Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kurrilds

Totalstaten

Peter Kurrild-Klitgaard: Bemærkede nogen, at finanslovforslaget i august pludselig indregnede, at statens indtægter fra trafikbøder nu skal fordobles, og at mange bødesatser skal fordobles?

Peter Kurrild-Klitgaard, Professor, ph.d.
Peter Kurrild-Klitgaard, Professor, ph.d.

Naive sjæle kunne have troet, at dette var, fordi politikerne frygtede en bølge af kriminalitet. Men det var kun tilfældet i overført forstand: Politikerne vil gerne bruge flere penge, og derfor skal danskerne gøres mere kriminelle, koste hvad det vil. Bøder er nu ikke primært en straf, eller noget der skal bruges til at kompensere ofre med - de er bare en finansieringskilde.

Forleden blev et af redskaberne så annonceret. Politiet vil gennemføre et skift fra »trafikkontrol« til, hvad man Orwellsk kalder »vejkontrol«, men som også, mere passende, kaldes »totalkontrol«. Kort fortalt vil politi uden varsel omdanne hele områder til en slags store fælder, hvor alle færdselsårer spærres af, og hvor alle bilister, der kommer ind, så standses, gennemsøges og tjekkes. For alt - i samarbejde med læger og repræsentanter for SKAT. Ved et nyligt forsøg undersøgte politiet 12.000 biler og fik udskrevet over 1.400 bøder for alt mellem himmel og jord.

Er det ikke fornuftigt nok? Det er vel kun kriminelle, der har noget at skjule, som dækargumentet ofte lyder, når man vil behandle uskyldige som kriminelle.

Nej. For det første er der genen. At kontrollere 12.000 biler og mange flere personer tager tid. Ikke kun politiets - som måske kunne have brugt den anderledes men også borgernes. Prøv at sidde fast i en klump af hundredvis af biler, mens man skulle have været på arbejde eller hentet børn. For det andet er der retssikkerheden. I sin tid blev det indskrevet i grundloven (§72), at boligen og borgernes breve var ukrænkelige: Enhver undersøgelse skulle være baseret i lov og retskendelse. Det var ikke, fordi grundlovsfædrene var specielt interesserede i boliger eller breve som sådan, men fordi 1700- og 1800-tallenes liberale demokrater havde oplevet, hvad der kan ske, når magtfuldkomne politiske magthavere brugte statsmagten arbitrært, ofte til at mele egen kage. Ville myndighederne have adgang til privat ejendom, skulle de have loven bag sig, en god grund, og så først omkring en domstol for at få en tilladelse. Ligeledes når det gjaldt brevhemmeligheden, aflytning, o.s.v., o.s.v.

Men i det seneste århundrede har kombinationen af på den ene side ny teknologi (biler, telefoner, internet m.v.) og på den anden side en umættelig glubskhed hos politikerne til at trænge ind alle de steder, hvor man kan skaffe indtægter, ført til en gradvis erosion af den zone af privatsfære, der engang var kendetegnet for et frit retssamfund. Herhjemme gik VKO i et årti forrest i kampen imod borgernes friheder, og den nuværende regering fortsætter ad samme spor.

Prøv blot at tænke tanken til ende: Hvis det er acceptabelt, uden begrundet mistanke og retskendelse, at lave razzia over for et femcifret antal køretøjer og personer, hvorfor skulle man så egentlig ikke kunne gøre det samme med f.eks. en hel bydel? Forsegle denne og så tage det ene hjem efter det andet, endevende dem og udstikke bøder til højre og venstre. Eller hvorfor ikke identificere særlige ytringer, man ikke synes er acceptable, og så massivt gennemsøge alle breve og e-mail for disse, og udstikke passende bøder for politiske ukorrekte »tankeforbrydelser«? Lyder det for usandsynligt og for uacceptabelt? Så er det værd at huske på, at det heller ikke er så mange år siden, at det at forvandle den normale trafik til én stor »visitationszone« også ville have lydt både usandsynligt og uacceptabelt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.