Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kurrilds

Ufiltreret uvidenhed

Peter Kurrild-Klitgaard: Det kan let gå galt, når politikere, der gerne vil udvise både indsigt og beslutsomhed, konfronteres med drilske vælgere.

Peter Kurrild-Klitgaard
Peter Kurrild-Klitgaard

I 1993 spurgte et amerikansk blad 20 medlemmer af kongressen, hvad man skulle gøre ved de etniske udrensninger i Freedonia, og om de var enige i regeringens politik på området - uden at oplyse at Freedonia er et fiktivt land, der alene optræder i Marx Brothers filmen Duck Soup. Det afholdt dog ikke et større antal kongresmedlemmer fra at udtale sig. En Republikaner fra Michigan mente, at man skulle lade beslutningsprocessen i FN gå sin gang. En Demokrat fra Florida sagde, at hun støttede den førte politik og syntes, at man skulle bruge de nødvendige midler, og hendes partifælle fra Washington erklærede, at man ikke kunne fortsætte med at vende det blinde øje til i ti år mere. De kunne simpelthen ikke lade være. Fristelsen til at fremstå handledygtige og velinformerede overtrumfede tilbageholdenhed og erkendelsen af, at man ikke vidste nok om emnet.

Eksempler kendes også herhjemme fra. Henover sommeren har f.eks. Fyens Stiftstidende haft en række indlæg, der har beskrevet et vælgermøde, avisen havde arrangeret med oppositionens statsministerkandidat, Helle Thorning-Schmidt (S), og hvor det gik galt, da en næppe venligtsindet fynbo, Per Mysling, stillede hende to spørgsmål. Han spurgte hende først, hvad hun ville gøre ved det stigende betalingsbalanceunderskud? Vel vidende at der er et stort overskud på betalingsbalancen på mellem et halvt og et helt dusin milliarder kroner  om måneden. Dernæst hvad hun ville gøre ved udlandsgælden? Som der p.t. ikke netto er nogen af. Det havde været let for Thorning-Schmidt at svare, at hun ikke lige var tilstrækkeligt orienteret om emnerne og derfor ikke kunne svare. Men som man har kunnet læse i avisen, kastede statsministerkandidaten sig i stedet ud i en forklaring om, hvorledes »problemerne« skyldtes den nuværende regering, og hvad hun ville gøre ved dem. Efter et øjeblik afslørede den drilske borger, at der altså intet betalingsbalanceunderskud eller nogen udlandsgæld er, hvortil Thorning-Schmidt - angiveligt - skulle have svaret vredt, at der altså i hvert fald er »en ØMU-gæld«, og at det var dét, hun troede, hun blev spurgt om.

Det er klart, at man ikke behøver at vide meget om nationaløkonomi for at være f.eks. statsminister eller finansminister - eller for den sags skyld præsident i USA. Ligesom man godt kan være forsvarsminister uden at have været soldat. Man kan meget vel have solide grundværdier, som når de kombineres med de rette rådgivere, kan være tilstrækkeligt. Alligevel er det skræmmende at tænke over, at der tilsyneladende under tiden er politikere med hånden på redskaber, der anvendt forkert kan forrette stor skade, og som ikke er villige til at erkende egne begrænsninger.

Og det er i hvert fald bemærkelsesværdigt, at vi på de regeringsposter, der har det største ansvar for den økonomiske politik, nu i et par år, har været uden nogen med økonomisk fagindsigt. Og hvis de nuværende meningsmålinger holder, vil landet efter næste valg have en økonomi- og erhvervsminister, hvis baggrund er som jord- og betonarbejder med forkærlighed for sovjetisk planøkonomi. En finansminister med et uafsluttet forvaltningsstudie og en kort karriere i kommunikationsbranchen som ballast. Og en statsminister der angiveligt er villig til at udtale sig om politiske løsninger på ikke-eksisterende økonomiske problemer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Blogs
  • Kronikker
  • Kommentarer
  • Berlingske Mener
  • Groft Sagt
  • Den Politiske Puls