Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Umuligt at forudsige beskæftigelsen

»Reelt er der ingen uddannelser, hvor vi kan garantere 100 procent beskæftigelse – eller uddannelser, hvor det er 100 procent sikkert, at man står jobløs som dimittend.«

Ralf Hemmingsen, rektor, KU.
Ralf Hemmingsen, rektor, KU.

Ledighed og beskæftigelsesmuligheder er svære størrelser at arbejde med, men de står helt centralt for mange af vores studerende, når de står med specialet i hånden. Som universiteter har vi et medansvar for, at de har gode muligheder for at anvende deres kompetencer på et arbejdsmarked, som har brug for dygtige og engagerede dimittender.

Det er umuligt at forudsige beskæftigelsen præcist – ikke mindst fordi arbejdsmarkedet er fleksibelt og hele tiden udvikler sig. Men der er eksempler, hvor studier i en årrække har haft ledighedsproblemer, som ikke kan forklares alene med konjunkturerne. Her kan universiteter godt overveje antallet af studiepladser på uddannelser, der historisk har haft en markant overledighed, selv da økonomien var bedre.

Læs også: Mange studerende læser kun på deltid

Man kan dog ikke bruge beskæftigelsestal uden at tænke sig grundigt om. Ingen ved præcis, hvordan ledighed og beskæftigelse ser ud om fem-ti år – og slet ikke, hvis man skal prøve at forudsige beskæftigelsesmulighederne for dimittender fra en helt bestemt uddannelse.

Men behovet for omtanke må ikke være en undskyldning for manglende handling.

Beskæftigelsestal må heller ikke stå alene. Allerede i dag gør vi meget for at skabe gode muligheder for at komme aktivt i gang på arbejdsmarkedet – i vejledning, dialogen med aftagere og i arbejdet med uddannelsernes indhold. Men der er også brug for flere og bedre data for beskæftigelsesmulighederne for universiteternes forskellige uddannelser. Med dem kan vi vise en øget tillid til de kommende studerende ved at lægge beskæftigelsestal frem for dem, når de skal vælge uddannelse.

Reelt er der ingen uddannelser, hvor vi kan garantere 100 procent beskæftigelse – eller uddannelser, hvor det er 100 procent sikkert, at man står jobløs som dimittend.

Læs også: Rektorer vil lade udsigten til ledighed bestemme optag af studerende

Heldigvis er mange dimittender indstillet på at flytte sig fagligt og udfylde helt nye jobfunktioner, som måske slet ikke eksisterede, da den studerende skulle vælge uddannelse. Så hvis der skal ses på antallet af studiepladser, skal vi gøre det selv. Vi skal ikke ud i bureaukratiske beregninger, men tage afsæt i vores kendskab til studierne og de faglige udviklingsmuligheder.

Derfor mener jeg, at beslutningen om antallet af studiepladser skal blive på universiteterne, hvor vi kender uddannelserne.

De otte universiteter vil i den kommende tid drøfte, hvordan vi hver især bedst sikrer en god balance mellem udbuddet af studiepladser og samfundets efterspørgsel.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.