Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Totusindogtræls

I aften, når vi siger farvel til 2012, tager vi afsked med et år, der blev præget af mismod og sortsyn.

Der er brug for ny optimisme i Danmark og i vores del af verden, men før det kan komme så vidt, må vi vedtage hårde, men nødvendige reformer, der fremmer vores placering i globaliseringen.

Herhjemme er der brug for, at regeringen får sat fart på reformerne. Det handler på det korte sigt om reformer af kontanthjælpen, så det kan betale sig at arbejde, og af Statens Uddannelsesstøtte, så den understøtter, at unge tager deres uddannelse inden for den normerede studietid og kan komme godt i gang med arbejdslivet. Begge dele vil styrke arbejdsudbuddet, som er nødvendigt med en kraftigt ændret demografi.

Regeringen har i bredeste forstand valgt at videreføre VK-regeringens økonomiske politik, og det er positivt med opstramningerne i fleksjob, efterløn og førtidspension. I modsat retning trækker en række fordyrende tiltag, selvom det er det modsatte, der er brug for, så vores rekordhøje skattetryk bliver sænket. Danmark er faldet ned ad den globale rangliste i de seneste par år, når det handler om konkurrenceevnen. Men forhåbentlig vil regeringens produktivitetskommission blive en reel forandringsagent, som kan give stemme til det kæmpe behov for markedsorienterede reformer, der kan gøre os til en stærkere spiller i den internationale konkurrence.

Danmark får også i 2013 brug for en klart formuleret EU-politik, der sikrer os en plads i hjertet af Europa. Indtrykket er desværre, at hverken regeringen eller det store oppositionsparti, Venstre, har travlt med at melde for bastant ud, og derfor lurepasser. Statministeren har initiativretten, og hun bør samle de EU-venlige partier nu. Allerbedst ville det være, hvis Helle Thorning og Lars Løkke blev enige om en strategi, der gør, at vi kommer fuldt og helt med i EU. Det ville være statsmandskunst, der ville sætte et varigt spor.

Når det handler om Danmark i EU, er der i den grad brug for, at projektet bevæger sig videre. De europæiske stats- og regeringschefer har truffet vigtige beslutninger i 2012, og den tættere integration er nødvendig i en tid, hvor verdensmagter som USA og Kina efterspørger en fælles europæisk stemme. EUs problemer med økonomierne i Sydeuropa er betydelige, og unionens sammenhængskraft er reelt truet af Storbritanniens utidige adfærd. Den store udfordring bliver at holde sammen på EU og sikre en folkelig opbakning til de upopulære reformer, som skal sikre en mere smidig, innovativ og konkurrence­dygtig økonomi.

Danmark i verden handler om, at vi presser på for en styrket transatlantisk dialog mellem EU og USA. Præsident Obamas genvalg giver ham politisk kapital til sammen med de republikanske modstandere at få løst gælds­krisen, så væksten kan komme på sporet. Dette er en forudsætning for, at den vestlige verden kan opveje det Kina, der buldrer afsted med høje vækstrater, og få riget i midten til at være en konstruktiv spiller i verdenspolitikken.

Godt nytår!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.