Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Klumme

Trumps valg af chefstrateg er dybt foruroligende

At man i et demokratisk samfund mener, at pressen gør klogt i at tie stille, er selvfølgelig det glade vanvid. At udtalelsen kommer fra Trumps vigtigste rådgiver er dybt foruroligende.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen.
Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Trump har beskrevet sit forhold til medierne som en pågående krig. Udtalelsen kom efter præsidentens usande påstande om, at der var markant flere deltagere i indsættelsesceremonien, end pressen mente.

Få dage efter supplerede hans seniorrådgiver og chefstrateg, Steve Bannon, med en endnu grovere udtalelse. I et interview beskrev han medierne som oppositionsparti til den siddende administration.

Efter ikke at have været i stand til at forudsige Trumps valgsejr, mente Bannon, at medierne burde »holde munden lukket for en tid.« På spørgsmålet om, hvorvidt det bekymrer ham, at Det Hvide Hus’ pressesekretær, Sean Spicer, spredte usandheder om antallet af deltagere ved ceremonien, svarede Bannon: »Are you kidding me?« Og tilføjede: »Vi opfatter beskyldningen som en æresbevisning. Pressen har nul integritet og nul intelligens.«

At man i et demokratisk samfund mener, at pressen gør klogt i at tie stille, er selvfølgelig det glade vanvid. At udtalelsen kommer fra Trumps vigtigste rådgiver er dybt foruroligende.

Steve Bannons mærke

Trump har haft travlt i sine første dage. De væsentligste udmeldinger – Mexico-muren, asylstop fra Syrien og indrejseforbud for borgere fra syv muslimske lande – bærer Steve Bannons mærke.

Bannon opfattes af mange som notorisk modstander af islam, racist og konspirationsteoretiker. Han er tilhænger af UKIPs Nigel Farage og Marine Le Pen. I 2012 overtog han styringen af Breibart News, drev nyhedstjenesten yderligere mod højre og gjorde den kendt for at sprede oplysninger og nyheder, som er blevet kaldt misogyne, racistiske, homofobiske og falske.

Efter at Trump fredag i al hast underskrev indrejseforbuddet, fulgte en weekend med kaos, forvirring og stærke protester. Efterfølgende har han trukket lidt i land: Folk med Greencard og opholdstilladelse kan nu alligevel komme ind.

Det er blevet fremlagt, som om Trump var ude af stand til at forudse, hvilket kaos det ville medføre at indføre en regel uden at tydeliggøre konsekvenserne for dem, der skulle administrere den. Jeg tvivler på, at det forholder sig sådan.

Tvivlen bestyrkes af endnu et træk – foretaget i ly af weekendens kaos. Trump har omorganiseret Det Nationale Sikkerhedsråd. Forsvarschefen og chefen for de amerikanske efterretningstjenester mister deres faste pladser i den komité, hvor lederne af en række ministerier og agenturer mødes for at lave forarbejde inden møderne i sikkerhedsrådet.

De vil fremover kun indkaldes »efter behov.« Til gengæld vil Steve Bannon få adgang til møderne som sikkerhedsrådgiver. I rådet sidder almindeligvis kun folk med militær og udenrigspolitisk ekspertise. Med indsættelsen af Bannon sker der en uhørt politisering af beslutninger, der kan betyde forskellen mellem krig og fred.

Hvad fremtiden bringer

Spørgsmålet er, hvad der egentlig foregår. Er det et forudsigeligt parløb mellem det yderste højre og Trump? Eller er præsidenten mest en nyttig figur – tilpas grov, tilpas narcissistisk og impulsiv til at sætte i front – mens Bannon styrer fra kulissen?

Er det sådan, at mens vi stirrer på Trump med vantro og undren, skruer strategen op og ned for volumenknappen for at teste grænserne for præsidentens magt og for ideologiens bæredygtighed? Sørger Bannon for at få præsidenten til at danse små skridt frem og tilbage, tilpasse sig lidt, for så at lange endnu mere brutalt ud næste gang? Jeg håber, jeg tager fejl. I så fald skal jeg være den første til at indrømme det. Indtil videre må vi vente og se, hvad fremtiden bringer.

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.