Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Træk stikket og lad monarkiet uddø

Foto: Helga Theilgaard.
Foto: Helga Theilgaard.

Majbritt Maria Nielsen havde forleden et indlæg her i Berlingske, hvor hun argumenterede for, hvorfor monarkiet bør afskaffes. Dermed beviste hun, at hun er en af de få, der tør bryde et af de bedst bevarede tabuer i samfundsdebatten.

For det er et tabu at være mod monarkiet. Hver eneste gang en debattør forsøger at stable en saglig debat på benene, bliver den sablet ned af de royalistiske disciple. Og det er et problem.

I et samfund med en ellers livlig samfundsdebat og en kritisk indstilling over for magteliten kan det kun undre, at monarkiet tilsyneladende klarer frisag og sjældent udsættes for kritik. Men det kan aldrig skade at tage diskussionen og rejse debatten, så længe den foregår på et sagligt og informeret plan.

Desværre er de argumenter, der gang på gang gentages af de royalistiske disciple uden hold i virkeligheden. Som Majbritt Maria Nielsen ganske rigtigt påpeger i sit indlæg, er de klassiske argumenter for monarkiet - f.eks. deres rolle som nationalt samlingspunkt, turistmagnet eller deres påståede positive indflydelse på betalingsbalancen - lige så forældede som monarkiet selv. Og hvad værre er, så er de fleste af den slags argumenter løse påstande, som det er svært at eftervise.

For mig at se er det på tide at trække stikket og lade monarkiet uddø. Det har mistet sin demokratiske relevans og er nu til dags uforeneligt med almindelige, danske værdier. Men ligesom med andre gamle ting, man engang var glad for, har monarkiet en enorm og irrationel affektionsværdi.

Derfor vil det også tage sin tid, før vi kan udråbe republikken Danmark. Og her bærer medierne en stor del af ansvaret for at få faciliteret en reel debat om monarkiet. Det er et ansvar, som de ikke lever op til. Men hvorfor er vi så bange for at stille kritiske spørgsmål til monarkiet?

Selvom medierne ikke nødvendigvis har en særlig republikansk agenda, eller måske endda det modsatte, har de en publicistisk forpligtelse til også at sikre en debat om monarkiet. Som det ser ud nu, bliver monarkiet ikke udsat for samme kritiske pressedækning som andre samfundsinstitutioner. Og dermed undlader medierne fuldstændigt at leve op til deres ansvar som den årvågne vagthund, som den fjerde statsmagt.

Der er behov for at sætte debatten om monarkiet fri, og her har medierne også et ansvar for at sikre debatten og en fair dækning af monarkiet. Det er på tide, at tabuet om monarkiet brydes. Uanset om vi skal afskaffe det eller ej, kan det aldrig skade at tage debatten og forholde os mere kritisk til monarkiet. Det eneste, der kan komme ud af det, er mere oplyste borgere. Og det kan næppe være andet end positivt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.