrolforanstaltninger og adfærdsreguleringer. Intet er for stort og intet for småt til at blive sat på paragraf.

Det er på tide, at vi genopdager fællesskabernes styrke og skaber den frihed, der er forudsætningen for både personlig moral og samfundsmæssig ansvarlighed.

Balancen mellem stat, marked og civilsamfund er i ødelæggende grad forrykket i statens favør. Allerede i 1982 indså Schlüter, at der var behov for modernisering, afbureaukratisering og større frihed. Senere blæste både Nyrup, Fogh, Løkke og senest Thorning i den samme trompet. Men junglen af love og regler er bare vokset og vokset. Staten fylder mere på bekostning af markedet og de folkelige fællesskaber.

Det kræver langt større mod, nytænkning og tillid til borgerne at værne friheden og nære de levende fællesskaber, end det gør at vedtage nye love og regler. Heri ligger forskellen på et statsstyre baseret på ufrihed og sammenhængskraft - og et folkestyre baseret på frihed og fællesskab. Det er vor tids mest afgørende politiske valg.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.