Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Udefra

Våbenlovene

Kristian Mouritzen: Det handler om våben. Det handler om holdninger. Det handler om frihed.

Kristian Mouritzen, Udlandsredaktør
Kristian Mouritzen, Udlandsredaktør

Det handler ikke mindst om at gøre noget efter den forfærdelige massakre mod skolen i den amerikanske by Newtown. Og præsident Barack Obama gør noget. Med sin 23 punkts plan har han skabt et fundament for en opstramning af den grundlovssikrede ret til at eje et våben uden at knægte borgernes rettigheder. Men er det nok?

Det fundamentale spørgsmål er ikke, om det er nok. For det bliver det aldrig. Det grundlæggende dilemma er, hvordan man forhindrer, at våben falder i de forkerte hænder. Og der er svaret, at det kan man ikke. Uanset hvor meget man kontrollerer de personer, der ønsker at eje et våben, er der ingen garanti for, at våben ikke ender i de forkerte hænder. Det ser vi herhjemme. Det ser vi alle steder. De personer, der ønsker et våben, får det også, uanset regler og love.

Det særlige her er, at det ofte er folk med psykiske problemer, der begår disse uhyrlige handlinger. Ikke jægeren eller den person, der ønsker et våben for at beskytte sig selv og sin familie. Det er den person, der pludselig går amok, man måske kan gøre det lidt sværere for, når personen ønsker et købe en pistol eller et gevær.

Obama har valgt en række forslag lige fra at stramme lovgivningen omkring, hvilke typer våben og hvilke typer magasiner man kan købe. Hans planer indebærer også baggrundstjek på folk, hjælp til skolerne med at udvide sikkerheden og endelig hjælp til psykisk syge. Alt i alt en bredde af tiltag, der skal forsøge at få standset mordene på offentlige steder.

Obama bliver bedømt på, hvad han rent faktisk gør efter massakren, selv om sandheden desværre også er, at nettet aldrig bliver så finmasket, at der ikke vil ske en gentagelse. Hovedparten af de våben, som bruges i forbindelse med kriminalitet i USA, er købt på gaden og ikke gennem en våbenforrretning. Befolkningen er splittet af samme årsag, selv om der er et lille flertal for opstramninger. Kongressen er endnu mere splittet, mens presset på politikerne for at gøre noget stiger dag for dag.

Så det politiske system er i et dilemma på tværs af partigrænser, fordi vi er inde ved kernen af den amerikanske frihed, nemlig retten til at bære våben. Og selv om man kan gribe enkelte erkendt syge personer, hvis der indføres strengere krav, løser det ikke det grundlæggende problem. De kan skaffe sig våben på anden vis.

Der findes ingen lette løsninger, og Obama og hans vicepræsident Joe Biden ved det om nogen. Men de punkter, de indtil nu har fremført, har været så politisk kloge og velgennemtænkte, at selv National Riffle Association forsigtigt siger, at den opstramning, der er planlagt, ikke strider imod forfatningen. Et godt politisk arbejde fra præsidenten og fra vicepræsidenten, som her har vist, at der kan handles fornuftigt.

Nogle af punkterne kan præsidenten alene gennemføre, andre skal igennem Kongressen. Her vil der komme en debat på tværs af partierne om, hvorvidt stramningerne går for vidt. Men det fjerner ikke indtrykket af en præsident, der har handlet klogt i en svær situation. Godt gået af en præsident, som indtil nu er blevet beskyldt for at mangle politisk overblik over for Kongressen. Obama synes at have vundet en sejr i en vanskelig sag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.