Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Tror du virkelig, at dit barn har lyst til at blive delt på nettet?

»Hver dag poster velmenende forældre billeder af deres børn smurt ind i mad, på første skoledag, i gang med at spille guitar kun iført underbukser osv.« Modelfoto
»Hver dag poster velmenende forældre billeder af deres børn smurt ind i mad, på første skoledag, i gang med at spille guitar kun iført underbukser osv.« Modelfoto

For nylig sad min ni-årige søn og spillede guitar. Uden at tænke nærmere over det, tog jeg et billede og postede det på Instagram. Og jeg gjorde det uden et sekund at overveje, om min søn overhovedet har lyst til, at mine »følgere« skal se ham sidde i underbukser og øve guitar.

I lyset af #MeeToo og Umbrella-sagen bør det stå klart for alle, at internettet er ukontrollerbart og ubarmhjertigt, og at det har en hukommelse som en elefant. Men har vi lært noget? Min søn kan jo umuligt tage stilling til, om han vil have det billede liggende på nettet om ti år, når han skal søge job eller fortælle en hurtig røver om, hvordan han lærte at spille guitar på bare ti minutter.

Hver dag poster velmenende forældre billeder af deres børn smurt ind i mad, på første skoledag, i gang med at spille guitar kun iført underbukser osv. En uskyldig tilkendegivelse af, at forældre elsker deres børn og gerne vil fortælle os andre, at netop deres børn er ekstra søde og sjove.

Men har børnene overhovedet lyst til at skulle være sjove og søde rekvisitter i forældrenes SoMe-glansbillede? Vil vores børn ti år fra nu synes om, at der vil kunne findes billeder af dem i diverse pinlige/sjove/nuttede situationer?

Flere arbejdspladser bruger personlighedstest og baggrundsundersøgelser, inden de ansætter. Bør vi så ikke afholde os fra at undermimere vores børns muligheder for at skabe deres eget narrativ om, hvem de er?

Derfor, kære, velmenende forældre. Internettet er som en kæmpe opslagstavle, alle i verden kan se. Det, du sætter op på den, bliver ved med at være der. Så tænk på dit barn ti år fra nu, næste gang du poster. For hvordan skal dit barn ellers lære det?

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.