Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Uden almene boliger ville København kun være for de rigeste

Mikkel Warming
Mikkel Warming

Boligmarkedet i København er som et åbent benbrud, skriver boligminister Ole Birk Olesen i Berlingske 20. september, fordi priserne på privat byggeri eksploderer i disse år. Det er helt rigtigt. Boligprisernes himmelflugt betyder, at boligmarkedet i København kuldsejler, og de nye private boliger kun er tilgængelige for mennesker i endog meget gode jobs.

Til gengæld er ministerens løsningsforslag ikke gode nyheder for de mange mennesker, der ikke har råd til de nye dyre private boliger. For dem skal der bygges flere af. Der skal bygges »højere og tættere«, og de private bygherrer skal have frie tøjler til at gøre stort set, hvad de vil.

Boligbyggeriet skal »overlades til markedet«, for hvis man i København bygger boliger, der er billigere end de absurde private priser, så kommer »markedet i ubalance«, mener Ole Birk Olesen.

Boliger for alle

Ministeren kan ikke lide almene boliger. Det er egentlig ret ærgerligt – og uforståeligt. Almene boliger har plads til – og er til at betale for alle slags mennesker, fra vellønnede akademikere til dagplejemødre, bogholdere og pensionister. Nye almene boliger er markant billigere end de private. Almene boliger er i dag de eneste, som giver 75-80 pct. af befolkningen mulighed for at kunne få en bolig i København.

Så det er ikke så mærkeligt, at mange gerne vil bo alment i hovedstaden, og at der derfor er ( for) lange ventelister.

Hvorfor er ministeren så ikke enig i, at der skal bygges langt flere almene boliger i byen? Også langt flere end de 20 pct. af boligmassen, som i dag er målsætningen for bystyret? Hvis ministeren faktisk interesserer sig for mennesker uden de højeste indkomster.

Ikke mindst fordi, de almene boliger er essentielle for at sikre en by, hvor alle slags mennesker bor. Hvis byen fortsætter sin opdeling i rige og fattige områder, og de mange med almindelige jobs presses langt væk fra byen, forsvinder sammenhængskraften, og vi risikerer mange flere konflikter og uro i vores by.

New York er intet forbillede

Ministeren fremhæver Manhattan i New York som forbillede for den udvikling, han ønsker i København. Fordi det er en by, »som tusindvis af danskere hvert år valfarter til«. Nu er Manhattan et sted, hvor nybyggeri af meget små boliger sælges for ekstremt høje priser, hvilket ikke kan være et forbillede for København.

I den almene boligbevægelse bygger vi boliger til dem, der elsker New York, men også til dem, der tager i sommerhus eller kolonihave. Vi bygger boliger til de mange, ikke de få. Boliger med høj kvalitet og gode friarealer, hvor man har medindflydelse, og som er til at betale. Det burde glæde en boligminister.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.